Bandırma Üniversitesinin kuruluşunda yer alan Öğretim Görevlisi Burhan Atiker, Fethiye Üniversitesinin kurulması için çalışan Güçbirliği Platformunun konuğu olarak katıldığı toplantıda, Fethiye Üniversitesinin kuruluşuna katkı sağlayacak deneyimlerini paylaştı.
Açıklamasında Muğla Üniversitesinin ciddi sayıya ulaşması nedeniyle ikinci üniversitenin açılabileceğini belirten Atiker, izlenecek yol konusunda da bilgiler verdi.
Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu Ağustos ayı toplantısı 10 Ağustos Perşembe günü Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meğri Salonunda yapıldı. Baro Temsilcisi Fatih Taşer’in dönem başkanlığında yapılan toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Fethiye-Seydikemer Süt Birliği Başkanı Turgut Tokmak, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Fethiye Ziraat Odası adına Devrim Beyde, Seydikemer İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Engin Maraşlı, Fethiye SMMM Başkanı Yaşar Bildirici, Deniz Ticaret Odası Fethiye Şb.Bülent Telli, FTSO Meclis Başkanı Yrd. Ali Çelik, Elektrik Mühendisleri Odası adına Sevmet Ünel, Şoförler Odası Ercan Sarıkaya, Fethiye Şoförler Odası Murat Tümen, Şehir Plancıları Odası Muğla Şb. Adına Ercan Çınaroğlu, Mimarlar Odası Fethiye Temsilcisi Gökhan Güngör katıldı. Fethiye Üniversitesinin görüşüldüğü toplantıya Bandırma Üniversitesinin kuruluş sürecinde yer alan Burhan Atiker de davetli olarak katıldı. Bandırma Üniversitesinin kuruluş sürecindeki deneyimlerini platform üyeleri ile paylaşan Atiker, platform üyelerinin sorularını da cevapladı.
Üniversite kurulması için verilen yasa teklifinin 3 milletvekilinin imzası ile sunulduğunu kaydeden Burkay Atiker, teklifin komisyonda görüşülmesinin ardından Plan Bütçe Komisyonunda ele alındığını kaydetti. Atiker, “Toplanacak olan imzayı Cumhurbaşkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına ve YÖK’e gönderebilirsiniz. Meclis Komisyonuna verilebilir” dedi.
Üniversite kurulması aşamasında kurulması istenen üniversitenin özellikleri belirtilmediği takdirde komisyonun Devlet Planlama Teşkilatından aldığı verileri inceleyerek belirlediği bölümlerin açıldığını ifade eden Atiker, “Açılan bölümler bölge için olumlu olamayabiliyor. Örnek olarak Bandırma Üniversitesi’ne Denizcilik Fakültesi açıldı ancak öğretim üyesi bulunamadığı için faaliyete geçemedi. Sadece Denizcilik İşletmesi bölümü açılabildi. Birçok yerde öğretim üyesi sıkıntısı var. Bu ülkemizin sıkıntısı” diye konuştu.
Burhan Atiker üniversite açılması için çalışma başlatınca üniversiteyi neden istiyoruz sorusunun da cevaplandırılması gerektiğini belirterek “Bölgeye öğrenci geleceği, öğrencilerin harcamalarının da ekonomiyi canlandıracağı düşünülüyor. Bir üniversitenin öğrencilere ve bölgeye faydalı olabilmesi için sanayi-çiftçi-üniversite işbirliğini sağlaması gerekiyor. Burada da bu yaklaşım başarılı olabilir. Kurulacak üniversitenin akademisyen ve araştırmacı yetiştirecek konumdaysa bölgeye katkısı olabiliyor” dedi.
Toplantıda Fethiye ve Seydikemer’in tarım, su ürünleri ve süt üretimi potansiyelinin oldukça fazla olduğu belirtilerek fakültelerin bu alanlara yakın olması gerektiği dile getirildi.
Toplantının ikinci bölümünde Fethiye Üniversitesinin kurulması amacıyla açılan imza kampanyasının daha geniş kesimlere ulaşması için neler yapılabileceği görüşüldü.
Toplantının sonunda dönem başkanlığının Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliğinden Baro Temsilciliğine geçmesi nedeniyle pasta kesildi