FETHİYE MERMERİ ÇİN YOLCUSU - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FETHİYE MERMERİ ÇİN YOLCUSU

Haber Tarihi: 24.08.2015

Türk-Çin İpekyolu Ekonomi & Kültürel İşbirliği Derneği aracılığıyla İlçemize gelen Çinli işadamları, FTSO'nun organizasyonunda ağırlıklı olarak mermercilerle görüşerek işbirliği kurmak için girişimde bulundular. Kendi alternatiflerini yaratmak için satıcılarla yüz yüze görüşmek isteyen Çinli işadamları, Fethiyeli mermercilerin fabrika ve ocaklarına yapılan gezinin ardından ham mermer alımı için ön sözleşme imzaladılar.

2014 Yılı aralık ayında ilçemize gelerek yatırım ve işbirliği imkanlarını araştıran Çinli işadamları ham mermer alımı için geldi. Türk-Çin İpekyolu Ekonomi & Kültürel İşbirliği Derneği'nin iş gezisi organizasyonuyla İlçemize gelen Çinli heyet, FTSO'nun organizasyonuyla Fethiyeli mermercilerle buluştu.

FTSO Başkanı Akif Arıcan, Meclis Başkanı Osman Çıralı ile bir araya gelen Türk-Çin İpekyolu Ekonomi & Kültürel İşbirliği Derneği (TÜÇİDER) Yöneticileri ve Çinli İşadamları, bölge hakkında bilgi aldılar. Toplantıya  FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Akif Arıcan, TÜÇİDER Başkanı Zeyneş İsmail, Yönetim Kurulu Danışmanı Yunus Emre Armağan, dernek yöneticileri Mutlu Demir, Ahmet Toplu, Aydın Hüseyin Şahin, Çin iş dünyasından Xiyun Long, Xu Renchao, Yingzhuo Xu katıldı.

İki taraf içinde karlı anlaşmalar yapılmasını diliyoruz

FTSO Başkanı Akif Arıcan bölgenin ekonomik yapısı ve potansiyeli hakkında kısa bilgi verdi. İşadamlarının işbirliğine girmesi için oda olarak her türlü desteği vereceklerini dile getiren Arıcan, Türk-Çin İpekyolu Ekonomi & Kültürel İşbirliği Derneği ile de ilişkilerin devam etmesini istediklerini söyledi. FTSO Başkanı Akif Arıcan üye işletmelerin ticaretini geliştirmek için çaba sarf ettiklerini belirterek "İnşallah iyi bir işbirliği olur. Her iki tarafta karlı anlaşmalara imza atarlar" dedi.

Çin'de Zengin Sayısı 200 Milyonu Geçti

Türk-Çin İpekyolu Ekonomi & Kültürel İşbirliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeyneş İsmail işbirliği için gelen Çinli heyetin mermer alıcılarından oluştuğunu belirterek Çin'in Şian (Xi'an) Kentinin en önemli işletme sahipleri olan alıcıların satıcılardan direk alış veriş yapmak için girişimde bulunduğunu söyledi. Şian kentinin Çin'in ilk başkentlerinden biri olduğunu belirten Zeyneş İsmail, "İpek Yolu Şian'dan başlar İstanbul'da biter. Şian kenti hızla gelişmekte olan bir kent. Şu andaki Çin Cumhurbaşkanının da memleketi olan Şian, devletten de ciddi yatırım almaktadır. Şian kentindeki en büyük mermer fabrikasının sahibi de aramızdadır. Şian'în önde gelen işkadınıdır" dedi. Çin'de küçük mermer işletmelerinin battığı, bunun yerine sağlıklı ticaret yapan büyük işletmelerin yoluna devam ettiğini belirten Zeyneş İsmail, "Çin'de halkın refah düzeyi yükselmektedir, zengin kişi sayısı hızla artmış ve bu neredeyse 200 milyona ulaşmıştır. Zengin sayısının artması lüks tüketimi de artırdı. Devlet politikası gereği resmi kurumlarda lükse kaçmak yasak ancak zengin sayısının artmasıyla lüks kullanım da artıyor. Mermer kullanımı arttı, önceden zeytinyağı yiyemiyorlardı, şimdi yiyorlar. Bu insanların alım gücü çok yüksek ve buna hitap eden işletmeler kazanıyor, büyüyor. Biz dernek olarak üyelerimizin daha sağlıklı ticaret yapması için Muğla ve çevresine Çinli işadamlarını getirdik. Bizi işadamlarıyla buluşturmasının yanında samimi ev sahipliği için Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanına teşekkür ediyoruz" dedi.

Arıcan'a Kırgız Şapkası

Esprileri ve anlattığı fıkralarıyla toplantıya katılanları kahkahalara boğan Türk-Çin İpekyolu Ekonomi & Kültürel İşbirliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeyneş İsmail, FTSO Başkanı Akif Arıcan'a "Ben seni Kırgız yapacağım" diyerek Kırgız şapkası hediye etti. Kırgız Şapkasını "kadınlar giydirmelidir" diyerek Çinli İşkadını Xiyun Long'a taktırdı.

Mermer ocaklarını inceleyip ve fabrikaları gezdiler

Çinli işadamları FTSO ziyaretinin ardından hafta sonu mermer ocaklarını inceleyip, mermer fabrikalarını gezerek bilgi aldılar.  Fethiye'de çıkan mermeri beğenen Çinli işadamları ile Fethiyeli mermerciler, ham mermer alım satımı hakkında ön sözleşme imzaladılar.

Mermer ticareti konusunda işbirliği için gelen iş adamları Fethiye’nin doğal ve kültürel öğelerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Çinli işadamları ve TUÇİDER üyeleri, Kaya Köyünü gezdi. Ölüdeniz’i de ziyaret eden heyetin tüm üyeleri Babadağ’a çıkıp paraşütle atladı. Heyet, Seki’de düzenlenen Yörük-Türkmen Şenliğine de katıldı.