Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ile bir araya gelen Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı, tarımda dijitalleşmenin önünü açan Dijital Tarım Pazarı hakkında bilgi vererek görüş alışverişinde bulundu. Projeye ilişkin önerilerini açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Çıralı, üretici ve tüketicinin kar elde edeceği tüm projelere destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımda dijitalleşmenin önünü açmak için kurulan Dijital Tarım Pazarı, üretici ile tüketicinin doğrudan bağlantı kurmasına olanak sağlıyor. Bitkisel üretimde aracıları ortandan kaldırarak makul fiyatlarda ürün alış verişini hedefleyen platform, üretici ve tüketici arasında geleceğe dönük sözleşme imzalanmasına olanak sağlıyor. Kullanıcılar platform üzerinden nakliye hariç veya dâhil fiyatlarla, teklif yöntemiyle pazarlık yapabiliyor. Platforma dâhil olmak isteyen üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS), tüketicilerin ise Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi’ne (ESBİS) kayıtlı olması gerekiyor. Ürünlere ilişkin kimyasal analiz raporlarının da yayınlanabildiği pazar üretici ve tüketici arasında daha sağlıklı ve düşük maliyetli ürün alışverişini hedefliyor.
“Balık ve hayvancılıkta pazara dahil olacak”
FTSO Meğri Salonu’nda Başkan Osman Çıralı’ya Dijital Tarım Pazarı’nı tanıtan Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı, günümüzde neredeyse tüm ürünlerin internet üzerinden pazarlandığına dikkat çekti. Fethiye ve Seydikemer’in hızla büyüyen bitkisel ürün potansiyelini sanal ortama taşımayı hedeflediklerini anlatan Engin Maraşlı, “Bölgemizde üretilen el emeği tarım ürünlerimizi işletmelerimizle doğrudan buluşturmayı hedeflediğimiz sistemimiz şuanda aktif. E-devlet üzerinden aktif olarak sisteme giriş yapılabiliyor. Bölgemizde firmalarımızın uzak illerden bitkisel ürünler elde etmeye çalıştığını görüyoruz. Oysa hepsi Seydikemer ve Fethiye bölgemizde yetişiyor. İlerleyen dönemde pazara balıkçılık ve hayvancılık ürünleri de girecek. Giderek büyüyen sanal pazar, üretici ve tüketicinin doğrudan alışveriş yapabildiği, ürün alımı için uzak illere ihtiyaç duyulmayan güvenli bir alternatif olacak.” diye konuştu.
“Kooperatifleşme önemli”
Projenin geleceğe ayak uydurmak anlamında oldukça önemli olduğunu belirten Başkan Çıralı ise özellikle büyük işletmelerin ürün tedarikinde zorlanmaması için kooperatifleşmenin önemine değindi. Büyük işletmelerin önceden yaptığı anlaşmalarla, tüm ürünleri bir firma üzerinden yaptığına değinen Başkan Çıralı, böyle durumlarda tedarik sorunu yaşamamak için üreticilerin ürünlerini, kooperatif çatısı altında toplamasının sistemin başarısı noktasında önem kazandığını söyledi. Bölgemizdeki üretici ve tüketicilerin kar elde edeceği tüm projelere destek vermeye hazır olduklarını belirten Başkan Çıralı, tüm üyeleri Dijital Tarım Pazarı’nı tecrübe etmeye davet etti.