FTSO`da “21.Yüzyılda Şirket Yönetimi” Semineri Düzenlendi
( 24 Mart 2011 Perşembe)
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Türev Eğitim ve Danışmanlık Firması işbirliğinde, 24 Mart 2011 Perşembe günü “21.Yüzyılda Şirket Yönetimi” semineri düzenlendi.
Türev Eğitim ve Danışmanlık Grup Başkanı ve Stratejik Yapılandırma Danışmanı Bülent ORTA tarafından verilen seminere, sigorta, bilgisayar, gıda, inşaat, otel-restoran ve çeşitli sektör temsilcileri, yöneticiler ve yönetici adaylarından oluşan 55 kişi katıldı.
Söz konusu seminerin amacı, katılımcıları “profesyonel şirket veya kurum yöneticiliği, stratejik yönetim, kurumsal yönetim, insan kaynakları yönetimi, pazarlama" konularında temel profesyonel bilgilerle donatmak, bu konuda kendilerine pratik öneriler aktarmak ve profesyonel yöneticilik becerilerinin gelişimine katkı sağlamaktı.
Seminer süresince katılımcılara aşağıdaki konular aktarıldı.
Ø İş yaşamının dünü, bugünü ve geleceği
Ø Stratejik Planlamada dikkat edilmesi gerekenler
Ø Stratejik yönetim süreci
Ø Kuşaklar arası geçişler ve bu süreçte yaşan sıkıntılar
Ø İnsan Kaynakları Yönetimi
Ø Kurumsal yönetim
Ø 21. Yüzyıl şirket yöneticisinin izlemesi gereken yollar
Stratejik planlamada öncelikle stratejik yönetimi oluşturan “planlama,strateji, taktik ve politika” kavramları vurgulandı.Bu kavramlar aşağıdaki şekilde tanımlandı.
Planlama, işletmenin amaçlarının tespiti ve bu amaçlara erişebilmek için gerekli yol ve araçların belirlenmesi
Strateji, rakiplerin faaliyetlerini de inceleyerek, amaçlara varmak için belirlenmiş, nihai sonuç odaklı, uzun dönemli, dinamik kararlar topluluğudur.
Taktik, stratejilerin uygulanması süresinde karşılaşılan rekabete ve değişen şartlara uygun olarak yapılan dinamik ve daha kısa dönemleri kapsayan, genellikle nihai sonuca odaklı olmayan ancak olası rakip davranışlarını dikkate alan faaliyetler ve kararlardır.
Politika, işletme veya örgütlerde arzulanan amaçlara ulaşılabilmesi için belirlenen stratejilerin uygulanması sürecinde çalışanların vermesi gerekli olan kararlara ve yapılması gerekli faaliyetlere yol gösteren düşünce tarzı, rehber, pusuladır.
Stratejik yönetim süreci ise, işletmenin uzun dönemde yaşamının devam ettirilmesine ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamasına yönelik bilgi toplama, analiz, seçim, karar ve uygulama faaliyetlerinin tümü olarak tanımlandı.
Öte yandan, bir şirketin kurumsallaşması için biçimselleşme, profesyonelleşme, güçlü bir kültüre sahip olma, çevreye uyum sağlama, sosyal sorumlulukları yerine getirme, şeffaf olma ve biçimsel yapıya uyum sağlama konularında çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.
Seminer süresince anlatılan konuların akılda kalıcılığının sağlanması ve pekiştirilebilmesi açısından katılımcılara aşağıdaki kitap isimleri önerildi;
Ø 21. Yüzyılda Yönetim ve Yöneticiler – M.Akif Özer
Ø 21. Yüzyıl için yönetim tartışmaları – Peter F.Drucker
Ø Savaş Sanatı - Carl Von Clausewıtz
Ø Strateji ve Carl Von Clausewıtz - Carl Von Clausewıtz
Ø Yönetim Teknikleri – Üzeyir Garih