Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda (FTSO) Fethiye ve Seydikemer turizm çekim noktaları envanterinin çıkarılması ve turizm potansiyelinin gözden geçirilmesi amacıyla ‘Fethiye ve Seydikemer Turizm Varlıkları Envanteri’ toplantısı gerçekleştirildi. Fethiye ve Seydikemer’den resmi kuruluş, sivil toplum kuruluşu, turizm dernekleri ve turizm paydaşları temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Turizm Envanteri Yürütme Kurulu üyeleri Naci Dinçer ve Uğur Çaçaron tarafından envanterin gerekliliği ve hedeflenen sonuçlara ilişkin bilgi verildi. Toplantıda konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye ve Seydikemer’in doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarının sosyal değerlerini tespit ederek korunarak kullanılmasını sağlamayı, ayrıca bu bilgiler ışığında bölgenin turizm stratejik planının hazırlanması için gerekli altyapıyı oluşurmayı amaçladıklarını kaydetti.
FTSO Likya Salonu’nda 16 Mart 2022 tarihinde düzenlenen toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, Fethiye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Halime Ok, Seydikemer Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Kasım Gürbüz, İMEAK DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan ile Fethiye-Seydikemer’in sivil toplum kuruluşu, turizm dernekleri ve turizm paydaşları temsilcileri katıldı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Turizm Envanteri Yürütme Kurulu üyeleri Süleyman Kaya, Naci Dinçer ve Uğur Çaçaron tarafından envanterin gerekliliği, çıkış noktası ve hedeflenen sonuçlara ilişkin bilgi verildi.
“Bölgemize para kazandığımız yerden değil, çocuklarımıza bırakmak istediğimiz yerden bakmalıyız.”
Fethiye’de turizm tanıtımının uzun yıllar turizm işletmeleri tarafından yürütüldüğünü ancak dünyada gelinen noktada bunun yetersiz kaldığının çok net görüldüğünü belirten kurul üyesi Uğur Çaçaron, katılımcıların çıkarılacak envantere doğrudan katkı vermesini beklediklerini söyledi. FTSO’nun bu alanda verdiği desteğin çok önemli olduğunu vurgulayan Çaçaron, “Ancak biliyorsunuz Odalar icra değil, rica yeridir. Lobi çalışmaları yaparak resmi kurumları harekete geçirmeye çalışıyor. Babadağ Teleferik Projesi’nin hayata geçmesi de böyle olmuştur. Ankara’da sürdürülen uzun süreli girişimler sonucu bu proje hayata geçti. Sürdürülebilir turizm için artık bir karar vermemiz gerekiyor. Amacımız vur kaç yapmak mı? Yoksa yaşamaktan keyif alınan bir destinasyon yaratmak mı? Deniz, kum, güneş her yerde var. Ancak Ölüdeniz’in farkı ne? Bunu artık çok iyi anlatmamız gerekiyor. Bence bölgemize para kazandığımız yerden değil, çocuklarımıza bırakmak istediğimiz yerden bakma zamanımız çoktan geldi.” dedi.
“Keşke düşük yoğunluk, yüksek gelirli bir destinasyon hazırlayabilseydik.”
Fethiye ve Seydikemer’de turizm envanteri belirleme çalışmasını uzun yıllardır sürdürmeye çalıştıklarını anlatan kurul üyesi Naci Dinçer de ilk kez bir kurumun sahiplenmesiyle bu çalışmaya devam ettiklerini vurguladı. Desteğinden dolayı Başkan Osman Çıralı’ya teşekkür eden Dinçer “Ölüdeniz 70’li yıllardan bu yana Türkiye’nin tanıtım fotoğrafı. Ancak son yıllarda bayram trafiği nedeniyle yolda kalan insanların isyanıyla gündeme geliyor. Biz tahrip etmeden korunan ve geleceğe aktarılan, güzellikleriyle tercih edilen bir destinasyon yaratmak istiyoruz. Sadece sektör paydaşlarımızın değil, tüm halkımızın mutlu olacağı bir sistem kurulmalı ki herkes sahiplensin ve bölgesini korusun. Keşke düşük yoğunluk, yüksek gelirli bir destinasyon hazırlayabilseydik. Maalesef bunu başaramadık. Ancak bundan sonraki hedefimiz koruma-kullanma dengesini sağlanmış bir turizm modeli geliştirmek olmalı.” diye konuştu.
105 çekim merkezinden oluşan bir envanter hazırladıklarını aktaran Dinçer, tüm katılımcılardan kendilerine dağıtılan bu envanter çalışmasına katkı vermelerini istedi. Her bir çekim merkezinin karşısına ‘hazır’, ‘neredeyse hazır’ ve ‘potansiyel olarak hazır’ şeklinde seçenekler eklediklerini anlatan Dinçer, katılımcıların bu seçeneklerden birini işaretlemesini talep etti. Dinçer, toplanan verilerin bölgenin turizm stratejisini belirleme konusunda kendilerine büyük katkısı sağlayacağını sözlerine ekledi.
Başkan Çıralı, “Hedefimiz bölgenin turizm stratejik planının hazırlanması”
Katılımcılara seslenen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise amaçlarının Fethiye ve Seydikemer’in doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarının, sosyal değerlerini tespit ederek korunarak kullanılmasını sağlamak, ayrıca bu bilgiler ışığında bölgenin turizm stratejik planının hazırlanması için gerekli altyapıyı sağlamak olduğunu söyledi. Kamu ve yerel yönetim temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, uzmanlar ve akademisyenlerin katkı ve çabaları ile başlatılan çalışmaların FTSO bünyesinde devam ettiğini anlatan Başkan Çıralı, “Bu çalışmanın tamamlanması ile elde edilecek rapor, bölgemizdeki turizm işletmeleri ve turizm yatırımcıları için bir rehber işlevi görecek. Ayrıca yıllardır eksikliği giderilemeyen Fethiye ve çevresi turizm stratejik planının hazırlanması için gerekli altyapıyı ve bilgileri de sağlayacaktır. Turizm Çekim Noktaları Envanterimizin hazırlık çalışmalarına bilgi, deneyim ve önerilerinizle vereceğiniz katkı bizim için ve bölgemizin turizmi için çok değerlidir. Şimdiden katkılarınız için çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Katılımcılar görüşlerini bildirdi
Toplantı katılımcıların görüşlerinin alınmasıyla devam etti. Envanterin oluşturulma sürecinde resmi kurum ve imar ayağının çok iyi yönetilmesi gerektiğini belirten katılımcılar, öncelikli amacın korumak olması gerektiğine vurgu yaptı. Çevre kirliliğinin önlenmesi ve yangınlara karşı alınan önlemlerin geliştirilmesi konusuna çalışma yapılması gerektiğini belirten katılımcılar, acil riskli turizm varlıklarının bir an önce tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bölgenin doğal güzelliklerinin halkın kullanımına kapatılacak şekilde işletilmesinin mutlaka önlenmesi gerektiğini vurgulayan katılımcılar, bu gibi durumlara daha yüksek sesle ve güçlü tepki verilmesi gerektiği görüşünde birleşti.