ERMENİSTAN TARIMSAL İŞLETMELER VE KIRSAL KALKINMA MERKEZİ`NDEN ODAMIZA ZİYARET - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

ERMENİSTAN TARIMSAL İŞLETMELER VE KIRSAL KALKINMA MERKEZİ`NDEN ODAMIZA ZİYARET

Haber Tarihi: 11.08.2014

08 Ağustos Cuma günü Ermenistan Tarımsal İşletmeler ve Kırsal Kalkınma Merkezi Heyeti'nden(Center For Agribusiness and Rural Development), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'na ziyaret gerçekleşti.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan’ın Meğri Toplantı Salonu'nda ağırladığı Ermenistan Tarımsal İşletmeler ve Kırsal Kalkınma Merkezi Heyeti, Ermenistan’da oluşturulması planlanan tarım organize bölgesi konusunda Fethiye ile örtü altı tarım konusunda işbirliği yapmak, yaş sebze meyve alanında ihracat olanaklarını görüşmek istediklerini belirttiler.

Ermenistan Tarımsal İşletmeler ve Kırsal Kalkınma Merkezi Heyeti temsilcileri, Ermenistan ile Türkiye arasındaki ticareti geliştirmek  için ABD tarafından finanse edilen projenin onaylanması halinde proje kapsamında her iki ülke arasında tarımsal üretim, tarımsal ürün ticareti ve tarım sanayisine dönük makine teçhizat ticaretinin artacağını ifade ettiler.  Proje kapsamında bir ön ziyaret niteliğinde olan  bu tanışmadan  çok memnun kaldıklarını, proje onaylanmasa bile Türkiye ile ticari ilişkilerinin gelişmesini temenni ettiler.

Ermenistan ile Türkiye sınır kapısının  mutlaka açılması gerektiğini ülkeler arası dostlukların  ticaret ile  pekiştiğini ve Türkiye'den direkt  ithalatın  bir an önce  başlaması gerektiğinin önemini vurguladılar.Yaş sebze meyve ürünlerinin Ermenistan’a Gürcistan üzerinden Türkiye’nin yaş sebze meyve ihracatının gerçekleştiğinin altını çizdiler.

Proje kapsamında yaş sebze meyve alanında ihracat yapabilecek firmaların doğrudan Ermenistan’daki firmalar ile görüşeceğini, Ermenistan’dan bir heyetin de Fethiye’de yaş sebze meyve üretimi  konusunda know-how transfteri yapacağını  bu anlamda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın projede işbirliği yapma yönündeki yaklaşımlarına Ermenistan heyeti  çok teşekkür etti.

Heyet  yetkilileri, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile  yapacakları toplantı öncesi tarım sektöründeki ihracat firmalarını, tesislerini ve tarımsal  faaliyetlerin sürdürüldüğü alanları ziyaret etti.Heyet yetkilileri  görüştükleri firmalardan, tesislerden ve tarımsal faaliyetlerin sürdürüldüğü alanlardan çok etkilendiklerini belirttiler.Ayrıca Türkiye'de yetiştirilen ürünlerin  çeşitliliğine de hayran olduklarını, görmüş oldukları tablonun sonucunda da Türkiye ile olan ihracat ilişkilerini geliştirmeyi arzu  ettiklerini söylediler.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan ilçemizin  tarımsal  üretimlerinin ve  çeşitliliğinin üst seviyede  olduğunu, turizm bölgesi olmamıza rağmen tarımsal faaliyetlerin ön planda  olduğunu belirtti.FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan''İlçemizde üretilen  ürünlerin yaklaşık %30 luk  kısmının  ihraç edilmektedir.Bunun yanında belli bir  bölümü de yurtiçindeki illerimize  gidiyor.Her geçen gün  bilinçli üretim artıyor,ilçemizdeki tarımsal ürünlerin  kalitesi ve  ürün standardı artıyor.Fethiye olarak daha  çok dış pazara açılmak  istiyoruz, bunun için birçok girişimlerde bulunuyoruz.Eylül ayında Rusya'da yapılacak olan fuara katılacağız.Yapılacak olan fuarın son derece de yararlı olacağını  biliyoruz.''dedi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan sözlerine '' Ermenistan ile iki komşu  ülkeyiz.Umuyoruz ki biran önce iki ülke  kapıları açılır ve ülkeler arası dostlukların  pekişmesini sağlayan ticari faaliyetler sorunsuz başlar,FTSO olarak,iki ülke arasında ki ticaret köprüsünün kurulması için üzerimize  düşen  görevleri yerine getirmeye hazırız,biliyoruz ki yapılacak hertürlü girişim Fethiye'mizin sadece  tarımsal alanda değil turizm alanında da tanınmasını sağlayacaktır.Herşekilde  Fethiye'miz kazanacaktır ve FTSO olarak biz,Fethiye'mizin kazanması ve her sektöründe gelişme  göstermesi için  çalışmaktayız.'' dedi.