FTSO, ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ DOLAYISIYLA BASINLA BULUŞTU - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
Loading...
Haber Galerisi

FTSO, ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ DOLAYISIYLA BASINLA BULUŞTU

Haber Tarihi: 09.01.2019

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlenen kahvaltıda Fethiye’deki ulusal ve yerel basın mensupları bir araya geldi. Gazeteciliğin, onurlu bir o kadar da toplumsal sorumluluklar taşıyan bir meslek olduğunu vurgulayan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Bu mesleğe gönül veren ve gece gündüz çalışarak toplumun haber alma hakkına katkı sunan tüm basın emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü kutlu olsun.” dedi. 

Reis Cafe de 9 Ocak 2019 Çarşamba günü gerçekleştirilen basın buluşmasına, FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Başkan Yardımcısı Mete Ay, Yönetim Kurulu Üyeleri Fatih Tufan, Şevket Süreyya Gürol, Ramazan Dim, İbrahim Erdem, Halil İbrahim Öztürk, Emre Başaran, Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri Nurettin Metin Sevinç, Akif Milaslıoğlu, Sami Kemik, Genel Sekreter Vekili Av. Ezgi Kullukçu ile yazılı ve görsel basın çalışanları katıldı. Başkan Osman Çıralı ile FTSO Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri buluşmada basın mensuplarını tek tek dolaşarak, Gazeteciler Günlerini kutladılar ve sohbet ettiler.

Kahvaltılı basın buluşmasında konuşan FTSO Başkanı Osman Çıralı, Fethiye basınının, toplumun gerçekleri öğrenmesi ve sesini duyurmasının yanı sıra Fethiyenin tanıtımında da önemli rol üstlendiğini vurgulayarak, “Basın düşünce, anlatım ve haber alma özgürlüğünün en etkili aracıdır, aydınlatıcı ve yol gösterici göreviyle demokrasinin sağlıklı şekilde işlemesi ve güçlenmesinde önemli rol üstlenir. Gazeteciler de gücünü kamuoyu desteğinden alan, kamuoyu bilgilendirmek adına doğru haber yapan, tarafsız, özel hayata ve kişilik haklarına saygıyı önde tutan kişilerdir. Fethiyemiz gerek tarımsal gerekse turizm potansiyelini kullanarak büyüyecekse, bunda gazeteci arkadaşlarımızın desteğin yeri çok önemli. Fethiye Ticaret Odası olarak da hizmetlerimizin duyurulması konusunda bugüne kadar verdiğiniz destek için tüm üyelerimiz adına sizlere ayrıca teşekkür ediyorum. Bundan sonra da verimli bir işbirliği içinde çalışacağımıza inanıyorum. Bu anlamlı ve özel gününüzü kutluyorum.” diye konuştu.

TANITIM ÇALIŞMALARIMIZ SES GETİRİYOR

Basın buluşmasında yeni yönetimin göreve geldiği günden bu yana verdiği hizmetler hakkında veren Osman Çıralı şunları söyledi:

“11-14 Mayıs tarihlerinde Agritech Tarım fuarına katıldık. Katılımcılarla odamızın tarım alanında yaptığı çalışmaları paylaştık. Londra’da 6-7 Kasım tarihlerde düzenlenen World Travel Market turizm fuarına katılım sağladık. Yine 6-8 Aralık tarihlerinde İzmir’de düzenlenen Travel Turkey 12’inci Turizm Fuarı ve Gastronomi Kongresine Turizm Konseyi ile birlikte sağlanan katılım için en büyük desteği odamız verdi.

Bölgemizdeki turizm faaliyetlerinin gelişmesi ve yeni pazarlara açılmamız için tanıtım çalışmalarını yoğun olarak sürdürüyoruz. Bu kapsamda 29 Temmuz’da Rusya, Almanya, Fransa, Kanada, Güney Kore, İsviçre gibi çeşitli ülkelere mensup Dünya Hava Sporları Federasyonu FAI’nin yetkililerini bölgemizde ağırladık. 2020’de yapılacak Dünya Hava Oyunları Türkiye’de yapılacak. Biz de bu organizasyonun bir ayağının Babadağ’da yapılması için lobi faaliyetleri yürüttük. Girişimlerimiz olumlu sonuçlandı. Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte Çinli medya mensuplarını ve sosyal medya fenomenlerini bölgemizde ağırladık. Onlardan Çinli turistlerin beklentilerini aldık.

TURİZMİN 12 AYA YAYILMASI

2018 sezonunu oldukça verimli kapattık, yeni sezona hazırlanıyoruz. Ancak turizmdeki iniş çıkışları en aza indirme noktasında pazar çeşitliliğinin yanı sıra alternatif turizm faaliyetlerine de yönelmemiz gerekiyor. Bölgemiz alternatif turizm açısından büyük bir potansiyele sahip. Oda olarak bu potansiyeli harekete geçirmek için harekete geçtik. Bu amaçla Aralık ayında ‘Turizmin 12 Aya Yayılması ve Alternatif Turizm Etkinlikleri’ konulu panel düzenledik. Yoğun bir katılımın olduğu panelden de çıkan sonuçlar çerçevesinde Fethiye ve Seydikemer’in Turizm Stratejik Planını oluşturacağız.  

Turizmin 12 aya yayılması noktasında şu an en önemli artımız Babadağ ve yamaç paraşütü. Babadağ’dan 2015 yılında 121 bin 585, 2016’da 95 bin 857, 2017’de 117 bin 200, iken 2018 yılında 162 bin 776 atlayış yamaç paraşütü atlayışı oldu. Göreve geldiğimizde atlayış sayısını 150 binin üzerine çıkacağımızı açıklamıştık, hedefimizin üzerine çıktık. Bu yıl, geçen yıla oranla yüzde 38 artış var.

Rakamlar da gösteriyor ki Babadağ’ın marka değeri her geçen gün daha da artıyor. Babadağ, ülke ve bölge turizmimiz açısından önemli noktaya geliyor. Teleferik projemiz tamamlandığında ilk yıl 300-350 bin ancak hedef yılda 1 milyon kişiyi Babadağ'a çıkarmak.

BABADAĞ TELEFERİK PROJESİ

Fethiye Teleferik Projesi’ni daha rantabıl olması için en başta düşünülen teleferik kalkış noktasında değişikliğe gittik. Ovacık mevkiinden Ölüdeniz’e giden yolda seyir tepesi olarak bilinen ve 226 metre yükseklikteki yer kalkış noktası olacak. Bununla ilgili hazırlanan ‘Ön İzin Dosyası’ 24 Aralık 2018 tarihini itibarıyla Tarım ve Orman Bakanlığı onay makamında. 1.200 rakımdaki ara istasyonların kazı çalışmaları devam ediyor. 1.200 ile 1.700 rakımları arasındaki yol çalışması ile bu alandaki 9 teleferik direk noktasındaki tüm pabuç ve kaide betonları tamamlandı. 226 ile 1.200 rakımları arasındaki yolun yaklaşık 2.000 metresi açıldı. 1.200 pistinden hem Ölüdeniz yönüne hem de Ovacık yönüne doğru kalkış mümkün olacak.

1.700 rakımda varış istasyonu temel beton ve kaide betonları tamamlandı.Bu noktadaki kır lokantası 18 Ağustos 2018 tarihinde hizmete açıldı. Ancak kış aylarında enerji olmaması nedeniyle kapalı. 1.700 pisti uçuş meyili düzeltildi, granit taşla kaplandı ve 2018 yılında hizmet vermeye başladı.

1.800 rakımda yaklaşık 400 metrekare satış büfesi ve seyir terası alanının zemin karoları döşendi. Peyzajı tamamlandı. 1.800 pisti yeniden düzenlendi ve zemini granit taşla döşendi. Bu pistimiz de 2018 yılında hizmet vermeye başladı.

1.900 rakımda trafo, jeneratör, mekanik, elektrik, biyolojik arıtma tesisi binaları tamamlandı. Pist doğal toprak halinde. Yine 1.900 rakımda Patara pisti de iş makinaları ile yeniden düzenlendi ve doğal toprak halinde.

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISINA ÇÖZÜM MEGİP PROJESİ

Bölgemizin en önemli sorunlarından biri de kalifiye eleman sıkıntısı. Sizin sektörünüzde olduğu gibi Fethiyemizde çok işsiz var, ama bir o kadar da eleman arayan işyeri var.  İlçemizdeki istihdam sorununun çözümü için Oda olarak elimizi taşın altına soktuk. Üst birliğimiz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından geliştirilen MEGİP projesine dahil olduk. MEGİP işsizlere meslek edindirerek istihdam edilmelerini sağlayan bin proje. Üyelerimizden veya Fethiyeli işverenlerden gelen eleman talebinizi İŞKUR’a iletiyoruz. İŞKUR da bu alanda çalışmak isteyen kişileri bir araya getirerek eğitim veriyor. Sonra bu kişiler talepte bulunan işverenin yanınızda çalışmaya başlıyor. Projenin özü bu.

KOBİ DESTEK KREDİSİ İLE ÜYELERİMİZ NEFES ALDI

Ticari kredi faizlerinin yükselmesiyle birlikte, üyelerimizin kredi çekmesi zorlaştı. Üst birliğimiz olan TOBB ile beraber bu sorunu aşmak için Nefes Kredisini geliştirdik. Bu yıl iki kez verilen bu kredinin ilki Nisan ayında verildi. Üst limiti TOBB 200 Bin TL olarak belirlemişti. Biz daha çok üyemiz faydalanması amacıyla bu limiti 100 Bin TL’ye çektik. Geçen yıl 113 üyemiz faydalanmıştı. Bu yıl Nisan ayında önce 228 üyemiz nefes kredisinden faydalandı. Eylül ayında ikinci kez uygulanan kredi fırsatı için Oda olarak 300 bin TL kaynak aktardık. Üyelerimizin bu sefer de toplamda 4 milyon 964 bin TL kredi kullanmasını sağladık.  6 ay ödemesiz, 18 ay vadeli ve aylık 1,85 faizle kredi imkanından 100 firma yararlandı.

ÜYELERİMİZ İÇİN PROTOKOLLER YAPIYORUZ

Göreve geldiğimiz günden bu güne kadar, üyelerimizin iş ve özel yaşamlarında ihtiyaç duydukları hizmetleri daha ucuza alabilmesi için 7 protokol imzaladık. Bu protokoller sayesinde üyelerimiz, ARTI KOBİ Danışmanlık, Opus Danışmanlık, TEOL Dil Okulu, Küçük Şeyler Anaokulu, Yöntem Patent Firması, İlk Adım Kreşi, Dr. Özlem Gürcü ve Kibele Sanat Evi hizmetlerinden indirimli yararlanabiliyor.

12 BİLGİLENDİRME TOPLANTISI, 11 EĞİTİM DÜZENLEDİK

Bildiğiniz gibi eğitim planlarımız yıllık olarak belirleniyor ancak yıl içerisinde özellikle iş dünyasını ilgilendiren yasalarda değişiklikler olabiliyor. Biz de üyelerimizin bu değişiklikleri yakından takip edebilmesi için mümkün olan en kısa sürede, alanında öne çıkan isimlerin konuşmacı olduğu bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Göreve geldiğimizde yaptığımız ilk uygulamalardan biri üyelerden eğitim ücreti alınmasını kaldırmak oldu. Mayıs ayından bu yana düzenlediğimiz 11 eğitime toplam 373 kişi katıldı.

MEYBEM SINAVLARINA YOĞUN İLGİ VAR

Takip ettiğiniz gibi tehlikeli iş kolları başta olmak üzere birçok meslek için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi. Bu belgeyi tanınan sürelerde almayan kişilere ve işverenlere ceza uygulanıyor. Biz de Oda olarak üyelerimiz bu yükümlülüğü yerine getirebilmesi için sınavlar düzenliyoruz. Nisan ayından bu yana motorlu taşıt alım satımında olanlar için 2 sınav yaptık. Sınavlara 133 kişi başvurdu.  İlk sınavda 40 kişi başarılı oldu. Belgelerini Aralık ayında törenle verdik. İkinci sınavda başarı olanlara belgelerini önümüzdeki günlerde vereceğiz.

SEYDİKEMER’E DESTEK OFİSİ HİZMETİ

Seçim öncesi söz verdiğimiz gibi, hizmeti Seydikemer’deki üyelerimizin ayağına götürüyoruz. Seydikemer Esnaf ve Sanatkâr Odası’nda yer alan Destek Ofisimizde, 8 Haziran’dan bu yana her hafta Cuma günleri Odamız personelini görevlendiriyoruz.

KOSGEB DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİYORUZ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Üyelerimizin KOSGEB desteklerinden yararlanıp işini geliştirmek için temsilcilik hizmeti veriyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana, 106 KOBİ’ye danışmanlık hizmeti verdik.

OSB ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

Yakından takip ettiğimiz konulardan biri de Seydikemer’e kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi. Bu kapsamda Seydikemer Kaymakamlığı koordinasyonunda, Seydikemer Belediyesi,Odamız, Seydikemer İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Fethiye ve Seydikemer Süt Üreticileri Birliği’nin katılımı ile yapılan toplantılarda konu hakkında atılacak adımları ele aldık. OSB mevzuatı gereği planlanan yerin %75’inin hazine arazisi olması gerekiyor. Fakat söz konusu alanda pürüzler olduğu için hem onların sonuçlandırılması hem de alternatif alanların takibi Seydikemer İlçe tarım Müdürlüğü tarafından takip ediliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin eşlik ettiği çalışmaların proje başvurusuna uygunluğu saptandığı takdirde gerekli hazırlıklarına ivedi olarak başlanacak.

Yine bölgemizde mermer OSB açılması hakkında yapılan çalışmalarda, daha önce Yayla Gökben’de (Fethiye Mermer karşısı) belirlenen alan konusunda sektörden bu bölgenin mermer OSB açılması için uygun olmadığı yönünde gelen talepler değerlendirilmiş, bu noktada yayla yerine Seydikemer’de mermer OSB için alan araştırılması yapılmaktadır.

LOBİ FAALİYETLERİNE AĞIRLIK VERDİK

Göreve gelmeden önce kurum ve kuruluşlarla iyi ilişkiler kuracağımıza söz vermiştik. Bu sözümüzü de tutuyoruz. Hem turizm özelinde, hem de diğer sektörler alanında bölgemizdeki sosyal, ekonomik, kültürel sorunlara ilişkin konuları gündeme taşımak, gönüllü çalışmalar yapmak, projeler üretmek ve kamuoyu oluşturmak üzere her ay düzenli olarak toplanan Turizm Konseyi ile Fethiye ve Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu toplantılarının sekretaryasını yürütüyoruz. Bu platformlara ev sahipliği yapıyoruz. Bu platformlarda gündeme gelen konuların çözümü için gerekli görüşmeleri ve lobi faaliyetleri yürütülüyor.

BAŞARILI ÜYELERİMİZİ ÖDÜLLENDİRDİK

Fethiye ve Seydikemer’de 2017 yılında kurumlar ve gelir vergisi ile istihdam ve ihracat rekortmenleri sıralamasında ilk 3’e giren 19 üyemiz ile Türkiye’de ilk 500’e giren 1 üyemize, 21 Aralık 2018 tarihinde düzenlediğimiz “Bölge Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Töreni” ile plaket sunarak teşekkür ettik. 

TOBB TSO–TO MÜŞTEREK KONSEY TOPLANTISI

Ankara’da 26 Aralık 2018 tarihinde düzenlenen TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları–Ticaret Odaları Müşterek Konsey Toplantısı’nda turizm sektöründe yaşanan sorunlardan, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntılara, peşin verginin kaldırılmasından, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasına kadar reel sektörümüzün ve bölgemizin yaşadığı birçok sorun ve talebi Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a iletme imkanı bulduk.

5 YILLIK STRATEJİK PLANIMIZI HAZIRLIYORUZ

2019-2023 yılı stratejik planımızı hazırlıyoruz. Yani bölgemizin hangi alanlarda katkıya ihtiyacı olduğunu tespit ediyoruz, bu konularda neler yapabileceğimizi belirliyoruz ve bu doğrultuda kendimize 5 yıllık çalışma planı çıkarıyoruz. Eylül ayında yaptığımız Meslek Komiteleri Müşterek toplantımızda yapılmasını istenen çalışmaları aldık. Bu isteklere göre 5 yılık stratejik planımızı şekillendiriyoruz.

Son olarak coğrafi işaretlerle ilgili yaptığımız çalışma konusunda da bilgi vermek isterim. Fethiye domatesinin bir logosunu hazırladık. Film çalışması da devam ediyor. Fethiye Domatesi ve Seydiler Kilimi için coğrafi işaret başvurumuzu yaptık.”

Çıralı, konuşmasının ardından basın mensuplarından gelen soruları da cevapladı. Keyifli geçen kahvaltılı basın buluşması toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Haber Galerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) internet sitesinde, çerezler kullanılarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Kesinlikle gerekli çerezler, web sitemizin çalışması amacıyla kullanılmaktadır. Kesinlikle gerekli olmayanlar ise, açık rıza vermeniz halinde sitemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve kişiselleştirme (gizlilik tercihiniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak) amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılacaktır. Çerez tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetebilirsiniz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için web site gizlilik ve çerez politikasını , web sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlenecek kişisel verileriniz için ise web sitesi aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.