Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO), Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2019 Fizibilite Destek Programı kapsamında yüzde 100 destek hibe alarak yürüttüğü, “Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü” projesi başarıyla tamamlandı. Toplam proje bedeli 128.413 TL olan proje kapsamında, Fethiye merkez sanayi bölgesinde değişik iş kollarında faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin ihtiyaç duydukları fonksiyonları yerine getirmeye imkânı bulabilecekleri, sağlıklı çevre koşullarında verimli olabilecekleri, şehir imar planlarına uygun seçilen araziler üzerinde inşa edilebilecek küçük sanayi sitesi için fizibilite çalışması gerçekleştirildi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye ve Seydikemer’deki küçük sanayi sitelerinin ihtiyaca cevap vermediği yönündeki talep ve şikâyetler üzerine Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2019 Fizibilite Destek Programı kapsamında %100 hibe destekli “Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü” projesini başlattı. Proje kapsamında, Fethiye sanayi bölgesinde değişik iş kollarında bakım/onarım ve üretim alanlarında faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin uğraşları gereği ihtiyaç duydukları fonksiyonları yerine getirmeye imkan bulabilecekleri, sağlıklı çevre koşullarında verimli olabilecekleri, şehir imar planlarına uygun seçilen araziler üzerinde planlanmış altyapı ve üstyapı tesisleri ile inşa edilecek küçük sanayi sitesinin fizibilite çalışması yapıldı.
Başkan Çıralı, "Mevcut sanayi ihtiyaçları karşılamıyor"
Projenin GEKA’dan Şubat 2020’de hibe almaya hak kazandığını hatırlatan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye’nin merkezindeki sanayinin 261.886,345 m2’lik alanda yer aldığını belirterek şunları söyledi:
“Sanayide yer alan üye işletmelerimize yaptığımız ziyaretlerde sanayinin mevcut alanının, firmaların ihtiyaç duyduğu kapasiteyi sağlama imkânı olmadığı bilgisine ulaştık. Firmalar, üretim tezgahlarını koyacak yeterli alanlarının bulunmadığını; üretim yaptıktan sonra stoklama yapabilecek yeterli depo alanlarına sahip olmadıklarını belirttiler.
Ayrıca özellikle mal indirme/yükleme esnasında trafik ve otopark sorununun had safhaya ulaştığını gözlemledik. Sonuç olarak özellikle imalatçı firmalar, üretim kapasitelerine göre daha geniş alanlara ihtiyaç duyuyorlar. Gerek Fethiye, gerekse Seydikemer'de yer alan mevcut sanayi bölgeleri bu talebi karşılayamıyor. Bunun sonucu olarak da kapasiteleri artan firmalar çevre yolunda yer alan geniş parselli alanlara taşınıyor. Ayrıca mevcut sanayi bölgeleri, belediye, deprem ve iş sağlığı ve güvenliği mevzuatlarına da uygun değil. Kurulabilecek yeni bir sanayi sitesinin hem Fethiye hem de Seydikemer bölgesindeki sanayiciler için bir çekim merkezi haline geleceği öngörülerek; Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın ortağı ve Fethiye Belediyesi’nin de iştirakçisi olduğu fizibilite projesini gerçekleştirdik. Proje ile kapasitesi sonunun yanı sıra Fethiye merkez sanayisindeki trafik sıkışıklığı, otopark sorunu ve atık problemlerine de dikkat çekilmiş oldu. Fizibilite etüdü sonunda, üstyapı ve altyapı inşaatlarının devlet kredileri ile desteklenmesiyle sanayi işletmelerine ucuz altyapı sağlanabileceği ortaya çıktı.
Ek olarak fizibilite etüdü tamamlanan küçük sanayi sitesiyle, 3500’e yaklaşan öğrenci sayısıyla her yıl ortalama 700 mezun veren Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile yapılacak ortak çalışmalarla mesleki eğitimi yayma/geliştirme ve istihdam sorununu çözmeye katkı sağlaması için farkındalık yaratılacak. Olası bir küçük sanayi sitesi (KSS) yatırımında AR-GE ve inovasyon çalışmalarına yönelik araştırma geliştirme merkezleri, ilk yardım merkezleri ve revir gibi mevcut sanayide olmayan ancak bu boyuttaki sanayi bölgelerinde bulunması gereken yapılar da değerlendirildi." dedi.
Proje kapsamında hazırlanan fizibilite raporunu, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm paydaşlara göndereceklerini vurgulayan Başkan Çıralı "GEKA desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü projesi raporu kamu nezdinde yapılacak planlama ve faaliyetlere ışık tutacaktır.
FTSO olarak biz sanayi sitesinin taşınması ile ilgili yatırım fizibilitesini hazırlatarak; olası bir KSS yatırımının maliyetini, taşınıp-taşınmamasındaki avantaj ve dezavantajları, anketler uygulayarak işletmelerin ve halkın bu konudaki bakış açısını ortaya koyduk. Bundan sonraki aşama sanayi bölgelerinin taşınacağı yeri belirlemek, bu konuda lobi yapmak, bu işte yetki sahibi kamu kurum ve kuruluşlarının dikkatini çekmek.” diye konuştu.
485 işletmeye anket yapılarak beklentiler alındı
Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü projesi çerçevesinde danışmanlık desteği alınarak Fethiye ve Seydikemer mevcut sanayi sitelerinde yer alan işletmeler belirlendi.
Toplam 485 işletmeye ve 300 vatandaşa anket yapıldı. İşletmeler faaliyet konularına göre ayrıldı; sektörel kapasiteleri ve büyüme trendleri ile bölgesel kalkınma ve rekabet gücü açısından analiz edildi.
Paydaş analizi ve arama konferansı gerçekleştirilerek paydaşların beklentileri alındı, ayrıca ilgili bakanlık kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerinden de faydalanıldı. Başta Muğla olmak üzere yakın bölgeler (Bodrum, Marmaris) Türkiye’deki başarılı sanayi sitelerinin analizi yapılarak ve kıyaslama çalışması gerçekleştirildi.
KSS yatırımı için paydaşlar tarafından önerilen ve Çevre Düzeni Planlarına işletilebilecek olası yerlerin uygunluğu araştırıldı Bu analizler ışığında bölgemizin kapasitesine uygun ölçekte, altyapı ve lokasyonda kurulacak sanayi sitesi yatırımının mümkün olup olmadığını, yatırımın faydalarını, sürdürülebilirliğini, riskleri ve engellerini ortaya koyan bir fizibilite etüdü raporu ortaya çıkarıldı.
Proje kapsamında gerçekleştirilen anket sonuçlarından bazıları şöyle:
RAPORUN TAMAMINI OKUMAK İÇİN; https://www.ftso.org.tr/assets/upload/dosyalar/fethiye-ve-seydikemer-kucuk-sanayi-sitesi-fizibilite-raporu.pdf