EXİMBANK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

EXİMBANK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Haber Tarihi: 14.06.2016

Eximbank’ın ihracatçı ve döviz kazandıran sektörlere özel hizmetlerinin anlatıldığı toplantı 14 Haziran Salı günü Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlendi. Toplantıya katılanlara Recep Alemdar tarafından Eximbank Kredileri; Selma Altundiş tarafından da sigortalama hizmeti hakkında bilgi verdi.

Eximbank Kredileri hakkında bilgi veren Recep Alemdar, faiz hassasiyeti olan ihracatçılar için farklı faiz uygulamalarının olduğunu belirtti. Recep Alemdar; işletmelerin harcamalarına yönelik krediler verilebileceği gibi yatırım kredisi de verildiğini ifade etti. Yatırımdan kastın yeni makine–ekipman alımı olduğunu belirten Alemdar, bu krediden faydalanmak isteyen işletmelerin kapasite raporlarının olması gerektiğini, iki sene içerisinde de kapasite raporlarına bu ekipmanların işlenmesi gerektiğini kaydetti. Recep Alemdar, yurt dışından marka, şirket ya da mağaza, tesis almak isteyen işletmeler için de kredi imkanları sunduklarını sözlerine ekledi.

Döviz kazandıran sektörlerden olduğu için turizm sektörüne yönelik de kredilerinin bulunduğunu söyleyen Recep Alemdar, bu kredilerden konaklama ve seyahat acentelerinin faydalandığını, 25 milyon dolara kadar olan desteğin 720 gün vadeli olduğunu belirtti.

Selma Altundiş, Eximbank sigortalama hizmeti hakkında bilgi verdi. Selma Altundiş, ihracat yapan firmaların kendilerine başvurmaları halinde yurt dışında satış yağacakları firmayı banka olarak araştırdıklarını ve firmanın durumu hakkında müşterilerine bilgi verdiklerini, bu bilgiler doğrultusunda sigortalama hizmeti verdiklerini kaydetti. Ekonomik ve siyasi olmak üzere iki tür sigortalama yaptıklarını kaydeden Altundiş, ekonomik sigortalamanın firmanın islası, konkor-datoya gitmesi gibi durumları kapsar iken siyasi sigortalamanın savaş, ürünlere ulaşım sırasında el konulması, ihracatın yasaklanması gibi durumları kapsadığı bilgisini verdi. İskonto da yapabildiklerini kaydeden Altuniş, 238 ülke ile çalıştıklarını belirtti. Altundiş, Sigortalama kapsamında olan bir durum meydana gelmesi halinde de yüzde 90’a kadar ödeme yapıldığını kaydetti.