FTSO’DAN ARABULUCULUK PANELİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FTSO’DAN ARABULUCULUK PANELİ

Haber Tarihi: 24.05.2016

Türk Hukuk Sisteminin yeni bir düzenlemesi olan ‘arabuluculuk’ sistemi Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının tertip ettiği panelle kamuoyuna anlatılacak. 24 Mayıs 2016 Salı günü saat 14.00’da Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü salonunda yapılacak panele Fethiye’den ve diğer ilçelerden pek çok yönetici ve işletme sahibinin dinleyici olarak katılması bekleniyor.

Panelde Arabuluculuk Daire Başkanlığı Arabuluculuk Kurul ÜyesiAv.Arb.Yakup Erikel arabuluculuk sistemi hakkında bilgi verecek. FTSO Hukuk Müşaviri ve Genel Sekreter Yardımcısı Av.Arb.Ezgi Tugay Kullukçu, ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk yöntemin kullanılmasının faydaları üzerine konuşma yapacak. İzarader Yönetim Kurulu Üyesi Av.Arb.Sinem Hacıeminoğlu İş Kanunu bağlamında arabuluculuktan bahsedecek.Av.Arb.Sabire Sanem Yılmaz’ın dünyadan ve Türkiye’den arabuluculukla çözülen konulara dair örnekler vereceği panelde, İzarader Yönetim Kurulu Üyesi Av.Arb.Hilal Çalkınara buluculuk merkezlerinin çalışma sistemlerini anlatacak. Liberty Hotels Lykia Word Genel Müdür Mehmet Biçer de dünyada arabuluculuk sistemini en etkili kullanan ülkelerden biri olan İngiltere’den örnekleri katılımcılarla paylaşacak.

Arabuluculuk nedir?

• Arabuluculuk, hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir "Alternatif Uyuşmazlık Çözüm" yöntemidir. Esnek ve etkili oluşu arabuluculuğun iş yaşamı, aile, okul ve hatta milletler arası uyuşmazlıklarda bile uyuşmazlığın taraflarını doğru noktada buluşturan bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olmasını sağlamıştır. Aralarındaki uyuşmazlığı, kendi istekleriyle arabulucunun eşliğinde çözmeye karar veren taraflar, uyuşmazlık konusunu arabulucuya ileterek, tamamen tarafsız, önyargı ve yargıdan uzak bir ortamda, sorunlarını tartışma ve kendileri için en iyi çözümü bulma fırsatı elde ederler.
  • Arabuluculuk Yönetiminin Avantajları
  • Arabuluculuk, mahkemeye göre hızlı bir çözüm yoludur. Mahkemelerde kimi zaman yılarca süren uzun süreç tarafları maddi ve manevi açıdan yıpratır. Sürecin bu şekilde uzaması taraflar arasında yapıcı değil yıkıcı bir işleve sebep olur.
  • Arabuluculuk faaliyeti yargısal çözüme nazaran daha az maliyetlidir. Mahkemelerdeki gibi ne zaman maliyeti, ne yargı harçları, bilirkişi ücretleri, vekâlet ücretleri vardır. Arabuluculukta sadece arabulucuya Arabulucu Asgari Ücret Tarifesine göre ödenecek ücret vardır.
  • Arabuluculukta çözüm tarafların kontrolündedir, mahkemelerde ise karar hâkimde olduğundan sonuç belirsizdir.
  • Arabuluculukta taraflar menfaatlerine en uygun çözüm önerisinde uzlaşırlar. Böylece dava safhasında görüşme şansı olmayacak birçok çözüm seçeneğini de değerlendirme fırsatı bulurlar.
  • Mahkemede açılacak dava neticesinde verilecek kararda bir taraf kaybeder. Oysa arabuluculuk sürecinde ise her iki tarafta kendi ölçüsünde kazanmış olur. “Kazan-Kazan”
  • Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşma sağlanamasa bile, süreç içinde tarafların uyuşmazlık içinde oldukları noktaların net bir şekilde belirlenmesine olanak sağlar. Daha sonra başvurulacak bir başka alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi veya yargısal faaliyetin daha hızlı bir şekilde işlemesine sebep olur.
  • Dava aşamasında çözüm yolu esnek değildir, arabuluculukta ise tarafların anlaştıkları yöntem esastır, yöntem esnek ve çözüme en uygun olanıdır.
  • Mahkemelerde açılan davalarda kural olarak alenilik esastır. Oysa arabuluculuk kurumunda gizlilik ve güven ilkeleri mevcuttur. Tarafların süreç içinde açıklayacakları şeylerini gizli kalacağını bilmesi hem kuruma güven uyandırır hem de faaliyetin çözüme ulaşmasına katkıda bulunur. Yargısal faaliyetteki aleniyet durumu, tarafların gelecekte ilişkilerini zarar vermekte hem de ihtilaf konusu hususun çözümüne katkı sağlayacak bilgilerin mahkemeye aktarılmamasına sebep olmaktadır.