Avrupa Parlamentosu Turizm ve Ulaşım Komitesi tarafından desteklenen Sürdürülebilir Turizm Modeli Eurovelo Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı çalıştayı, Eurovelo Direktörü Adam Bodor’un da katılımıyla Muğla'da yapıldı. İlçemizde ki ilgili kurum ve kuruluşlardan ilgi görmeyen çalıştayda İlçemizi FTSO ve FETOB temsil etti. Turizmin çeşitlendirilmesi için başlayan çalışmalarda Muğla ve ilçelerinin Avrupa Bisiklet Ağına bağlanarak, her geçen gün büyüyen bisiklet turizminden pay alınması hedefleniyor.
Muğla’nın EuroVelo Network ağına bağlanması amacıyla organize edilen çalıştay 14 Şubat tarihinde Muğla Ticaret ve Sanayi Odasında yapıldı. Avrupa Bisiklet Rotaları ağı EuroVelo Direktörü Adam Bodor'un da katıldığı çalıştayda Türkiye genelinden yaklaşık 150 katılımcı yer aldı. Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman'ın yanı sıra, Marmaris eski Kaymakamı Gaziantep Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir’in de katıldığı toplantıya ilgili kurum ve kuruluşlardan yüksek katılımın yaşandığı Aydın ve Denizli’nin yanı sıra Malatya, Erzurum, İstanbul, Karadeniz Ereğli, İzmir Bursa, Mersin illerinden Çevre ve Şehircilik, Turizm, Orman ve Belediye gibi kurumlardan temsilciler katıldı. İlçemizdeki kurum ve kuruluşların davet edildiği toplantıya FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, FTSO Ar- Ge ve Uluslar arası İlişkiler memuru Meltem Şimşek ile FETOB’dan Zihni Bilgiç katıldı.
Toplantıda EuroVelo hakkında bilgilendirme, ekonomik ve sosyal boyutu, Ulusal Koordinasyonda gelinen durum, Türkiye EuroVelo'nun mevcut durumu, Türkiye EuroVelo fırsatları ve Bölgesel Koordinasyon konsorsiyumları yapılandırması ele alındı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş Muğla’nın doğal, kültürel ve tarihi zenginliğinin büyük avantaj olduğunu belirterek, turizmin 12 aya yayılması için EuroVelo Bisiklet ağına katılmanın büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Çalıştayda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Mestan Yayman ise Avrupa'nın Türkiye'yi, Türkleri tanımadığını, Avrupa'dan gelen turistlerin ülkelerine döndüklerinde Türk elçisi olduklarını belirterek, "Kendimizi dünyaya tanıtmak için olmazsa olmaz faktörlerden birisi turizm. Avrupa nüfusunun sadece yüzde 10'u Türkiye'ye gelebilmiş. Yüzde 51'ini getirebilirsek, Avrupa Birliğine girmek için kapıda beklemeyiz. Bölgesel ve ulusal EuroVelo koordinasyon merkezinin Muğla'da açılması için Direktör Adam Bodor'dan destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bisikletli turistlerin ihtiyaçları, bisikletli turist hacmi gibi konularda bilgiler veren EuroVelo Direktörü Adam Bodor, bisiklet turizminin Avrupa'da yıllık 44 milyar euroluk ekonomik girdi sağladığını, bisiklet turlarına çıkanların çekici, güvenilir ve rahat rotalara ihtiyaç duyduğuna dikkat çektiği konuşmasında, " Buraya gelme sebebimiz de bu. Bir bölgedeki bisiklet rotalarının EuroVelo ağına alınması için bazı şartlara uygun olması gerekli. Düzenlenecek rotalarda, araç yolunun yanısıra ayrı bir bisiklet yolu olmalı. Tahsis edilen yol yayalar ve diğer araçlar tarafından kullanılıyorsa işaretlerle belli edilmeli, bisikletlere uygun yollar olmalı. Mümkün olduğunda asfaltlanmalı, doğa koruma kurallarına uygun kaplama yapılmalı. Mümkünse araç trafiğinin az olduğu yerler tercih edilmeli." dedi.
EuroVelo Direktörü Adam Bodor, Avrupa ülkelerindeki Euro Velo yapıları hakkında bilgi vererek Türkiye bu yapının bölgesel koordinatörlük şeklinde yapılandırılarak bölgesel koordinatörlüklerin üstünde Ulusal Koordinatörlük oluşturulması gerektiği ulusal koordinatörlük için Türkiye’den iki adet başvuru alındığı bu başvurulardan birisinin ENVERÇEVKO Derneği, diğerinin ise Bisikletliler Derneği tarafından yapıldığı, şu an bu iki dernek arasında bir ihtilaf olduğu ve bu ihtilafın uzlaşmayla çözümlenerek Türkiye’de bu yapının bir an önce kurulması gerektiğinin altını çizdi.
EuroVelo Türkiye Koordinatörü Feridun Ekmekçi, açıklamasında, “EuroVelo’nun Türkiye’de bağlantı noktalarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuyoruz. Yerel yöneticilerimizin EuroVelo ile ilgili bilgileri birinci ağızdan dinlemelerini istedik. Çevre illerden de yüksek katılım var. Onlarla bir arada olmak ve bu güzergâh üzerindeki iller ile ilçelerle güzergâhlarla iş birliği yapmak istiyoruz. EuroVelo rotalarına ve Güney Ege Bölgelerine Avrupa’daki bisikletli turistle çok büyük bir ilgi var. Bölgelerde bisikletçilerin rahat bir şekilde seyehat etmesi için altyapı eksikliği var. EuroVelo bunlara alt yapı sağlamış olacak” dedi.
Türkiye Koordinatörü Ekmekçi ise EuroVelo ağına katılım süreciyle ilgili bilgi verdi. Daha sonra Vali Yardımcısı Yayman, Direktör Bodor ve protokol üyeleri, EuroVelo pastasını kesti.