Fethiye ve Seydikemer ile Makedonya’nın Üsküp şehri arasında ticaretin gelişmesini sağlamak, sosyo-kültürel faaliyetlerde birlikte hareket ederek rol model olmak amacıyla Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) arasında imzalanan ‘Kardeş Oda Protokolü’ kapsamında görüşmelere devam ediliyor.
20 Nisan 2022 tarihinde çevrimiçi video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen görüşmede FTSO ve MATTO arasında kurulması planlanan işbirliğine ilişkin detaylar kapsamlı şekilde ele alındı. FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ile MATTO Genel Sekreteri Şahbaz Molaliev’in de yer aldığı görüşmede, Üsküp ile Fethiye ve Seydikemer arasında ticari işbirlikleri kurulmasının önemine değinildi. Türkiye ile Makedonya arasındaki ticaret hacminin 750 milyon dolar olduğu belirtilirken serbest ticaret antlaşmasının güncellemesiyle ilgili sürecin devam ettiği kaydedildi. Sürecin tamamlanması ve halen gündemde olan tarım ürünlerine yönelik vergi indiriminin gerçekleşmesiyle bu hacmin 1 milyar doların üzerine çıkabileceği belirtilen görüşmede, bu fırsatlardan Fethiye ve Seydikemer ile Üsküp’ün mutlaka yararlanması gerektiğinin altı çizildi.
Ticari işbirliğine ilişkin görüşlerini açıklayan MATTO Genel Sekreteri Şahbaz Molaliev, Makedonya’da Türk Lirası bazında fatura kesilebildiğini, dolayısıyla paranın konvertibl olduğunu söyledi. Ayrıca Makedonya ile Türkiye arasında çifte vergilendirme antlaşması olduğunu belirten Şahbaz Molaliev, gerçekleştirilen ticari işlemlerde bu durumun sağladığı büyük avantajın altını çizdi. MATTO’ya tahsis edilen serbest bölgenin Selanik Limanı’na 80 kilometre mesafede bulunduğunu anlatan genel Sekreter Molaliev, “Makedonya’da birçok insan Türkçe biliyor ve konuşuyor. Gelen misafirlerimiz asla yabancılık çekmeyecektir. Kültürler benzer, tarihi bağ da var. Bölgemiz uzun yıllar Osmanlı Devleti tarafından yönetildi. Dolayısıyla Makedonya’daki insanlar da turizm ve ticaret anlamında Türklere büyük yakınlık duyuyor. Eğer yatırımcı olmayı düşünenler varsa Makedonya Avrupa Birliği’ne girmeden önce girişmeler yapması çok iyi olur. Şuan birçok şey kolay. Ancak ülke AB’ye girdikten sonra her şey belli mevzuatlarla gerçekleşecek ve kısıtlanmış olacak. “ dedi.
Fethiye ve Üsküp’ün önde gelen şirketlerini ve kendi marka değerini oluşturan firmaları bir araya getirmenin işbirliğinin başlangıcı açısından çok önemli olduğunu aktaran FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ise “Fethiye ve Seydikemer’den ticari heyetler oluşturup Üsküp’teki yatırım imkânlarını ve fırsatları göstermek öncellikli hedefimiz. İş insanlarımızı bir araya getirmek istiyoruz. FTSO olarak yurt dışında oluşan fırsatları yakından takip ediyor, üyelerimizi bu fırsatlarla buluşturmak için yoğun çaba gösteriyoruz. Üsküp ile 1 firmamızın bile ticari bağlar geliştirmesini sağmak bize mutluluk verir.” diye konuştu.
Görüşme sonunda ilk olarak acente, otel işletmecileri ve Türk Hava Yolları yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirilmesi ve karşılıklı ziyaretlere zemin hazırlanması konusunda görüş birliğine varıldı.