FETHİYELİ ZEYTİNYAĞI ÜRETİM TESİSLERİ ÜRÜN DOĞRULAMA VE TAKİP SİSTEMİ İLE TANIŞTI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Haber Tarihi: 12.12.2013

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen sahte, taklit ve tağşiş edilmiş ürünlerin üretimini, satışını engelleyerek, halkımızın güvenli gıdaya ulaşmasını amaçlayan sistem, 4 Aralık 2013 tarihinde Muğla İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından sistemin uygulanacağı sektör temsilcilerine bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya İl Müdür Yardımcısı Enver AYDIN, Şube Müdürü M. Besim DOĞAN, görevli teknik elemanlar ve sektör temsilcilerinden oluşan 11 kişilik Fethiye heyeti katıldı. Burada Gıda ve Yem Şubesinden Gıda Mühendisi Yıldırım YURDUSEV bir sunum yaparak “Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikler hakkında geniş bilgiler verdi.

Toplantıya katılan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri, daha önce 11/09/2013 tarihinde Odamızda bölgemiz zeytinyağı üretim tesisleri ile yapılan toplantı sonuçlarında ortaya çıkan (atık su ve gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunu içeren ) sorunları Tarım İl Müdürü Besim Doğan'a iletti ve çözüm için destek istedi.

Ürün etiketlerinde sistem gereği kare kodlu etiket bulundurma zorunluluğu var.

“Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği”nde değişiklik ile belirlenen ürün takip sisteminin uygulanacağı gıda veya gıda grupları; alkollü içkiler, takviye edici gıdalar, bal, enerji içecekleri, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar ile bebek mamaları, formülleri, ek gıdalar olarak belirlendi. Bu kapsamda yer alan gıdalarda 31.12.2013 tarihine kadar ürün etiketlerinde, ürün doğrulama ve takip sisteminin gerektirdiği kare kodlu etiketleri içermek zorunluluğu bulunuyor.

Etiketler üzerinde iki adet numara bulunmakta olup, birincisi açıkta yani gözle görülebilen, diğeri ise etiket üzerinde başlangıçta kapalı olarak bulunan numara bulunuyor. Kapalı olan numaranın tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin güvenilirliğini sorgulamaları için kullanılan bu numara, etiket üzerinde turuncu alanın altındadır. Tüketiciler ürünü satın aldıktan sonra etiket üzerindeki bu turuncu alanı açarak sorgulama numarasını açığa çıkarabilirler.

Etiketlerin zarar görmemiş olması gerekiyor..

Üzerine ÜDTS etiketi yapıştırılmış olan ürünler piyasaya sürüldüğünde, ürünü satın alacak olan tüketiciler, öncelikle bu etiketlerin zarar görmemiş ve sağlam olduğunu kontrol etmeleri gerekiyor. Etiketsiz ürün ya da etiketi zarar görmüş ürünün satın alınmaması gerekmektedir.

Ürün kimlik numarası 19 tane rakamdan oluşan bir numaradır. Ürün satın alındıktan sonra da etiket üzerinde bulunan turuncu alan açılarak, ürün kimlik numarası açığa çıkarılıyor.

Yetkililer, tüketicilerin satın aldıkları ürünün güvenilirliğini kontrol edebilmeleri için 4 farklı kanal bulunduğunu, bunların ise; internet üzerinden sorgulama, mobil uygulamalarla sorgulama, sesli yanıt sistemi ile sorgulama, SMS ile sorgulama şeklinde olduğunu belirttiler. Tüketiciler satın aldıkları ürünün etiketinde başlangıçta kapalı halde bulunan ürün kimlik numarası herhangi bir sorgulama kanalı üzerinden kontrol edebilirler.