Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından Fethiye ticari hayatının önündeki sorunların belirlenerek çözümü için çalışma yapılması amacıyla organize edilen bölgesel toplantılar, 3 bölüm olarak ayrılan Fethiye merkezde, Taşyaka, Patlangıç, Menteşoğlu, Pazaryeri mahalleleri ile devam etti.
Toplantıya katılan FTSO üyeleri sorunlarını dile getirirken FTSO’dan beklentilerini de sıraladılar.
Toplantıda dile getirilen sorunlar arasında yapımı süren AVM’ye yerel esnafın alınmaması ile zincir mağazaların yerel esnaflara ciddi zarar vermesi ön plana çıktı.
FTSO Başkanı Akif Arıcan toplantının açılış konuşmasının ardından Oda faaliyetleri hakkında bilgiler verip, Odanın hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. FTSO’nun üyelerinin yanında olduğunu göstermek istediklerini belirten Akif Arıcan, “Sizlerin sorun ve önerilerinizi dinlemek için buradayız. Fethiye ticari hayatının hayal edilen noktaya gelmesi için neler yapılabilir, bununla ilgili olarak sizlerle sohbet etmek istiyoruz” dedi.
Konuşmasında mükemmellik modeli, stratejik plan çalışmaları konusunda geniş bilgi veren Arıcan, 4 yıl boyunca yapılacak faaliyetlere yön verecek olan stratejik planın üyelerden gelen beklentiler doğrultusunda hazırlandığını söyledi. Ayrıca mükemmellik modeli girişiminde bulunduklarını, 4 yıl sonra belgeyi alacaklarına inandıklarını da belirten Arıcan, Odanın mükemmellik modeliyle hizmet kalitesi artırılarak, üyelerin daha iyi hizmet almasının sağlanacağını dile getirdi.
Bölge toplantılarının amacını “Odanın yapacağı çalışmalara yön vermek” olarak açıklayan Arıcan, “Amacımız bölge ticaretinin önündeki engelleri belirleyip, çözümü için çaba sarf etmektir” dedi.
FTSO olarak yürütülen projelere de değinen Arıcan, Babadağ teleferik projesi, 4 yıllık fakülte açılması çalışmaları konularında bilgi vererek Fethiye Körfezi'nin temizlenmesi ve Kaya Köyü'nün turizme açılmasını her platformda dile getirdiklerini belirterek “Fethiye limanında denize girilebilse ekonomi 2- 3 katına çıkar. Yatırımcının önünün açılması için birlik olup baskı unsuru oluşturmalıyız” dedi. Babadağ teleferik projesinin ön izinlerinin tamamlandığını, planlama için gerekli dosyanın Şehircilik İl Müdürlüğüne verildiğini, Şehircilik İl Müdürlüğünün kısa bir süre içinde onaylayarak Şehircilik Bakanlığına göndereceğini belirten Arıcan, “Ankara’nın onaylamasının ardından ihale süreci başlayacak. Projenin finansı ile ilgili çalışmalarla birlikte teleferiği yapacak şirketlerle görüşmelerimiz sürüyor” dedi.
Muğla Üniversitesi’ne bağlı 4 yıllık İşletme Fakültesi açılması için öncülük ettiklerini belirten Arıcan, kışın 3- 5 bin öğrencinin yaşamasının Fethiye’ye ciddi hareket getireceğini söyledi.
Toplantıda söz alan FTSO üyeleri sorunlarını dile getirirken çözüm önerilerini ve FTSO’dan bekledikleri çalışmaları sıraladılar.
Bazı işletmeciler yapılan AVM’ye yerel esnafın alınmamasını eleştirerek, “AVM’den işletme kiralamak istediğimizde, aynı işi yapan ulusal firmalara verildiğini öğrendik. Bununla ilgili neler yapılabilir? AVM ve zincir marketler ulusal şirketlerle çalışıyor, yerel esnafın ürünlerini satmıyor. Para direkt olarak dışarı kaçıyor. Vergiyi bile başka şehirlere veriyorlar. Sadece birkaç işçi çalıştırıyorlar” dediler.
AVM’ye yerel esnafların girebilmesi için şu anda yapacak fazla bir çalışmanın kalmadığı belirtilerek “İhale edildiğinde şartnameye “Belirli bir oranda yerel esnaf yer alacak” diye bir madde konabilseydi olurdu. Şartnamede yoksa zor” dendi.
FTSO Başkanı Akif Arıcan Belediye Başkanının “ AVM konusunda Odamız ile Esnaf Odasına sorup karar vereceğim” dediğini hatırlatarak “Biz burada AVM olmalı mı, olmamalı mı diye bilimsel bir rapor hazırlattık. Belediyeye verdik. Raporda AVM’nin yerinin yanlış olduğu belirtiliyordu. Esnafların zarar görmemesi için raporda da belirtildiği gibi AVM’nin şehir dışına yapılmasını savunduk. Ama buna rağmen buraya AVM yapılıyor. Bunun yanında İlçemiz genelinde zincir mağaza sayısı 60’ı geçti. Bu sayı çok yüksek. Yerel esnaf her geçen gün yok oluyor” dedi.
Ev ve otel tekstili alanında çalışan bir üye engellileri istihdama kazandırmak amacı ile bir proje başlattıklarını belirterek engellilere engeline göre ekipman ve makine temin ederek evlerinde ev ve otel tekstili üretiminde bulundurmayı amaçladıklarını, konu ile ilgili olarak bakanlıkla görüştüklerini, FTSO'dan Fethiye de bulunan engelli sayısı ve engelleri hakkında bilgiye ulaşmada destek istedi.
Akif Arıcan FTSO'nun çıkardığı sosyoekonomik raporda bu ve buna benzer sayıların ve istatistiklerin yer aldığını belirterek konuyla ilgili Odanın gerekli çalışmaları yapacağını söyledi.
Kış turizmi olmaması nedeniyle işletmelerin yüzde 50 verimle çalıştığına değinen işletmeciler, kış turizminin geliştirilmesi, sezonun uzatılması için her hangi bir çalışmanın yapılıp yapılmadığını öğrenmek istediler. Sezonu uzatmak ve kış turizmini başlatmak için FTSO olarak çeşitli çalışmalarının devam ettiğini belirten Arıcan “Avrupa ve yurt içinde her geçen gün artan doğa yürüyüş turistlerini bölgemize çekmek için Likya Yolu'nun yanında 38 yürüyüş rotasını tabelalandırarak turizme kazandırdık. İngilizce ve Türkçe olarak tanıtım kitabı hazırladık. Fuarlarda tanıtıyoruz. Babadağ’dan 12 ay yamaç paraşütü uçuşlarını sağlayacak pistler açıyoruz. Turizmi, sağlık turizmi, spor turizmi, kongre turizmi gibi çeşitlendirme yoluna gitmeliyiz. Yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları, siyasiler olarak bir araya gelip çalışma başlatmalıyız. Bu sayede bunu başarabiliriz” dedi.
Toplantıya katılan dershane yöneticileri, dershanelerin kapatılmasının yanlışlığı hakkındaki görüşlerini açıklarken FTSO'nun verdiği desteğe teşekkür, işletme fakültesi açılması girişimini takdirle karşıladıklarını dile getirdiler. Fakültelerde okuyan bir öğrencinin yaklaşık 700-750 TL civarında aylık harcama yaptığını, bu rakamın tamamının ikamet edilen yerdeki esnaflara kaldığını belirten dershane yöneticileri, FTSO'nun bu konudaki çalışmalarını beğendiklerini dile getirdiler.
Organize sanayi bölgesi kurulması yönündeki soruları da cevaplayan Akif Arıcan, organize sanayi bölgesi için yerin belirlenerek dosyanın hazırlandığını belirterek “Yasa gereği Organize Sanayi Bölgesinin kurulma çalışmaları için Milas OSB’nin %70'nin tahsisi yapılması gerekiyor. Milas Organize Sanayi Bölgesinde yaşanan gecikme nedeniyle beklemek zorunda kalıyoruz. Muğla odaları olarak bunun için ilgili bakanlıkla görüşeceğiz. En kısa sürede aşılacağını ümit ediyorum” dedi.
Yetişmiş eleman bulmada ciddi sıkıntı yaşadığını belirten işletmeciler, sorunun çözümü için çalışma yapılmasını istediler.
Turizm fuarlarının dışında diğer sektörel fuarlar hakkında bilgi almak isteyen üyeler, sektör fuarları ve zamanları hakkında duyuru yapılmasını istediler. FTSO Başkanı Akif Arıcan, sektör fuarlarının web adresinde yayınlandığını belirterek daha iyi duyurulması adına sektörleri ilgilendiren fuarların mail yoluyla iletildiğini söyledi.
İşletmeciler yerel esnafların AVM ve zincir marketler nedeniyle ciddi zarar gördüğünü belirterek siyasi parti ayrımı yapılmadan tüm belediye başkanı adaylarından yerel esnafın desteklenmesi ile ilgili projesinin olup olmadığının sorulmasını istediler.
Fethiye'de 5 yıldızlı otel ve kongre turizmi çalışmaları konusundaki soruyu cevaplayan Akif Arıcan, Fethiye'nin Özel Çevre Koruma Kurulu alanında olduğunu bu nedenle burada imar konusunda kısıtlamalar olduğunu belirterek “Bir üyemiz destek istedi. Beş yıldızlı otel yapmak istiyordu. Bakan ile görüştük, söz konusu otelin 5 yıldızlı olması ve kar edebilmesi için eldeki 70 dönüm alanda 3 kattan dört kata izin verilemesini istedik. Bakana “yatırımcı otel yapamazsa villa yapar satar yine parasını kazanır, izin verin beş yıldızlı otel yapılsın Fethiye kazansın” dedik. Ama olmadı” dedi.
Yaklaşık 1 saat süren toplantı katılımcıların görüşlerini açıklamasından sonra dağıldı.