Fethiye ve Seydikemer'in el sanatları Craftistanbul Fuarı’nda - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Fethiye ve Seydikemer'in el sanatları Craftistanbul Fuarı’nda

Haber Tarihi: 05.10.2021

Fethiye ve Seydikemer’in kültürel değerleri Seydiler kilimi, Fethiye Kaya halısı ve Yeşilüzümlü dastarı, 06-10 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 2. Craftİstanbul El Sanatları Fuarı’nda tanıtılıyor.

İlki 2019 yılında düzenlenen 2. Craftİstanbul El Sanatları Fuarı yüzyılların birikiminin el emeği ile harmanlandığı yöresel değerlerin ve el sanatlarının buluşma noktası oldu. Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı 130 katılımcı ve 400’ün üzerinde sanatçının yer aldığı 2. Craftİstanbul fuarında Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ve Fethiye Belediyesi, bölgenin coğrafi işaretli ürünleri Seydiler kilimi, Fethiye Kaya halısı ve Yeşilüzümlü dastarını tanıttı. Yöresel değerlerin, sanatçıların emeklerinin sergilendiği Craftİstanbul fuarında, yerel dinamikler olarak ticaret odaları belediyeler, üniversiteler ve kalkınma ajansları katılım sağladı.

Başkan Çıralı’dan davet

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Turizm gelirini oluşturan mal ve hizmetlerin de en önemlilerinden biri de el üretimi turistik hediyelik eşyalar olduğuna dikkat çekerek, “FTSO olarak Fethiye Belediyesi ile birlikte 06-10 Ekim 2021 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen fuarda;  ‘Coğrafi İşaretli’ ürünlerimiz Seydiler Kilimi, Fethiye Kaya Halısı ve Yeşilüzümlü Dastarı ile yer alıyoruz.  Coğrafi işaretli kültürel değerlerimizi farklı mecralardan kişi ve kurumlara tanıtmak amacıyla 130 katılımcı ve 400’ün üzerinde sanatçıyı ağırlayan Craftİstanbul’ayız.” dedi. Çıralı şöyle devam etti:

“Toplumların tarihini, sosyo-ekonomik yapısını, ihtiyaçlarını, kültürünü, insanının hünerlerini, beğenilerini somut olarak örnekleyen el sanatları, tanıtım aracı olarak da önemli bir işleve sahiptir. Diğer taraftan turizm gelirini oluşturan mal ve hizmetlerin de en önemlilerinden biri de el üretimi turistik hediyelik eşyalardır. Bölgemizin ilk tescilli ürün olan Seydiler kiliminin, arkasından Fethiye Belediyesi tarafından coğrafi işareti alınan Kaya halısı ve Yeşilüzümlü dastarının gerek turizm gerek kırsal kalkınmaya sağlayacağı olumlu etkileri önemsiyor, bu doğrultuda gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bölgemize gelen turist Seydiler kilimi, Kaya halısı ve Üzümlü dastarını görmeden hatta almadan gitmesin istiyoruz. Bunun için çalışmalarımıza katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlarla ortak hareket ediyoruz. Geleneksel ve modern sanat ürünlerinin uluslararası boyuta da taşınması imkanı sunan Craftİstanbul, yöresel ürünlerin/coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı ve farkındalığının artırılmasına vesile olacak. Fethiye’nin el sanatlarına ilgi duyanların yanı sıra İstanbul’daki tüm Fethiyelileri, tüm sanatseverleri fuara bekliyoruz.”