Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda (FTSO) coğrafi işaret tescil belgeli Çifte Kavrulmuş Fethiye Tahini üreticilerinin katıldığı toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda coğrafi işaret denetimlerinin yanı sıra Fethiye ve Seydikemer’de susam üretiminin arttırılması için atılabilecekler adımlar konuşuldu.
FTSO Meğri Salonu’nda 20 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Genel Sekreter Ezgi Tugay, Dış Ticaret ve Sanayi İşlemleri Sorumlusu Umur Çelebi ile Servet Şekerleme, Mendos Gıda, Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Mert Helva temsilcileri katıldı.
Toplantıda 23 Mart 2021 tarihinde FTSO’nun başvurusuyla coğrafi işaret tescil belgesi alınan Çifte Kavrulmuş Fethiye Tahini’ne ilişkin önümüzdeki günlerde yapılacak coğrafi işaret tescil denetimleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Fethiye ve Seydikemer’de susam üretiminin teşvik edilmesi konusunda atılabilecek adımları da gündeme geldiği toplantıda, Fethiye Tahini’nin markalaşması için yapılan çalışmalar değerlendirildi.
Başkan Çıralı, "Tahinimize olan ilgi artarak devam ediyor"
FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, coğrafi işaret belgesinin alınmasından sonra Çifte Kavrulmuş Fethiye Tahini’ne olan ilginin ülke genelinde arttığını ancak susam üretiminin artan talebi karşılamaya henüz yetmediğini söyledi. Başkan Çıralı, susam üretiminin arttırılması için ekimini yapan çiftçilerin devlet desteklerinden yararlanması konusunda da girişimlerde bulunduklarını kaydetti. Fethiye ve Seydikemerli çiftçileri ‘sarı altın’ olarak tabir edilen susam üretimine davet eden Çıralı, “Bugün itibariyle arazilerimizin yapısı, maliyetler ve devlet desteklerinin olmaması, çiftçilerimizin susamdan yüksek gelir elde etmesinin önüne geçiyor olabilir. Ancak tahinimize gösterilen ilgi ve talepten yola çıkarak ilerleyen yıllarda susam üretiminin çok daha karlı bir iş haline geleceğini ön görebiliyoruz. Bölgemizin tahinine sahip çıkıyor, üreticilerimizin tahinden, çiftçilerimizin ise susamdan gelir elde etmesini sağlayarak bir işten birden fazla faydalı sonuç elde etmek istiyoruz. Toplantımızda ağırlıklı olarak susam üretiminde karşılaşılan sorunları ele aldık. Çifte Kavrulmuş Fethiye Tahini’nin marka değerinin artırılması ve susam üretimindeki sorunların çözümü noktasında da elimizden gereken gayreti göstereceğiz.” dedi.