FETHİYE TİCARET VE SANAYİ ODASI TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ MERSİS`E GEÇİYOR. - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FETHİYE TİCARET VE SANAYİ ODASI TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ MERSİS`E GEÇİYOR.

Haber Tarihi: 25.03.2013

25/03/2013 tarihinde FTSO Ticaret Sicili Müdürlüğü T.C Gümrük ve Ticaret Bakanlığının geliştirmiş olduğu MERSİS ( Merkezi Sicil Kayıt Sistemi ) ile kayıt yapmaya başlayacak. İlk aşamada yeni kuruluş kayıtları  yapılacak olup daha sonra bakanlığın belirleyeceği bir tarihte tüm tescil işlemleri bu sistem üzerinden gerçekleştirilecek.

FTSO Ticaret Sicili Müdürü Mustafa Ergin'in konu ile ilgili olarak verdiği bilgiye göre hali hazırda işlemlerin TOBB'un geliştirmiş olduğu TSBS sistemi ile kayıtların yapılıyor. Evrakları tam olan bir işletmenin  her türlü kaydı  en geç  bir saat içinde tamamlanabiliyor. MERSİS  asıl olarak şirketlerin maruz kaldığı bürokratik işlemleri azaltacak ve ileride uygulanacak olan Elektronik İmza sistemine geçiş için altyapı sağlayacak. "Kimlik Paylaşım Sistemi (MERNİS)", adres bilgilerinin tutulduğu  "Ulusal Adres Paylaşım Sistemi (UAPS)", Tapu ve kadastro bilgilerinin kayıtlı olduğu "Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS)" gibi e - devlet uygulamalarında önemli yeri olacak olan tüzel kişiliklerinin kayıtlı olduğu "Merkezi Sicil Kayıt  Sistemi (MERSİS)'in hayata geçmesi ile devlet kurumları tek elden ticari kayıtlara ulaşabileceğinden mahkemeler ve çeşitli devlet kurumları tarafından istenen evraklar azalacak.

Türkiye'de Ticaret Odalarına bağlı olarak çalışan Ticaret Sicili Müdürlüklerinin mevzuatlarının aynı olmasına rağmen farklı uygulamalar, farklı evrak talepleri olduğunun bilgisini veren  Mustafa Ergin bakanlıkça hazırlanan bu sistem ile uygulamalara standart geleceğini açıkladı.

FTSO'nun kayıtlarının MERSİS ile tutulmaya başlayacak olmasına rağmen henüz Türkiye'de bu sisteme geçilemediğini ve tam alamı ile işlemesinin zaman alacağınına dikkat çeken  Mustafa Ergin konu ile ilgilenenlerin detayları aşağıdaki web sitesinden alabileceğini belirtti.