Fethiyeli iş kadınları, FTSO’nun etkinliğinde bir araya geldi - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Fethiyeli iş kadınları, FTSO’nun etkinliğinde bir araya geldi

Haber Tarihi: 23.05.2024

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) kadın üyeleri, tanışma toplantısında bir araya gelerek, iş dünyasında kadın işbirliğinin arttırılması ve kadın girişimciliğin özendirilmesi yolunda önemli bir adım attı. TOBB Muğla Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi üyelerinin de katıldığı toplantıda iş dünyasında kadın olmanın artıları eksileri konuşuldu.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’ndan düzenlenen FTSO Kadın Üyeleri Tanışma Etkinliğine, Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş’ın eşi ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Gönül Ertaş, FTSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, TOBB Muğla Kadın Girişimciler Kurulu İl Başkanı ve TOBB KGK Ege Bölge Başkanı Mehtap Şeniz Çahan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Muğla İl İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Sevilay Akın Ünver, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Muğla İcra Komitesi Üyeleri, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Tugay, Muğla Odaları ve Borsası Akademik Danışmanı Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık ile çok sayıda FTSO üyesi kadın girişimci katıldı. FTSO hizmet binasının bahçesinde düzenlenen açılış kokteyli ile başlayan etkinlikte, üyeler arasında tanışma ve kaynaşma aktiviteleri de yapıldı.

Daha sonra FTSO Likya Toplantı Salonunda devam eden toplantının açılışında konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, kadın üyelerin FTSO çatısı altında buluşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kadın üyelerimiz arasında birlik beraberlik sağlamak, dayanışmaya destek olmak amacıyla düzenlediğimiz tanışma toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Cumhuriyetimizin en değerli kazanımlarından olan kadın girişimcilerin gelişimini, iş hayatında söz sahibi olmalarını çok önemsiyoruz. Çağdaş bakış açısıyla kadınlarımız olmadan iş hayatımız eksik kalır. Büyük Önder Atatürk; ”Dürüst olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır. O da büyük Türk kadınını mesaimizde müşterek kılmak, hayatımızı onunla birlikte yürütmek ve en büyük desteğimiz yapmaktır” demiştir. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da her zaman dile getirdiği gibi iş hayatında kadınlarımızın önündeki engelleri kaldırmak, kadın üyelerimizin sayısını artırmak bizim görevimiz.” diye konuştu.

TÜİK rakamlarına göre 2022 yılında kadın girişimci oranının % 13.1 iken 2023’de bu oranın %17.4 ‘e ulaştığını vurgulayan Osman Çıralı, şöyle devam etti:

“Kadınlarımızı iş hayatında olmaya özendirmek, için rol model olarak siz kadın üyelerimizin bir arada ve görünür olmanız çok önemli. Bu oranın daha da artması için TOBB Muğla Kadın Girişimciler Kurulumuzun çalışmalarını destekliyoruz. Başkanımız Mehtap Şeniz Çahan ve ekibi ile tüm kadın girişimcilerimizi kutluyor, teşekkür ediyorum. Ayrıca toplantımızın gerçekleşmesine destek veren Odamızın kadın üyelerine de teşekkürlerimi sunuyorum.”

Amaç kadın girişimciliğin özendirilmesi

TOBB Muğla Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) İl Başkanı ve TOBB KGK Ege Bölge Başkanı Mehtap Şeniz Çahan, toplantıda yaptığı konuşmada, FTSO’nun düzenlediği tanışma etkinliğinin çok anlamlı olduğuna dikkati çekerek, emeği geçen herkese teşekkür etti. TOBB Muğla KGK olarak kadın girişimciliğin özendirilmesi amacıyla yaptıkları çalışmalar ve projeler hakkında da bilgi veren Çahan, “Tüm Türkiye’ye örnek olan Babalar ve Kızları projemizi hayata geçirdik. 81 ilde Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği karnesinde en eşitlikçi il olan Muğla’nın bu unvanını bu projemizle taçlandırdık.” dedi. Çahan, konuşmasında kadınlara girişimci olmaktan korkmamaları çağrısı yaptı.

Girişimci kadınlar rol model olmalı

Toplantıda daha sonra söz alan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Muğla İl İcra Komitesi üyesi Sevilay Akın Ünver de, iş hayatını erkek dünyası olarak gören anlayışı yıkarak, tüm zorluklara rağmen girişimci olarak Fethiye iş dünyasında yer alan FTSO üyesi kadınlara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Sevilay Akın Ünver, şunları söyledi:

“Kadın olmak bu topraklarda zor. Hele ki iş dünyasında kadın olmak, üstelik eli taşın altında girişimci kadın olmak çok daha zor. Hepimiz zor olanı başarmanın gururunu, mutluluğunu paylaşmak için bugün buradayız. Odamıza kayıtlı kadın üyelerimiz ile bu buluşmayı gerçekleştirmemiz için bize destek veren ve bu ortamı sağlayan Başkanımız Osman Çıralı’ya ve yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum.

Bizler, kadınlarımızın iş dünyasında girişimci olarak daha fazla yer alması için yapabileceklerimizi saatler süren toplantılarda konuşuyoruz, tartışıyoruz. Ama biz istedik ki öncelikle birbirimizi tanıyalım, birbirimize dokunalım, anlayalım, ortak sorunlarımızı konuşalım, ortak çözümler üretelim. Birlikten kuvvet doğar anlayışı ile erkek egemen iş dünyasında, hem anne, hem eş, hem de işveren olarak verdiğimiz mücadelemizde birbirimize omuz olalım. Sorunlarımızı aşarak daha başarılı olalım ve rol model olalım ki iş hayatına girmek isteyen kadınlarımıza da güç verelim.”

Açış konuşmalarının ardından kürsüye davet edilen Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş’ın eşi ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Gönül Ertaş da konuşmalardan ve toplantıya katılanların enerjisinden çok etkilendiğini vurgulayarak, bir eğitimci olarak özellikle genç kızlarda girişimciliğin özendirilmesine dair kadın girişimciler kurulu ile ortak çalışmalar yapılabileceğini dile getirdi.

Toplantıda daha sonra FTSO üyesi kadınlar söz alarak, görüşlerini, talep ve önerilerini dile getirdiler. Etkinliğin sonunda günün anısına katılımcılara, barışın, kutsallığın, bereketin ve saflığın sembolü zeytin fidesi hediye edildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.