Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) coğrafi işaretini aldığı Fethiye Kara İnciri’nin ünü her geçen gün artıyor. Lezzeti ve rengiyle meşhur Kaya İnciri’nin kurutulması işleminin önemli aşamalarından biri olan bandırma işlemi düzenlenen şenlikle gerçekleştirildi.
FTSO’nun Avrupa Birliğine tescilini yaptırmaya hazırladığı Fethiye'nin coğrafi işaretli değeri Kaya İnciri, Slow Food olarak ünlü şeflerin ilgisini çekerken, geleneksel kurutma yöntemi de şenliği dönüştü. Kayaköy’de Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Slow Food Fethiye’nin desteğiyle Kaya Misafir Evi’nde Filiz Almalı'nın ev sahipliğinde 22 Ekim Pazar günü düzenlenen Fethiye Kaya İnciri Bandırma Şenliği etkin katılımla yapıldı. FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Emre Başaran, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu, Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Fikret Ünal, Slow Food Fethiye temsilcileri Yaşın Ceylan Arslanoğlu, Görkem Köktaş ve şef Hilal Hatip Sırmalı ile çok sayıda misafir katıldı.
Hedefimiz üretimin arttırılması, üreticinin kazanması
Şenliğin açılışında konuşan FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu, FTSO’nun coğrafi işaret ile tescilini yaptırdığı Fethiye Kaya İnciri’nin üretimine ve tanıtımına Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile birlikte büyük önem verdiğini vurgulayarak, başta ev sahibi Filiz Almalı olmak üzere Kaya İnciri Bandırma Şenliği’ne destek veren herkese teşekkür etti. Kullukçu, “Kaya İnciri, coğrafi işaret aldığımız ürünler arasında bizi en çok heyecanlandıranlardan biri. Bölgenin en kıymetli ürünlerinden biri ve yapılan bilimsel incelemeler de bunu ortaya koyuyor. Gerek rengi gerekse lezzetiyle öne çıkan Kaya İncirimizin şu anda AB yolunda. AB’den de tescilinin alınması için çalışıyoruz. Oda olarak yerel ürünlerimizin tanıtılmasına ve ekonomiye kazandırılmasına da çok önem veriyoruz. Daha çok üretilsin, markalaşsın, üretildikçe pazarlansın hem üreticimiz hem de bölgemiz kazansın istiyoruz. Üretimin arttırılması için Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile birlikte çalışıyoruz. İlgi giderek artıyor, bize çok soran oluyor. Buna paralel olarak üretimin de arttırılması gerekiyor.
Kaya İnciri’nin yanında Fethiye Tahini ve Seydiler Kilimi’nin ardından son olarak Fethiye Tarhanasının coğrafi işaretini de aldık. Şimdi de Nif Kirazı ve Arsa Üzümü için çalışmamız var. Bu süreçte sizlerin de desteğinize ihtiyacımız olacak.“ diye konuştu.
Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Fikret Ünal da yaptığı konuşmada Fethiye’nin kadim ürünlerini yaşatmak amacıyla eski atalık tohumları geleneksel yöntemlerle üretip piyasaya sunmak için çalıştıklarını söyledi. Daha önce 1800 dönüm arazide yetiştirilen Kaya inciri üretiminin yavaş yavaş azaldığına dikkat çeken Ünal, “Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Odalarımızla işbirliği yaparak Kayaköy’deki kadim ağaçlardan aldığımız çelikleri Aydın İncir Enstitüsü’nde fidan haline getirerek, üreticilerimize dağıttık. 3 yıl içinde 3 bin adet fidanı toprakla buluşturduk.” dedi.
Açılışta konuşan, Slow Food Fethiye temsilcileri Yaşın Ceylan Arslanoğlu, Görkem Köktaş ve şef Hilal Hatip Sırmalı da kendine has lezzeti olan Kaya İncirinin, tanıtılması için yapılan çalışmalar sonunda master şeflerini ilgisini çektiğini ve dünya mutfağına girmeye aday olduğunu dile getirdiler. Son olarak söz alana Kaya Misafir Evi sahibi Filiz Almalı da “Geleneksel değerlerimizi aslına uygun olarak koruyarak yarılara aktarmayı kendimize misyon edindik. Bu amaçla bugün Kaya İnciri'ni kendine has kurutma tekniği olan Bandırmayı hep beraber yapalım, değerlerimizi yaşatalım, yarınlara aktaralım istedik.” dedi.
Etkinlikte daha sonra geleneksel değerlerin unutulmaması, gelecek nesillere de aktarılması amacıyla Kaya İnciri'ne özgü kurutma tekniği olan bandırma, detayları anlatılarak yerel üreticilerle birlikte gerçekleştirildi.