FETHİYE TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ MERSİS`E GEÇTİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FETHİYE TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ MERSİS`E GEÇTİ

Haber Tarihi: 10.04.2013

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) Projesi, 25 Mart 2013 tarihinden itibaren FTSO’da uygulanmaya başlandı. Şirketlerin ilk kuruluş işlemleri için artık MERSİS’e kayıtlı olmaları gerekiyor.Mersis'e kendi sitesinin yanında  FTSO’nun web sitesinden de kolay erişim mevcut. Sitemizdeki ”Tescil&Kayıt” kısmına girip  Mersis linkine tıklayarak sisteme ulaşabilirsiniz.

ZAMAN VE İŞ KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

YENİ Türk Ticaret Kanunu ile devreye giren bilişim uygulamaları kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan MERSİS Projesi, aşamalı olarak tüm Türkiye’de uygulamaya geçecek. Ticaret sicil işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirileceği MERSİS ile manuel olarak tutulan ticaret sicil bilgileri, merkezi bir veri tabanına taşınacak.

EVRAKLAR ORTADAN KALKACAK

MERSİS kapsamında elektronik bir alt yapı oluşturulacağını vurgulayan Ticaret Sicil Müdürü Mustafa Ergin, “Yeni sistem sayesinde elektronik ortamda kısa bir süre içinde yeni şirket kurulumu, bilgi güncelleme, şirket birleştirme, unvan değişikliği, iflas başvuruları ve genel kurul bildirimi çevrimiçi yapılabilecek, onaylanabilecek ve arşivlenebilecektir. Proje ile birlikte tüm tüzel kişilikler ortak bir yapıyı kullanarak tüm kamu kurumlarından online hizmet almaya başlayabilecektir. Böylece hem kamu kuruluşları hem de üçüncü kişiler, ticaret sicilinde bilgilere doğru, güvenilir ve hızlı bir şekilde, elektronik ortamda ulaşabileceklerdir. Uygulama tamamen hayata geçirildiğinde kurumlar arası entegrasyon çalışmaları hız kazanacak ve böylece bürokrasinin azaltılması sağlanacaktır.” Diye konuştu.

PROJENİN AMACI

KAMU kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulması, sisteme dahil kişiliklere ait bilginin ortak anahtar bir numara ile bir sistemde birleştirilmesi sağlanacak, sistemde tutulan şirket bilgileri uluslararası standartlara uyumlu hale getirilecektir. Ayrıca, sistemde yer alan bilgilerin, kişisel bilgilerin mahremiyeti ve AB müktesebatı çerçevesinde belirlenecek kurallara göre özel sektör kuruluşlarıyla paylaşımı gerçekleştirilecektir. Türkiye’de dört veri tabanı vardır. Kimlik bilgilerinin olduğu “Kimlik Paylaşım Sistemi (MERNİS)”, adres bilgilerinin tutulduğu  “Ulusal Adres Paylaşım Sistemi (UAPS)”, Tapu ve kadastro bilgilerinin kayıtlı olduğu “Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS)” ve tüzel kişiliklerinin kayıtlı olduğu “Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS)”. Bu veri tabanlarının tamamlanması ile üzerine e-devlet uygulamalarının daha hızlı yapılabileceği kesindir. Projenin birinci aşamasında; ticaret sicilinde işlem gören ticari işletmeler, şahıs işletmesi, yabancı şirket Türkiye temsilcilikleri, sermaye şirketleri, kooperatifler ile dernek ve vakıflar ve bunlara ait işletmelere ilişkin bilgilerin yer aldığı ve bunlara ilişkin ticaret sicilindeki bütün işlemlerinin online yapılabilmesine imkan sağlayan veri tabanı oluşturulmaktadır.