Fethiye Yarımadası’ndaki yapılaşma mercek altında - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Fethiye Yarımadası’ndaki yapılaşma mercek altında

Haber Tarihi: 09.07.2024

Fethiye ve Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu’nda, Fethiye Yarımadası’ndaki yapılaşmalar ele alınarak, söz konusu projelerin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla Ağustos ayında geniş katılımlı bir toplantı yapılması ve ilgili kurumlarla durumun istişare edilmesi kararlaştırıldı.

Fethiye ve Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu’nun Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Temmuz ayı toplantısına Fethiye Belediyesi Meclis Üyesi Melek Gözde Gürsoy, TSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Meclis Başkanı Onur Ugan, Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Tugay, Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Mehmet Soydemir, Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Alaşan, TÜRSAB TÜRSAB Batı Akdeniz BTK Başkanı Özgen UYSAL, TMMOB Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Keski, Mimarlar Odası Fethiye Şubesi Başkanı Mutlu Sergen Önver, İnşaat Mühendisleri Odası Temsilci Yardımcıları Engin Sedat Kayserili ve İsa Fatih Günay, FETDER üyesi Avukat Bora Sarıca ile FTSO Genel Sekreteri Ezgi Tugay katıldı.

Aksazlar’da ve diğer koylarda yapılması planlanan marina projeleri ilgili dava süreçleri ve koylardaki kaçak yapılaşmalar ile Oyuktepe ve Gökgemile koylarındaki tekne bağlama iskelesine yapılan imar planı itirazı konularının görüşüldüğü toplantıda, platform üyelerine Aksazlar’da yapılması planlanan marina projesi hakkında sunum yapıldı.

Toplantıda ayrıca, Güç Birliği Meslek Kuruluşları Platformu temsilcilerinin ortak imzasıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne verilen Oyuktepe ve Gökgemile Koyu Tekne Bağlama İskelesi imar planı itirazlarında gelinen son durum değerlendirildi. Koylardaki hukuki süreçlerin ele alındığı toplantıda İmampaşa koyuna yapılaması planlanan yat limanı projesine karşı açılan davalar hakkında da bilgi aktarıldı.

Yarımada ve koylarla ilgili alınan kararların; koylarda yapılaşmanın önünü açacağına, alt yapı, ulaşım gibi temel şehircilik sorunlarını doğuracağına ve yangın riskini arttıracağına dikkat çeken platform üyeleri, olumsuz gidişatın önlenmesi için atılması gereken adımları da görüştü.

Toplantıda Yarımada’da gerçekleştirilmesi gündemde olan projelerin, planlama esaslarına, imar ve şehircilik ilkelerine uygunluğunun, çevresel etkilerinin ve bu yatırımların kamu yararına olup olmayacağının istişare edilmesi amacıyla ilgili kurumların da katılımıyla Ağustos ayı içerisinde geniş katılımlı bir toplantı düzenlenmesine karar verildi.