Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Fethiye’de görev yapan basın emekçileri ile kahvaltıda buluştu. FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke ve Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı basın çalışanlarının, 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti ve başarılar diledi.
Çalış Zentara Restoran’da gerçekleşen kahvaltıya, FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, Meclis Başkan Yardımcıları Sami Kemik Erhan Tüfekçi, Katip Üye Akif Milaslıoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Kemal Hıra ve Mete Ay, Sayman Üye İbrahim Erdem, Yönetim Kurulu Üyeleri Ramazan Dim, Şevket Süreyya Gürol, Halil İbrahim Öztürk, Fatih Tufan, Emre Başaran, Meclis Üyeleri Recep Sökmen, Erol Aksoy, Mustafa Yiğit, Ramazan Sıtkı Gümüşhan, Fikret Koyuncu, Ozan Altıok, Efrayim Akçabel, Bülent İsmail Abacıoğlu, Kerim Arslan katıldı. Samimi bir ortamda geçen kahvaltıda FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ile FTSO Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri ulusal ve yerel basın temsilcileriyle tek tek ilgilendi. Kahvaltıda konuşan Osman Çıralı, bu yıl 61’incisi kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen kahvaltı davetine katılan basın mensuplarına teşekkür ederek, “Gece-gündüz demeden, 7/24 fedakârca çalışıyor ve kutsal bir görev yapıyorsunuz. Doğru ve tarafsız kalemler olarak yaptığınız haberlerle, Odamızın faaliyetlerini, projelerini en iyi şekilde üyelerimize ve kamuoyuna duyurulmasına destek veren siz basın mensubu dostlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum.10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüzü en içten dileklerimle kutluyorum.” dedi.
Başkan Çıralı, “Göreve gediğimiz 1 Nisan 2018 tarihinden bu yana üyelerimize ve bölge ekonomisine hizmet etmek için çalışıyoruz. Gerçekten her anlamda zorlu bir dönemde görev yaptık. Akla hayale gelmeyecek olaylar, krizler yaşadık. 2018 yılı ekonomideki zorluklara rağmen turizm açısından verimli geçerken 2019 yılında, 31 Mart yerel seçimleri, körfez kirliği, Barış Pınarı Harekatını yaşadık. Konaklama vergisi ve tanıtım ajansı katkı payı düzenlemesinin ardından 2019 yılını bölgemiz için çok önemli olan İngiliz Thomas Cook’un iflasıyla tamamladık. 2020 yılı mart ayından itibaren ise gündemimiz, alışkanlıklarımız tamamen değişti. Salgının önlenmesi için alınan tedbirler, kapanmalar nedeniyle ticari ve sosyal hayat durma noktasına geldi. Bu süreç üyelerimizi direkt etkiledi. 2021 yılı ise küresel salgının gölgesinde, sokağı çıkma yasakları, kapanmalar orman yangınları ve son olarak döviz krizi nedeniyle belirsiz ve ciddi anlamda sıkıntılı geçti. Üst üste gelen ve ekonomide tüm dengeleri değiştiren krizlerin etkileri her geçen gün artıyor.” diye konuştu.
2 yıldır devam eden küresel salgının büyük ölçüde turizme bağlı bölge ekonomisine etkisi çok daha ağır olduğunu vurgulayan Çıralı, şöyle devam etti:
“Yaşanan tüm olumsuzluklara, zorluklara rağmen Meclisimiz, Yönetim Kurulumuzla birlik ve beraberlik içinde en iyi şekilde hizmet vermenin gayreti içinde olduk. Salgında ilk günden itibaren Oda olarak üyemizin yanında olduk. Üst birliğimiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği önderliğinde üyelerimiz adına gelişmeleri, salgınla ilgili alınan tüm bu tedbirleri takip ederek, başta siz basınımız olmak üzere, web sitemiz, sosyal medya hesaplarımız ve SMS ile üyelerimize bilgilendirdik. Üyelerimizin salgın döneminden en az zararla çıkması için üyelerimizle temasa geçerek, yaşadıkları sorunları ve beklentilerini aldık. Video konferanslarla gerçekleştirilen toplantılarda bu sorun, talep ve önerileri, vakit kaybetmeden ilgili bakanlarımıza birebir aktardık. Ve çözüm bulunmasına aracılık ettik. Böylece sektörlere ve bölge ekonomisine nefes aldıracak birçok düzenlemenin çıkarılmasını sağladık. Üyelerimizin en acil sorunu finansman ihtiyacıydı. Finansman ihtiyacına çözüm bulma girişimimiz doğrultusunda 2020 ve 2021 yıllarında 2 kez Nefes Kredisi, ayrıca KGF destekli krediler devreye alındı. TOBB Nefes Kredisinden daha fazla üyemizin yararlanması için FTSO olarak, tüm kaynaklarımızı seferber ettik. Odamızın parasını teminat olarak bankaya yatırdık. 2020 ve 2021 yıllarında 428 üyemiz, toplam 33 milyon 64 bin 500 lira kredi kullandı.
Son dönemde normalleşmeyle birlikte yeniden üyelerimizle bir araya gelmeye başladık. Salgın nedeniyle uzun bir süre ara verdiğimiz bölgesel toplantılarımızın ilkini Ekim ayında Ölüdeniz ve Çalış’ta yaptık. Bu iki toplantımızda turizm sektörünün sorunları ele alındı. Geçen hafta gerçekleştirdiğimiz Seydikemer Bölgesel toplantısında ise tarım sektörünün sorunlarını konuştuk. 13 Ocak Perşembe günü de Göcek’te bölgesel toplantımızı gerçekleştireceğiz.”
FTSO’nun 120. yılında Babadağ Teleferik hizmet girdi
2021 yılının FTSO için çok anlamlı bir yıl olduğunu ifade eden Çıralı, şunları söyledi:
“Odamızın 120’inci yaşını kutladığımız 2021 yılında bölgemiz için çok değerli olan Babadağ Teleferik hizmete açıldı. Babadağ Teleferik, bölgemizde turizmin 12 aya yayılmasında önemli katkı yapacak. Ancak daha önce yapılan yanlış sözleşmeden dolayı yüklenici firma ile sıkıntılar yaşıyoruz. Teleferik gelirinden bölgemiz adına almamız gereken payı alamıyoruz. Bu nedenle firmayla ortak çıkar yol bulamadığımız için olay yargıya taşındı. Bizim burada tek amacımız var o da bölgemizin hak ettiği geliri almasıdır.
Babadağ yamaç paraşütünde tüm zamanların rekoru kırıldı
Türkiye’de yamaç paraşütü denince ilk akla gelen Babadağ’dan 2019 yılında 166 bin 813 uçuş gerçekleştirilmişti. Bu sayı rekor olarak kayıtlara geçmişti. 2020 yılında pandemi yasakları nedeniyle bu rakam 74 bin 247’ye düştü. 2021 yılında ise toplam 167 bin kişi Babadağ’dan yamaç paraşütüyle uçtu. Böylece 2021 yılında Babadağ’da tüm zamanların uçuş rekoru kırılmış oldu.
Diğer taraftan fiyat artışları konusunda da hem acenteler hem de pilot arkadaşlarımız sıkıntı yaşıyor. 2021 yılında 120 TL olan pist kullanım ücreti 2022 için 180 TL’ye, 80 TL olan teleferik ücreti 140’TL ye çıktı.
3 yılda 9 proje hazırlandı
Bölgemiz, Odamızın girişimleriyle hak ettiği yatırımlara kavuşuyor. 2021 yılında Babadağ Teleferik Projesi’nin yanı sıra Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı OSB projesini de bölgemize kazandırmanın mutluluğunu yaşadık. Daha önce Odamız tarafından 13 yılda 7 proje hazırlanırken, son 3 yılda üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek ve bölgemizin gelişimine katkı vermek amacıyla toplam 9 proje hazırlandı.
Toplam yatırım maliyeti 400 milyon TL olan, ilk aşamada 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayarak Fethiye ve Seydikemer’in ekonomisinde önemli bir kilometre taşı olacak Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi Projesi’nin yanı sıra GEKA’dan da aldığımız desteklerle bölgemize katma değer sağlayacak; Hedef Dış Ticaret Projesi, Fethiye Dış Ticaret ile Büyüyor Projesi, Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü Projesi, “Eko-Turizmin Farkındayız” Eğitim ve Danışmanlık Projesi, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi Projesi, Fethiye Fuar Alanı ve Kongre Merkezi Fizibilite Raporu, “Fethiye Sualtı Tarih Parkı” Projesi ve son olarak Fethiye’de Spor Turizmde Rekor Projesi’ni yürütüyoruz.
Öte yandan Odamızın girişimleriyle bölgemizin ilk coğrafi işaretli değeri Seydiler Kilimi’nin ardından çifte kavrulmuş Fethiye tahini ve Kaya İnciri coğrafi işaretini aldık. Fethiye Belediyesi’nin aldığı Kaya Halısı ve Yeşilüzümlü Dastarı ile 1 Nisan 2018’den önce bir tane bile coğrafi işaretli ürünümüz yokken, bugün 5 coğrafi işaretli ürünümüz var. Şimdi coğrafi işaretli ürünlerimizi markalaştırarak, ekonomiye kazandırma zamanı. Seydiler Kilimi için tezgâhları canlı tutmak; Fethiye tahini için bölgemizde yerli susam üretimini artırmak; Fethiye Kaya incirinde ağaçları korumak, yenilerini kazandırmak için çalışıyoruz.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2018, 2019, 2020, 2021 yıllarında olduğu gibi 2022 yılında da üyelerimizle birlik ve beraberlik içinde, yerel ve bölgesel ortaklarımızla uyum içinde çalışarak, sizlerin de desteğiyle üyelerimize ve bölgemize hizmet etmeye devam edeceğiz.”