Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO), Kaya İnciri coğrafi işaret tescili için 2019 yılından bu yana yürüttüğü çalışmalar olumlu sonuçlandı ve Fethiye Kaya İnciri, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
FTSO tarafından gerçekleştirilen, Fethiye Kaya İnciri’nin tarihi geçmişi, coğrafi sınırı, tanımı, ayırt edici özellikleri, üretim metodu uzun soluklu çalışmalarla hazırlanan dosya, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca incelenerek olumlu sonuçlandı. Böylece Fethiye Kaya İnciri coğrafi işaret tescili almaya hak kazandı. Fethiye Kaya İnciri’nin coğrafi işaret tescili, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 16 Ağustos 2021 tarih ve 107 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgenin tarımsal ve kültürel değerlerine sahip çıkarak yaygınlaştırılması ve markalaşmasına özel önem verdiklerini belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Yöremize özgü ürünlerin ‘Coğrafi İşaret’ tescili alması için çalışıyoruz. Seydiler Kilimi ile başlayan coğrafi işaret tescil çalışmalarımız, Fethiye Tahini ve son olarak da Fethiye Kaya İnciri ile devam etti. Diğer taraftan Fethiye Belediyesi Fethiye Kaya Halısı ve Üzümlü Dastarı’nın coğrafi işaret tescillerini aldı. Böylece Fethiye-Seydikemer bölgesindeki coğrafi işaretli ürün sayımız 5’e yükseldi.” dedi.
Yöresel ürünlerin günümüzde çok dikkat çektiğini ve TOBB çatısı altında da coğrafi işaret ile yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılması ve markalaşmasına yönelik çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini kaydeden Osman Çıralı şöyle devam etti:
“Bir bölge doğal ve kültürel varlıklarıyla bir bütün. Artık bu kavramlardan biri diğerinden ayrılmıyor; tüm dünya bu bütünleyici anlayışa odaklanıyor. Günümüzde coğrafi işaret kavramı önümüze daha sık gelmeye başladı. Coğrafi işaret; ‘Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işaret’ olarak tanımlanıyor.
Zincir mağazalar, büyük online alışveriş siteleri de yöresel ve özellikle coğrafi işaretli ürünlere ayrı bir önem veriyor. Bu ürünler için ayrı stantlar ya da portallar açarak tüketicilerin farkındalıklarını arttırmayı hedefliyorlar. Coğrafi işaretli ürün mahreci ile kaliteli ve usullüne uygun üretim yapan üreticilerimize, bu firmalardan şimdiden talep gelmeye başladı.
Fethiye Kaya İnciri, ‘Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanması halinde kullanılan kavram olan Coğrafi işaretlerden ‘menşe işareti’ni aldı. Şimdi bize düşen Fethiye tahini için bölgemizde yerli susam üretimini arttırmak; Fethiye Kaya İnciri için incir ağaçlarını korumak, kilim için tezgahları canlı tutmak ve bu ürünleri tüketiciyle buluşturmak; bunun yanı sıra tanıtımını yapmak için kurumlar arası işbirliği yapmak. Biz Kaya inciri çalışmaları kapsamında incir ağaçlarından 1500 çelik alarak Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’ne yetiştirilmesi için teslim ettik. Kış aylarında bu fideleri üreticilere vererek üretime katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Fethiye Kaya İnciri’nin üretim ve satışını yapanların Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’na başvurmaları ve Odamızla yapacakları sözleşme dahilinde ürünleri coğrafi işaret logosu ve amblemi ile kullanmaları satışlarda artı fayda sağlayacaktır. Bölgemizin en özel ürünlerinden olan Fethiye Kaya İnciri’nin coğrafi işaret tescili üreticilerimize ve bölgemize hayırlı olsun.”