FETHİYELİ İŞ ADAMLARI AZERBAYCAN`DA - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FETHİYELİ İŞ ADAMLARI AZERBAYCAN`DA

Haber Tarihi: 15.11.2013

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) 2 –26 Ekim 2013 tarihleri arasında 11 kişilik heyetle birlikte Azerbaycan'ın Bakü kentinde aynı anda gerçekleşen 13. Uluslararası İnşaat, İnşaat Malzemeleri,Teknolojileri Fuarı'na, 5.Uluslararası Isıtma ve Soğutma Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı'na ve 6. Uluslararası Yangın ve İş Güvenliği Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı’na katılarak ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Bu kapsamda 15 Kasım 2013 Cuma günü saat 10:30 da Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meğri Toplantı salonunda gerçekleştirilen Azerbaycan İş gezisi değerlendirme toplantısı yapıldı.

FTSO bu yıl da uluslararası fuar organizasyonlarına üyeleri ile katılmaya devam etti. 11 kişiden oluşan FTSO heyeti, dünyanın 32 ülkesinden 490 firmanın yer aldığı söz konusu 3 fuarda ikili iş görüşmeler gerçekleştirdi. Fuarlarda yeni teknoloji ve ürünlerin yakından görme ve tanıma imkanı bulan oda üyelerimiz, aynı zamanda kendi ilgi alanları ile ilgili firmalarla ikili iş görüşme ve fikir alış verişinde bulundular.

Azerbaycan'a gerçekleştirilen yurt dışı iş gezisi kapsamında farklı meslek kuruluşları ile toplantılar gerçekleştirildi. Azerbaycan Türkiye İş Adamları Birliği (ATİB) ile yapılan toplantıya heyetimizi ATİB Yönetim kurulu Başkanı Sayın Cemal YANGIN ve Genel Sekreter Sevda MAMADLI karşıladı. Karşılıklı tanışmadan sonra Azerbaycan ve özellikle Bakü'deki ticari ve siyasi hayat ve potansiyel yatırım ve iş konularında bilgiler verildi. Ardından heyetimizdeki üyelerimizin üretim konuları ve hedefleri hakkında ATİB'e bilgi verildi. Her iki kurum bundan sonraki dönemlerde karşılıklı görüşmeler ve üyeler arası ticareti geliştirmek için çalışmalara en kısa zamanda başlayacakları konusunda fikir birliğine vardı. Ayrıca fuarlara 2014 yılında katılmak konusunda fikir alış verişinde bulunuldu.

İkinci toplantı Azerbaycan Türk Sanayici ve İşadamları Beynelhalk Cemiyeti (TÜSİAB) ile gerçekleştirildi. Üyelerimizi TÜSİAB Genel Sekreteri Yasin GÖRAL kabul etti. Toplantıda TÜSİAB'ın tanıtım videosunun izlenmesi ile birlikte ikili görüşmeler gerçekleşti. TÜSİAB üyeleri ile tanışan oda üyelerimiz kendi sektörleri ile ilgili pazara girişte yaşanan zorluklar ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında detaylı bilgi aldı.

Son olarak Azerbaycan Ticaret ve Sanayi Odası ile bir toplantı gerçekleştirildi. Heyetimizi Başkan Yardımcısı Sayın Hüseyenov ADİL ve Genel Sekreteri Sayın Mani NİYAZ karşıladı. Açılış konuşmasından sonra Azerbaycan TSO Genel Sekreteri oda üyelerimiz ve Odamız hakkında detaylı bilgi almıştır. Sayın Niyaz her türlü işbirliği konusunda yardıma hazır olduklarını dile getirdi. İleriki tarihlerde her iki ticaret ve sanayi odası üyeleri arasında ikili iş görüşmeleri organize edilmesi prensipte kabul edildi.

Üyelerimizin ihracat bağlantıları kurabilmesi, yurtdışı firmalarla işbirliği imkanları yakalayabilmesi ve yurtdışı pazarları tanımaları açısından bu tür organizasyonlar büyük önem taşımaktadır. 2011 yılında Hong Kong ve Çin ile başlayan, 2012 yılında Hindistan ve bu yıl Azerbaycan ile devam eden yurt dışı iş gezisi organizasyonları, üyelerimizin ticari bağlantılarına önemli kazançlar sağlamaktadır. KOSGEB desteğiyle Azerbaycan'a düzenlenen geziye katılan FTSO üyeleri gezinin son derece verimli geçtiği belirterek organizasyonu düzenleyen Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'na teşekküre ettiler.

Katılan üyelerimiz: Gürel GÖKKAYA, Hamdullah LAFÇI. Gültekin ÖZDEMİR, İsmail ÇİLOĞLU, Hakan YETİŞ, Nevin ÇOLAK, Ömer ERİZ, Ercan EROĞLU, Ramazan UÇAR, Şengül UÇAR VE Ali KURT.