FETHİYE’DEN BİRLİK BERABERLİK MESAJI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FETHİYE’DEN BİRLİK BERABERLİK MESAJI

Haber Tarihi: 24.09.2019

Dünyanın en eski ve büyük turizm acentelerinden biri olan Thomas Cook’un iflasını açıklamasının ardından zor durumda kalan Fethiye’deki otel ve işletmelerin durumu Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantıda masaya yatırıldı. Toplantıda kriz masası oluşturulmasına karar verilirken, turizm sektörü paydaşlarına sağduyu çağrısında bulunuldu.

FTSO’da yapılan değerlendirme toplantısına Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, FETOB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Uysal, Çalış-Der Başkanı ve FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Ay, TÜRSAB Başkanı Özgen Uysal,  FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Dim, SKAL Fethiye Derneği Başkanı Uğur Serindağ, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Erdi Filiz, DTO Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Eskici, Turizm Denetleme Bürosu adına Güler Uymaz, Ölüdeniz Turizmi Geliştirme Kooperatifi adına Musa Ünsal, FETAV’dan Mustafa Argın, Fethiye Güç Birliği Şirketi adına Selamettin Yılmaz, FTSO Meclis Üyesi Ramazan Gümüşhan, İngiltere-Fethiye Fahri Konsolosu Mustafa Şıkman, Süleyman Kaya ve Cevdet Ertunca ile FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu katıldı.

Zarar gören şirketlerin talepleri Ankara’ya iletilecek

Dünya turizm sektöründe büyük yankı uyandıran iflasın bölge turizmine yansımalarının değerlendirildiği toplantıda konuyla ilgili kısa ve uzun vadede yapılması gerekenlerle ilgili görüş alış verişinde bulunuldu. Thomas Cook firmasının iflasını açıklamasının ardından konuyla ilgili Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un Türkiye’ye Thomas Cook aracılığı ile gelen İngiliz misafirlerin ödemelerinin İngiliz hükümetinin güvencesi altında olduğunu açıklamasına dikkat çekilen toplantıda, şirketin, iflasını açıkladığı 23 Eylül 2019 tarihinden itibaren doğan alacakların, sigorta şirketleri tarafından ödeneceği hatırlatıldı. Turizm sektörünü ciddi şekilde etkileyen iflas kararı ile ilgili gelişmelerin yakından takip edilmesi ve konaklama sektörü başta olmak üzere zarara uğrayan tüm firmaların zararları ile ilgili Ankara nezdinde yapılabilecek çalışmalar istişare edildi. Bu amaçla bir kriz masası kurulmasına karar verilen toplantıda, turizm paydaşları Turizm Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın zarara uğrayan firmalara kredinin yanı sıra vergi ödemeleri konusunda da kolaylık sağlanması taleplerini dile getirdiler.

Sağduyu ile hareket edilmeli

Toplantı sonrasında toplantıya katılan tüm kurum ve kuruluşlara adına açıklama yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, turizm sektöründeki tüm aktörlere sağduyu çağrısı yaparak şunları söyledi:

“Turizm paydaşları olarak, bölgemizdeki konaklama şirketleri başta olmak üzere Thomas Cook ile iş yapan veya bu firmadan alacağı olan tüm hak sahiplerini, geleceği de düşünerek,  sağduyu ve sükûnet içinde hareket etmeye davet ediyoruz. Bölgemizde turizm sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın, Thomas Cook aracılığıyla gelen ve halen tatil için ülkemizde bulunan misafirlerimize, Türk misafirperverliğini en iyi şekilde göstereceğine inancımız tamdır. Bölgemiz için çok daha önem taşıyan İngiliz misafirlerimiz konusunda hassas olmalıyız.

Unutmayalım ki Thomas Cook’a güvenerek gelen ve şu an bölgemizde bulunan misafirlerimiz de en az alacağı olan firmalarımız kadar mağdurlar. Onları bu zor durumlarında da iyi ağırlarsak yarın başka bir firmayla geldiklerinde yine bölgemizi tercih edeceklerdir.

Turizm sadece dün veya bugünü kapsayan bir sektör değildir. Karşılıklı güven ve saygının esas olduğu bir sektördür. Dolayısıyla gelecek yılları ve turizm sektörümüzün geleceğini, turizm de sürdürülebilir olmayı da dikkate alarak, söz konusu hassas süreci çok iyi yönetmemiz gerekmektedir. Konuyla ilgili gelişmeleri Sayın Kaymakamımız, Sayın Belediye Başkanımız, Fethiye’deki tüm sivil toplum kuruluşları olarak paydaşlarımızla birlikte gece gündüz demeden yakından takip ediyor ve turizm sektörümüzün ve bölgemizdeki işletmelerin bu süreci zararsız atlatması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Konunun bundan sonra da takipçisi olmak ve gelişmeleri değerlendirmek üzere bir kriz masası oluşturulmasına karar verildi.

Bu noktada son olarak turizm sektörlerimizin ilgili aktörlerine Turizm Bakanlığının söz konusu firma ile gelen turistlerden ek ücret alan işletmelere ceza kesileceğine ilişkin açıklamasını da hatırlatmak isteriz. 22 Eylül 2019 tarihi dahil giriş yapmış olan tüm İngiliz misafirlerin İngiliz kamu otoritesinin ve sigorta şirketlerinin garantisi altında olduğunu bir kez daha vurgular; misafirlerimizden ne ad altında olursa olsun herhangi ücret talep edilmemesi gerektiğini tüm sektör aktörlerimizin dikkatine sunarız.”