Fethiye’nin iklim değişikliğinden korunması için Türkiye’de ilk kez uygulanacak projede imzalar atıldı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Haber Tarihi: 10.09.2024

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Fethiye Belediyesi işbirliğinde hazırlanan ‘Fethiye Turizm Sektörü Bütünleşik İklim Değişikliği Eylemi Projesi’nin başlangıç protokolü, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ile FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı tarafından Fethiye Belediyesi’nde imzalandı. Türkiye’de ilk olacak proje kapsamında Fethiye’deki turizm tesislerinde ölçümler yapılması ve sera gazı emisyonlarının azaltılması yanı sıra enerji, su ve atık yönetiminde verimliliğin en üst seviyeye çıkarılması hedefleniyor. Projenin başarıya ulaşması halinde kısa vadede yatırım maliyetleri, orta ve uzun vadede ise enerji, su ve atık giderleri ile sera gazı salınımı düşürülerek sürdürülebilir turizmin desteklenmesi sağlanacak.

Türkiye’nin uluslararası platformda vermiş olduğu taahhütlere ve imzalanan sözleşmelere uyum sağlanması amacıyla Fethiye Belediyesi öncülüğünde başlatılan İklim Değişikliği Eylem Planı’nın (İDEP) turizm sektörü ayağı için ‘Fethiye Turizm Sektörü Bütünleşik İklim Değişikliği Eylemi Projesi’ başlatıldı. Fethiye Belediyesi ile Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde hazırlanan projenin başlangıç protokolü Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ile FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı tarafından imzalandı.

Küresel iklim değişikliğinin Akdeniz havzasında sebep olacağı etkileri en aza indirmek ve sürdürülebilir turizme katkı vermek amacıyla başlatılan proje bir dizi eylem planını kapsıyor. Proje kapsamında Fethiye’deki turizm tesislerinin sera gazı emisyonlarının en aza indirilmesi, enerji, su ve atık yönetimi verimi arttırarak sürdürülebilir turizmin desteklenmesi amaçlanıyor.

Türkiye’de ilk kez uygulanan proje kapsamında Fethiye’de yer alan ve FTSO tarafından belirlenen otellerin sera gazı emisyonları hesaplanacak, kısa, orta ve uzun vade azaltım hedefleri belirlenecek ve bu hedefleri gerçekleştirebilmeleri için tavsiye niteliğinde özel çalışmalar yapılacak. Proje kapsamında enerji, su ve atık yönetimi ile otellerin sera gazı emisyonlarının düşürülmesinin yanı sıra kısa vadede yatırım maliyetlerinin, orta ve uzun vadede enerji, su ve atık giderlerinin düşürülecek. Bu sayede Fethiye’nin dirençli bir turizm bölgesi olarak konumunu koruması, çevresel etkilerin ez aza indirilmesi ve turizmin geleceği açısından önemli başarılara imza atılması sağlanacak.

Başkan Karaca, “Projemizle Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceğiz.”

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Fethiye Belediyesi olarak, Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek önemli bir projeye başlıyoruz. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından belirlenen otellerin sera gazı emisyonlarının hesaplanacağı bu projede, kısa, orta ve uzun vadeli emisyon azaltma hedefleri belirlenecek ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli adımlar atılacak. Belediyemiz tarafından hazırlanan İklim Değişikliği Eylem Planı (İDEP) çerçevesinde turizm sektörü için belirlenen hedeflere ulaşmak amacıyla, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile bugün önemli bir işbirliği protokolüne imza attık. Bu önemli projeyle çevreye duyarlı turizm anlayışını geliştirerek, hem doğamızı korumak, hem de sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak için kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

Başkan Çıralı, “Fethiyemizi korumak ve önlem almak için harekete geçtik.”

Bölgenin mevcut iklim değişikliğine dirençli konumunda olmasının hem doğa hem de turizm geleceği açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Başkan Çıralı ise “Bu amaçla biz de Belediyemizle birlikte gelecekte bölgemize bekleyen tehlikelerine karşı Fethiyemizi korumak ve önlem almak için harekete geçtik. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek proje ile Odamız tarafından belirlenecek otellerin sera gazı emisyonları hesaplanacak. Ardından kısa, orta ve uzun vadede, enerji, su ve atık yönetimi ile sera gazı emisyonlarının düşürülmesi için işletme bazında gerekli özel çalışmalar yapılacak. Böylece sürdürülebilir turizmi de destekleyerek geleceğimizi korumayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Projenin hedefine ulaşabilmesi ve sonuçlarından otellerimizin aynı oranda faydalanabilmesi için turizmci üyelerin projemize katılımını ve destek vermesini beklediklerini sözlerine ekleyen Başkan Osman Çıralı, “Ülkemizdeki diğer turizm bölgelerine örnek olacak, Fethiyemize ve ülkemiz turizmine katkı sağlayacak projemizin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.