FETHİYE TARIMI İÇİN BİRLİKTELİK ZAMANI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FETHİYE TARIMI İÇİN BİRLİKTELİK ZAMANI

Haber Tarihi: 12.05.2014

15-18 Eylül 2014 tarihleri arasında Moskova'da gerçekleşecek olan Worldfood Tarım ve Gıda Fuarı’na katılımı organize etmek amacı ile oluşturulan çalışma grubu ilk toplantısını 12 Mayıs 2014  Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda   yaptı.

Toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, 2 nolu Tarım Hayvancılık Su Ürünleri Ticareti ve Zirai İlaç    meslek komitesi üyeleri, FTSO yetkilileri  ve  sektörün önde gelen temsilcileri katıldı.

Toplantının amacı,  FTSO’nun bölgemizin önemli sektörlerinden olan tarım konusunda   bölgesel tarım politikalarının oluşturulmasına, tarımsal ticaret ve sanayinin gelişmesine katkıda bulunması, yaş sebze meyve alanında Rusya pazarında bölgemiz şirketlerinin söz sahibi olması için önderlik edilmesi için yol haritası çıkarılması idi. Toplantıda ayrıca   Moskova Tarım ve Gıda Fuarı’nda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından açılacak stant ile yaş sebze meyve ticareti yapan tüccarların dış ticaret konusunda tecrübe edinmeleri ve yerel ihracatçı sayısının arttırılması  konusu ele alındı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Füsun Şahin, geçen yıl yapılan oda  seçimlerinden bu yana gerek Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Gürsu Özdemir gerekse oda meclisi üyesi Mehmet Saraç'ın çabaları ile tarımın FTSO gündeminde daha fazla yer bulduğunu açıkladı. Sadece turizm yapan bir ilçenin geleceğinin risk taşıdığını belirten Füsun Şahin bu nedenle ilçedeki sektörlerin çeşitlendirilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi. Tarımın bundan sonra FTSO'nun üzerinde daha fazla eğileceği sektör  olduğunu belirterek sektör temsilcilerinden Odanın yapacağı çalışmalara katkıda  bulunmalarını ve yön vermelerini beklediklerini ifade etti.

FTSO Meclis Üyesi Mehmet Saraç Fethiye'deki tarım ürünlerini yabancı tacirlerin alıp sattığını ve ihraç ettiğini söyleyerek Fethiyeli tacirlerin özgüvenini kazanmasının vaktinin geldiğini söyledi. Moskova için planlan iş gezisine  gidecek tacirlerin  ihracat işlerinin zor olmadığını görecekleri anlattı. Fethiye'de birkaç olan ihracatçı sayısının beş -on kişiye çıkmasının Fethiye'li tüccar ve üreticiler için güvence olacağını aktardı.  Planlarının Moskova'daki fuarın yanında liman şehri olan Rostov'a da giderek ihracat işlemlerini yakından görmek olduğunu söyledi.

Fethiye’ni önemli tüccarlarından Atabey  Akgün, odanın tarım ticaretinin geliştirilmesi konusundaki çalışanlarına sektör olarak katkı vermeye hazır olduklarını, yaş sebze meyve ihracatında önemli bir pazar konumundaki Rusya’da bu alanda yeni düzenlemeler yapıldığını, Moskova’daki fuarın bu anlamda Fethiyeli tüccarlar  için fırsatlar barındırdığı, böyle bir adımın Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da atılıyor olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Arif Bozyel Fethiye'de kolektif bakış açısı ve ortak hareket etme kültürü eksikliği üzerine görüşlerini açıkladı. Rusya’ya yapılacak ihracatta Fethiyeli tüccarların ortak bir çatı altında hareket etmesinin faydalı olacağını ifade etti.

Toplantı,  Moskova Fuarı’na katılım hazırlıklarının detaylarının görüşülmesi ile sona erdi.