FTSO tarafından tarım sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla organize edilen toplantı yoğun ilgi gördü. Bölgenin tarım ve ticaretinin gelişmesine engel olan sorunların çözümü için yapılacak çalışmalar FTSO çatısı altında devam edecek.
İşletmeciler her zaman tarım işletmelerinin yanında olmaya devam eden Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticilerine teşekkür ettiler.
FTSO 2 Numaralı Tarım, Hayvancılık, Su Ürünleri Ticareti İle Zirai İlaç Meslek Komitesi tarafından organize edilen sorunlar ve çözüm önerileri konulu toplantı yoğun ilgi gördü.
21 Mart Cumartesi günü Matisse Restoranda Saat 8.30'da kahvaltıyla başlayan toplantıya, FTSO Başkanı Akif Arıcan, Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Batı Akdeniz Bölge Hali Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Atabey Akgün, Seydikemer Belediyesi'nden Ramazan Kaynak, FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, 2 Numaralı Meslek Komitesi Üyesi Mehmet Saraç ve FTSO üyesi 2 numaralı meslek grubu üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan FTSO Başkanı Akif Arıcan, birlikte iş yapma kültürü geliştikçe bölgemize gelen katma değerin daha da artacağına işaret ederek, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının üyelerinin yanında olduğunu her fırsatta gösterdiğini dile getirdi. Geçen yıl Moskova Fuarında yaşanan gelişmelere de değinen Başkan Arıcan, birlikteliğin sağlanmasıyla başarının yakalanabileceğine işaret etti.
Batı Akdeniz Bölge Hali Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Atabey Akgün konuşmasında, son günlerde battı haberi gelen şirketlerinin bölgeye verdiği zararın 1 Milyon 200 bin Lira civarında olduğunun dile getirildiğini belirterek "Yasadaki boşluktan neredeyse her bölgeye, her mahalleye hal kuruldu. Gereğinden fazla yapılan tahsisler, haksız rekabeti de beraberinde getirdi. Bundan en büyük zararı gören bölge komisyoncuları ve üreticilerdir. Bölgemizde 30 yıldır biriken sorunları çözmeye çalışıyoruz. Batı Akdeniz Hal Birliğinde İl Hakem Kurulunu oluşturduk. Dolandırılan 2 esnafın sorununu pratik olarak çözdük. 450 Üreticinin sorununu da idari mekanizmalar yoluyla çözüme kavuşturduk. Yüzlerce üreticinin sorunu da çözüm bekliyor. Bir yıl bile geçmeden 330 bin lira olan hal geliri 2 Milyon liraya çıktı. Mobil denetim aracı devreye giriyor. İlk etapta negatif gibi görünse de sektöre dönüşü pozitif olacak.
7-8-9 Nisan tarihleri arasında Türkiye Haller Birliği Federasyonu (Türkiye Meyve Sebze Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu) tarafından sektörel sergi planlanıyor. Bölgemiz adına sevindirici bir gelişme" dedi. Atabey Akgün, doğru yöntemleri kullanarak daha sağlıklı ticaret yapılabileceğine dikkat çekerek, "Ticari kirliliği belgeyle belirlenen tüccarlarla ilgili kara liste uygulamasına gidebiliriz. Ayrıca yaka kartı olmayan kişiler meydanda ticaret yapamayacak" diye konuştu.
2 Numaralı Meslek Komitesi Üyesi Mehmet Saraç konuşmasında sorunları ve çözüm önerilerini alıp Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının gücüyle bunları çözüme kavuşturmak istediklerini belirterek "Önceden kayıt dışı fazlaydı. Şimdi bunlar kayıt altına alınıyor. Kalitemizi düşüren en önemli etken hiç bir birikimi olmayan insanlar gelip bizden ürün alıp bunu satabiliyor. Ürünü alıyor parasını satabilirse veriyor. Bu tür ihracatçılar çeri çöpü doldurup gönderiyor. Bu nedenlerle ürünlerimizin kalitesini yükseltemedik. Bazı pazarlarda da ürünlerimiz kalitesiz olarak tanınıyor. Ticareti kuralına göre yapalım. Ürün isteyenden teminat isteyelim. Bunu yaparsak eline 3- 5 kuruş alıp, karton kutu bastırıp gelen kişiler bu işi yapamaz. İşini doğru ve dürüst yapanlar kalır. Bunu yaparsak çiftçi de malını düzgün üretir. FTSO olarak burada belirlediğimiz sorunların çözümü için çaba sarf edeceğiz" dedi.
Toplantıya katılan işletmeciler yaşadıkları sıkıntıları dile getirip çözümü istediler.
Dile getirilen sorunlardan bazıları şunlar;
Hal kapsamından çıkarılan mantarın tekrar hal kapsamına alınması istendi
İhracatçı firmalardan teminat alınması istendi