Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Agritech 9.Fethiye Tarım, Seracılık, Hayvancılık, Gıda ve Tarım Makineleri İhtisas Fuarı’na Fethiye ve Seydikemer’e özgü ürünlerin yer aldığı stant ile katılıyor. Fethiye Domatesi, Kaya İnciri, Seydiler Kilimi, alabalık, Fethiye Tahini gibi ürünlerin yer aldığı stant yoğun ilgi görüyor.
3 Nisan 2019 tarihinde kapılarını açan ve açılışına 31 Mart seçimlerinde Fethiye Belediye Başkanı seçilen Alim Karaca, Muğla Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç, AK Parti Fethiye Belediye Başkan Adayı Muhittin Kayabaş, AK Parti İlçe Başkanı Bekir Eser, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Süreyya Gürol, FTSO Meclis Üyeleri ile çok sayıda davetli ve çiftçinin katıldığı Agritech 9. Fethiye Tarım, Seracılık, Hayvancılık, Gıda ve Tarım Makineleri İhtisas Fuarı sektörün aktörlerini buluşturdu. Ulusal ve uluslararası düzeyde 65 firmanın katıldığı fuarda, çiftçiler teknolojinin son ürünleriyle tanışma imkanı bulurken, yöresel ürünler de tanıtılıyor. Fuarda yer alan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası da başta coğrafi işaret almak üzere başvuru yaptığı ürünler olmak üzere bölgeye özgü ürünleri standında sergiliyor.
Fuarın açılışında konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgemize özgü ürünlere sahip çıkmak, bu ürünleri tescillemek amacıyla coğrafi işaret ve markalaşma çalışmaları yapıyoruz. Domates ile başlayan coğrafi işaret çalışmalarına Seydikemer Kilimi, Fethiye Tahini ve Kaya İnciri ile devam ediyoruz. Tarım Fuarımızın amacına ulaşmasını ve katılım gösteren firmalarımız ile Seydikemer ve Fethiye’deki üreticilerimiz için verimli bir fuar olmasını diliyorum. 2019 yılı tüm üreticilerimiz için bereketli olsun.” dedi.
“Bölgemize özgü ürünlere sahip çıkmalıyız”
Tarım fuarlarının tarımdaki yeni gelişmeleri üreticilerle buluşturmanın yanı sıra sektörün sorunlarının da ele alındığı platformlar olduğunu vurgulayan Çıralı şunları söyledi:
“Antalya'dan sonra örtü altı domates üretiminde ikinci sırada bulunan Muğla, özelinde Fethiye ve Seydikemer’le üretimin yanı sıra ihracatta da önemli bir yere sahip.
Yine hayvancılık da bölgemizde önemli bir geçim kaynağı. Seydikemer’e kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile hayvancılık daha da gelişecektir. Yeni yatırımcılar bölgemize gelecektir.
OSB mevzuatı gereği planlanan yerin %75’inin hazine arazisi olması gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin eşlik ettiği çalışmalarda uygun yer saptandığı takdirde gerekli hazırlıklar ivedi olarak başlanacak.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de bölgemize özgü ürünlere sahip çıkmak, bu ürünleri tescillemek için kolları sıvadık ve bu kapsamda coğrafi işaret ve markalaşma çalışmalarını başladık. Domates ile başlayan coğrafi işaret çalışmalarına Seydikemer Kilimi, Fethiye Tahini ve Kaya İnciri ile devam ediyoruz. Bir taraftan Fethiye domatesi için markalaşma çalışması yaptırırken diğer taraftan yine bölgemizde yetiştirilen alabalığını tanıtmak için de film çalışmalarına başladık.”
Fuara katılım her yıl artıyor
Açılışta konuşan Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Fethiye Tarım Fuarını 9 sene önce çadırda başlatmıştık. Bugün geldiğimiz noktada Fethiye Tarım Fuarı Akdeniz ve Ege’de Antalya’dan sonra ilk sırada yer alıyor. Her geçen gün firma sayımız artmaktadır. Ziraat Odası Eski Başkanı Rahmetli Osman Nuri Demir’i çok önem verirdi. Fuarın bölgemiz tarım sektörüne hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç de konuşmasında, bölgede tarımın çok önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, “Günümüzde gıdanın sağlıklı bir şekilde üretilmesi ve tüketiciye ulaşması önemli. Üretimi arttırmak ve tüketiciye ulaştırmak en önemli görevimiz. Üretimin arttırılması için yeniliklerin takip edilmesi gerekiyor. Tarım sektöründe rekabet daha da artıyor Fuarlar bu anlamda önem kazanıyor. Fuarın üreticimize çiftçimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.
Karaca’dan Fuar ve Kongre Merkezi sözü
31 Mart seçimlerinde Fethiye Belediye Başkanı seçilen Alim Karaca da açılışta yaptığı konuşmada, Tarım Fuarı’nı 9 yıldır takip ettiğini belirterek bu tür fuarların kentin ve bölgenin tanıtımı açısından büyük önem arz ettiğini söyledi. Belediye Başkanlığı döneminde fuarlara destek olacağını vurgulayarak şöyle devam etti:
“Fuarımızın çadırda başladığı dönemlerde da açılışları beraber yapmıştık. Şimdi bir pazar yerindeyiz, bizler Büyükşehir Belediyemiz ile de el ele kol kola vererek güzel bir fuar ve kongre merkezi yapmak istiyoruz.”
Açılışın ardından protokolle birlikte stantları gezerek yetkililerden bilgi alan FTSO Başkanı Osman Çıralı, sektördeki yeniliklerin takip edilmesi kadar bölgeye özgü ürünlere katma değer sağlanmasının da önemli olduğunu vurguladı. FTSO’nun başlattığı çalışmalara kurum ve kuruluşlar kadar yöre halkının bilgi ve belge anlamında destek katkı vermesini istedi.
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca da FTSO’nun standını ziyaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında Osman Çıralı’dan bilgi aldı.