Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) sekretaryasını yürüttüğü Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu, kıyılardaki yapılaşmanın durdurulması, koyların korunması amacıyla birlikte hareket etme kararı aldı. Platformdan yapılan basın açıklamasında, ”Fethiye ve Göcek'te doğal, tarihi zenginliklerin korunması amacıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi olan bölgemizde kıyılarda, koylarda ve tarım alanlarında yapılaşma son yıllarda çok artmıştır. Özellikle Fethiye ve Göcek koylarında sayıları her geçen gün artan, restoran, kulübe, tekne bağlama yeri, iskele gibi adlar altındaki yapılaşmalar koylarımızın ve denizlerimizin doğallığını yok ettiği gibi, deniz turizmini de olumsuz etkilemektedir. Geleceğimiz yok edilmektedir. Körfezde ve koylardaki yapılaşmanın önüne geçilmedikçe, gelecek nesillere bırakacağımız doğal güzelliklerimiz kalmayacaktır. Ayrıca bölgemizin deniz turizminde tercih edilme sebebi de ortadan kaldıracak nitelikteki bu yapılaşmanın acilen durdurulması için yetkili makamları göreve davet ediyoruz.” denildi.
Fethiye Belediyesi’nin dönem başkanlığını yaptığı Fethiye ve Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu, 10 Mart 2021 Çarşamba günü Fethiye Belediyesi Meclis Üyesi ve Fethiye Kent Konseyi Genel Sekreteri Gözde Gürsoy Hoşafçı’nın başkanlığında yaptığı toplantıya, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan, Serbest Muhasebeciler ve Yeminli Müşavirler Odası Fethiye Şubesi Başkanı Yılmaz Köse, Şehir Plancıları Odası Fethiye Şubesi Temsilcisi Birol Keski, İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Şubesi Başkanı Levent Çimen, Elektrik Mühendisleri Odası Fethiye Şubesi Başkanı Sermet Ünel, Göcek Turizm Derneği Başkanı Onur Ugan, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu, Mimarlar Odası Fethiye Şube Başkanı Günay Solak, Makine Mühendisleri Odası Fethiye temsilcisi Ahmet Kasap, İMEAK DTO Fethiye Şubesi’nden Güvenç Özgür ve Damla Avcı İşyar ile Süleyman Kaya katıldı.
Fethiye ve Göcek koylarındaki son durumun ele alındığı toplantıda, Google Earth görüntüleri üzerinden koyların İmar Barışı’nı kapsayan 2017 yılından önceki ve sonraki hali değerlendirildi. Toplantı sonunda koylardaki duruma dikkat çekmek için platform amacıyla ortak açıklama yapılmasına karar verildi.
Fethiye ve Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu’ndan yapılan basın açıklaması şöyle:
Koylardaki yapılaşma geleceğimizi ve deniz turizmini yok ediyor
”Fethiye ve Göcek doğal ve tarihi zenginliklerin korunması amacıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi olan bölgemizde kıyılarda, koylarda ve tarım alanlarında yapılaşma son yıllarda çok artmıştır. Özellikle Fethiye ve Göcek koylarında, Kayaköy’de sayıları her geçen gün artan, restoran, kulübe, tekne bağlama yeri, iskele gibi adlar altındaki yapılaşmalar koylarımızın ve denizlerimizin doğallığını yok ettiği gibi, deniz turizmini de olumsuz etkilemektedir. Geleceğimiz yok edilmektedir. Körfezde ve koylardaki yapılaşmanın önüne geçilmedikçe, gelecek nesillere bırakacağımız doğal güzelliklerimiz kalmayacaktır. Ayrıca bölgemizin deniz turizminde tercih edilme sebebi de ortadan kaldıracak nitelikteki Fethiye Körfezi ve Göcek koyları, Ölüdeniz başta olmak üzere çeşitli yerlerde yapılması gündemde olan dolgu, iskele/yat bağlama yeri ve marina adı altındaki yapılaşmanın durdurulması için yetkili makamlara çağrıda bulunuyoruz.
Yasal kural ve mevzuatlara aykırı bir biçimde inşa edilen bu yapıların, arkasına sığınıldığı ve savunulduğu üzere imar barışı kanunundan yararlanılarak yapılmadığı veya imar barışındaki sınırların aşıldığı değerlendirilmektedir. İmar barışından faydalanma kuralı, 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için geçerlidir. Ancak bölgeye ilişkin çekilen fotoğraflarda ve Google Earth görüntülerinde açıkça görülmektedir ki bu yapılarda 2017’den sonra ciddi inşa faaliyeti bulunmaktadır. Hatta birçoğu 2019 ve 2020 senelerinde yapılmıştır.
Mevzuatlara aykırı inşa edilen bu yerlerin yapı kayıt belgesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından iptal edilmesi sağlanmalı ve söz konusu yerlerin yıkımı gerçekleştirilmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü ve ilgili kamu kurumları yerel ve merkezi yönetim ile işbirliği içerisinde kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi sağlanmalıdır.
Fethiye ve Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu olarak denizlerimize ve koylarımıza sahip çıkarak konunun takipçisi olacağız ve yerel ve merkezi yönetimler ile yetkili kurum ve kuruluşlar nezdinde doğal güzelliklerimizin katledilmesine neden olan halkımızın koy ve kıyıları kullanmasına engel olan yasa dışı bu yapılaşmaların önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunacağız. Geleceğimizin yok edilmesine, deniz turizminde bölgemizin tercih edilmesini engelleyecek nitelikteki bu yapılaşmanın acilen durdurulması için yetkili makamları göreve davet ediyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”