Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ile bir araya gelen Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Hüseyin Fikret Ünal ve Kooperatif Ortağı Ozan Köse, tarım ürünlerinden Fethiye markaları yaratmak için işbirliği yapma kararı aldı. Ziyarette Başkan Çıralı’ya paketlenip satışa hazır hale getirilen İncirköy Beyazı İnciri ve Fethiye Kaya İnciri hediye eden ikili, FTSO tarafından yürütülen Kaya İnciri’ne coğrafi işaret belgesi alma girişiminin markanın üretimi ve satışı açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’yı 1 Ekim Perşembe günü makamında ziyaret eden Kooperatif Başkanı Hüseyin Fikret Ünal ve Kooperatif Ortağı Ozan Köse, Fethiye’de markalaştırılabilecek tarım ürünlerine ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Kooperatif Başkanı Ünal, kurulma amaçlarının ilçede yerel tohumla üretim yapan küçük üreticilerin desteklenmesi olduğunu ancak bu ürünlerin hak ettiği değere markalaştırılarak kavuşabileceğini söyledi. Kooperatif olarak markaların üretim sorumluluğunu alabileceklerini ancak, marka yaratmak konusunda FTSO’nun da desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydeden Başkan Ünal, Kaya İnciri için coğrafi işaret belgesi alma girişimini çok kıymetli bulduklarını söyledi.
“Fethiye’ye özgü markalar yaratacağız”
FTSO ile Fethiye Markaları yaratma hedeflerinin aynı olduğunu belirten Başkan Ünal, “Kooperatifimiz Fethiye’de 2019 yılında kuruldu. Tarımsal alanda faaliyet gösteren tek kooperatif konumunda bulunuyor. Üyelerimizin ata tohumlarını sandıklarından çıkararak üretim yapması için çalışıyoruz. Tarıma küsen küçük üreticileri ise bir araya getirerek tarımsal faaliyetlere tekrar girmelerini hedefliyoruz. Ürettikleri ürünleri hak ettiği değerden aracısız olarak kooperatifimiz vasıtasıyla tüketiciler ile buluşturmak istiyoruz. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ile bir araya geldik ve son derece yararlı bir görüşme yaptık. 2 incir çeşidimizin ardından tarhana, tahin, reçeller, unlu mamuller, kuru bakliyat ve salça çeşitlerinden Fethiye’ye özgü markalar yaratmak için çalışmalarımızı geniş bir alana yayacağız. Bu ürünlerin ilçe halkımızın, Türkiye’nin farklı noktalarında yaşarken bu tatların özlemini çeken hemşirelerimizin ve ilçemizi ziyaret eden misafirlerimizin beğenesine sunmak istiyoruz. Bugün süreç bize şunu göstermiştir ki; üretim için harekete geçen herkesin yolu, bir noktada kesişecektir.” diye konuştu.
“İncirlerimizin alım garantisi var”
Ortaklarımızın üretimine katkıda bulunduğu Fethiye Kaya İnciri ve İncirköy Beyazı İnciri’nin paketlenip satışa sunulması mutluluğunu Başkan Çıralı ile paylaşmaya geldiklerini anlatan Kooperatif Ortağı Ozan Köse “Proje kapsamında paketlenen ürünlerimiz tüketicimizin beğenisine sunuldu. Kaya İnciri’ne coğrafi işaret belgesi alınması girişiminden dolayı Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ediyoruz. Bu belge, incirin pazarlanmasına çok büyük faydalar sağlayacaktır. Bu durum zincirleme bir etki yaratarak üretimin arttırılması konusunda çok önemlidir.” dedi.
“2 ürün içinde daha markalaştırma girişimi başlatacağız”
Bu tür girişimlerde her zaman ortak hareket edebileceklerini belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise şunları söyledi:
“Oda olarak Kaya İnciri’nin markalaştırılması ve üretiminin yaygınlaştırılması için bilimsel araştırmalarda dâhil geniş çaplı bir çalışma yürütüyoruz. Bunun yanı sıra yerel susamdan elde edilen Fethiye tahinini markalaştırmak için girişimlerde bulunuyoruz. Kooperatifimizle Fethiye markaları yaratma adına önemli çalışmalar yürütebileceğimizi düşünüyorum. Bu alanda atılacak işbirliği adımlarını konuştuk. Girişimlerinden ve ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.”