Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 7. Genel Katılımlı Meslek Komiteleri Müşterek toplantısı 20 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirildi.
Oda meslek komiteleri tarafından belirlenen sorun ve çözüm önerilerinin ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılması amacıyla düzenlenen toplantıya Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekilleri ve adayları Ömer Süha Aldan, Nurettin Demir, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Valisi Yarımcısı Fatih Ürkmezer, Kaymakam Ekrem Çalık, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, Seydikemer Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turhan, CHP İlçe Başkanı Ali Özgür Kullukçu, FTSO Başkanı Akif Arıcan ve Meclis Başkanı Osman Çıralı, Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hayri Topçu, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Aşık ve çok sayıda ilgili katıldı.
Toplantıda ilk olarak FTSO’nun kruvaziyer liman, MELİG Projesi, Babadağ Teleferik projesi gibi çalışmalarının anlatıldığı film izlendi.
Toplantı Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan’ın yaptığı açış konuşması ile başladı.
Açılış konuşmalarının ardından FTSO’nun 13 Meslek Komitesinden 9’unun temsilcisi kürsüde 3 dakikalık sunum yaptı. Toplantının müderatörlüğünü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ramazan Aktaş yaptı.
Toplantıda konuşmalara başlanmadan önce Fethiye TSO’nun yapmış olduğu projeler ve yapacağı projeler sine vizyon şeklinde katılımcılara izletildi. Daha sonra açılış konuşmasını yapan FTSO Başkanı Akif Arıcan: “Odamızın Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı 2008 yılından bu yana düzenlenmektedir ve gelenek haline gelmiştir. Bu toplantılar, ilçemizin ve sektörlerimizin sorunlarının ve çözüm önerilerinin paylaşıldığı bir platforma dönüşmüştür. Bu toplantımızın amacı, yetkili organlarımızda görüşülen, tartışılan ve üzerinde mutabık kalınan konuları karar mercilerine iletmek ve onların çalışmalarına katkıda bulunmaktır.”
Toplantımız Amacına Ulaşıyor
“Az önce odamızın çalışmalarının sadece bir kısmının anlatıldığı filmi izledik. Bu filme konu olan çalışmaların pek çoğu 2008 yılından bu yana oda organlarında ele alınmış ve müşterek toplantılarda gündeme getirilmiş konulardır. Bugün burada bu konuların hayata geçirilmesinden duyduğumuz mutluluğu şahsım ve yönetim kurulum adına ifade etmek isterim.
2008 yılından bu yana meslek komitelerimizce 167 adet sorun ve çözüm önerisi tespit edilmiş ve ilgili mercilerine ulaştırılmıştır. 167 sorundan 35'i çözüme kavuşturulmuştur.
Yine bu 167 sorundan 5’imilletvekillerimiz tarafından Türkiye Büyük Millet meclisinde soru önergesi ve kanun teklifi şeklinde gündeme taşınmıştır.Bu sonuç Meslek Komiteleri Müşterek Toplantılarımızın amacına ulaştığının en büyük göstergesidir.
Ben bugün bu salondan yine Fethiye ve Seydikemer için önemli fikirlerin çıkacağını ve bunların başta vekillerimiz ve bürokratlarımız tarafından dikkatle not edileceğine inanıyorum.”
‘Babadağ Teleferik projesini hayal olmaktan çıkarttık’
“Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak Fethiye’de turizm sezonunun uzatılması konusunda başta Babadağ Teleferik Projesi olmak üzere pek çok proje üzerinde yoğun bir çaba harcamaktayız. Babadağ Teleferik Projesi Fethiye’nin hayaliydi. Teleferik projesi artık hayal olmaktan çıkıyor; gerçeğe dönüşüyor. Teleferik projesinin ihalesini 2015 yılı içinde gerçekleştireceğiz. Tüm izin sürecimizi tamamladık, finansman modelimizi belirledik, bize sadece şeffaf bir şekilde ihalesini yapmak kalıyor.
2014 yılında Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız hibe ile faaliyete geçirdiğimiz Babadağ 1200 pisti ile paraşüt sporunun kış aylarında da yapılmasının önü açıldı. 12 Kasım 2014 tarihinde resmi açılışı yaptığımız bu pist, kışın Fethiye’ye çok sayıda turist çekiyor. Açılışından bu yana, 1200 pistinden yapılan yamaç paraşütü atlayış sayısı 10 bini aşmış bulunuyor.”
Kruvaziyer Liman Seydikemer’de kültür turizmini geliştirecek
“Öte yandan kurvaziyer limanının Fethiye’ye ve Seydikemer’e kazandırılması noktasında yaptığımız çalışmalar meyvesini verdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin Fethiye’yi ziyareti ile Kurvaziyer liman için yer tespiti yapıldı.
Kruvaziyer turizmini tercih eden turistler sosyal ve ekonomik seviyesi yüksek, daha çok kültür turizmine meraklı olan insanlardır. Kruvaziyer gemilerinin Fethiye’ye gelmesi demek, Seydikemer gibi 12 adet antik kenti içinde bulunduran bir yerleşim yeri için büyük bir fırsat demektir.
Bölgesel kalkınmanın lokomotifi olacak kruvaziyer limanın ihalesinin ilgili Bakanlıkça bir an önce yapılması konusunda bu salondaki herkesi bu işin takipçisi olmaya çağırıyorum.”
Fethiye ve Seydikemer’in Ürünlerini Rusya’da Tanıtacağız
“Fethiye her ne kadar dışarıdan bir turizm şehri gibi görünse de aslında gelirinin büyük bir bölümünü tarımdan elde ediyor. İlçemizin yaş sebze meyve üretim kapasitesi 1 milyon ton civarındadır. Bu üretimin 450 bin tonu ihraç ediliyor.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak tarım ürünlerinin ihracatının arttırılması için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. 2014 yılında yaş sebze meyve ticaretiyle uğraşan üyelerimizi dünyanın en büyük gıda fuarı olan Moskova Fuarı’na götürdük. Odamızın önderliğinde kurulan standımızda üyelerimizin iş bağlantıları yapması için çalıştık. Yaş sebze meyve alanında bölgemizin en önemli pazarı olan Rusya konusunda çalışmalarımızı derinleştirerek sürdürüyoruz. 2015 yılı Moskova fuarı hazırlıklarına şimdiden başladık.
Bu yıl bu fuara gıda alanında daha geniş kapsamlı katılmayı planlıyoruz. Yaş sebze meyve sektöründen alabalık üretimine kadar bir yelpazede fuara katılacağız. Fethiye ve Seydikemer’in güzel doğasının bizlere sunduğu tüm sağlıklı yiyeceklerimizi bu fuara taşımayı amaçlıyoruz.
Öte yandan başta tarım ve alabalık gibi gıda ürünlerimizi işleyerek katma değerini arttırarak satmayı hedeflemeliyiz. Bu amaçla Seydikemer’de bir gıda ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması konusunda hep birlikte çalışmayı öneriyorum.”
Bu Topraklara Borsumuzu Hizmet Ederek Ödemek İstiyoruz
“Biz bu toprakların çocuklarıyız, ekmeğimizi burada kazandık. Bu topraklara borcu olan insanlarız. Borcumuzu ödemek için de hizmet etmeyi seçtik.
Bizler odada gönüllü olarak çalışan, çalışmamızın karşılığında hiçbir maddi kazanç ve beklenti içinde bulunmayan insanlarız. Tek beklentimiz yaşarken bir teşekkür, bu dünyadan göçtükten sonra Allah razı olsun denilmesidir.
Bugüne kadar üyelerimizin 3 dönem üst üste seçerek bana ve yönetimime verdiği destek ve güven için teşekkür ederim. Emin olun bu güven ve desteği teleferik projesini de ilçemize kazandırarak pekiştireceğiz.
Ayrıca sizlerin huzurunda bu başarıların elde edilmesinde bana desteklerini esirgemeyen yönetim kuruluma, oda meclisimize ve oda çalışanlarıma teşekkürü bir borç biliyorum.”
Gürün, Büyükşehir Belediyesinin Sunulan Sorunlara İlişkin Yaptığı Çalışmaları Paylaştı
Sorun olarak ortaya konulan konuları başlıklar halinde ele alan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün birinci sorun olarak Fethiye’nin nufüs artış hızının yüksek olduğunu ve artan nüfusa imar planlarının bunu karşılamıyor olması şeklinde olduğunu söyledi. Gürün; “Fethiye’nin nüfus hızı yüksek bir ilçemiz. Ancak imar planı bu hızı karşılayamıyor olması birinci sorun olarak ele alınmış. Yaptığımız çalışmalara baktığımız zaman 2025’te Fethiye’nin nüfusu 210 bin civarında olacak. Ancak imar planına baktığımız zaman bu rakam 280 bin olarak ele alınmış. Yani 2025 projesine göre şuan yeterli görünüyor” dedi.
‘Muğla’da 110 antik kent var ve 17 tanesinde kazı çalışması yapılıyor’
İkinci sorun olarak turizmin ele alındığını belirten Gürün: “Turizm ile ilgili yapılacak olan çalışmalar, SİT alanları ve bu alanların değerlendirilmesi, çeşitlenmesi ve 12 aya yayılması. Kazı işlemlerinin yapılabilmesi için kimlerle nasıl yapacağımız ve finansal programın yapılması gerekiyor. Muğla’da 110 antik kent var ve 17 tanesinde kazı çalışması yapılıyor. Ören yeri olarak gezilebilecek antik kent çok az. Anadolu’nun beşiği denilebilecek bir bölgedeyiz. Çok iyi bir çalışmayla ve iyi bir reklamla turizm 12 aya yayılabilir. Muğla’nın elinde olan veriler buna oldukça yeterli. Sağlık, spor, kültürel gibi çeşitli turizm alanları Muğla’da oldukça fazla. İstikrarlı bir turizmi Muğla’da yaratmak mümkün” dedi.
Keşke Demek İstemiyoruz
Gürün Fethiye’de ele alınan diğer sorunların deniz kirliliği, istatistiki verilere ulaşılamaması ve trafik sorunu olduğunu söyleyerek, denizin temizlenmesinde çok iyi bir projenin ve farklı bir teknolojinin kullanılması gerektiğini belirtti. Kurvaziyer limanı çalışmasına da değinen Gürün: “Kurvaziyer limanında ortak bir noktaya varmak için son bir toplantı yapılacak. Engellemek için değil keşke dememek için, bu toplantıyı yapacağız. Herkes bu toplantıda görüşlerini verecek. Karar verilen noktada yapılacak olan limanın tekrar gözden geçirilerek sakıncası var mı yok mu diye bakılacak” dedi.
Vali Yardımcısı Fatih Ürkmezer de: “Muğla sosyal sermayesi oldukça fazla olan bir kentimiz. Ancak oldukça fakir olan da bir ilimiz. Valilik olarak tarım, ticaret ve turizm ile ilgili projeleri ilgili bakanlıklara sürekli iletiyoruz. Bütün birimlerimiz turizmin 12 aya yayılması için çalışıyor. Bu bile ümit verici” dedi.
Konuşmaların ardından oda meslek komitelerinin sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu.