FTSO EN ÜST DERECEDE SERTİFİKA ALDI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FTSO EN ÜST DERECEDE SERTİFİKA ALDI

Haber Tarihi: 15.01.2014

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 9. Dönem Oda/Borsa Akreditasyonu Sertifika Töreni, 14 Ocak 2014 tarihinde TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın da aralarında bulunduğu oda ve borsalardan gelen temsilcilere akreditasyon sertifikaları törenle verildi. 365 oda ve borsanın bu yıl sertifika alan  21 oda ve borsa ile birlikte 152'si akredite olarak beş yıldızlı oda ünvanını aldı. Hali hazırda 69 oda ve borsanın daha akreditasyon çalışmaları sürüyor.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 2010 yılından bu yana (6. Dönem)  akreditasyon sisteminde yer alıyor . 2010 yılında Akreditasyon sistemine en alt kategori olan C derecesi ile başlayan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 2013 yılında  6. dönem akredite olan oda ve borsalar arasında en yüksek puanı alarak  akreditasyon seviyesini A'ya yükselti.  5 Yıldızlı Akredite Oda belgesini TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkan Yardımcısı Halim Mete'den alan  Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasını Meclis Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Özütok, Yönetim Kurulu Üyesi Selamettin Yılmaz, Genel Sekreter Füsun Şahin ve Akreditasyon Sorumlusu Yüksel Kart temsil etti.

Törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2002 yılında göreve geldiklerinde TOBB’a bağlı odaların fiziki şartlarının ve hizmet kalitelerinin oldukça yetersiz olduğunu hatırlattı. Hisarcıklıoğlu bunun üzerine dünyadaki oda ve borsaların sistemlerini incelediklerini ve kendilerine bir yol haritası hazırladıklarını vurgulayıp, "Bugün odalarımızın hizmet kalitelerini dünya ölçeğinde en yüksek sevilere çıkardık. Dün sistem satın alırken bugün dünyaya sistem satan konuma geldik. Almanya bile bizden bilgi transfer etmeye başladı. Bunları sizlerin sayesinde başardık" dedi. 10 yıl önce atılan tohumlar meyve verdi Hisarcıklıoğlu, göreve geldiklerinde sadece 5 odanın İngilizce konuşabilen personele sahip olduğunu, odaların hiçbirisinin proje yazamaz durumdu bulunduğunu anımsatarak, bugün ise 365 oda ve borsadan sadece 10'unun İngilizce konuşamaz durumda olduğunu ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, ''10 yıl önce toprağa attığımız tohum meyve vermeye başladı. Akredite olan oda ve borsa sayımız 152. Hedefimiz ise 365 oda ve borsamızın tamamını akredite edebilmek'' şeklinde konuştu. Proje yapma kapasitesi açısından da önemli yol kat ettiklerine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, bugün TOBB bünyesindeki oda ve borsaların, AB Fonları, Kalkınma Ajansları da dahil olmak üzere yapmış olduğu projenin toplam değerinin 410 milyon lira olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, hizmet alan üyenin odaya daha fazla bağlanacağını, bu sayede o üyelerin odaya daha fazla bağlanarak sahip çıkacağını vurgulayarak, böylece odalar ne iş yapar diye kimsenin soru soramayacağını savundu. Oda ve borsaların hep bir adım önde olmaları gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Siz hep bir adım önden gideceksiniz ve özel sektörü ileriye taşıyacaksınız. Yani takip eden değil, yönlendiren olacaksınız. Pasif değil, aktif olacaksınız. Hizmet eden, hizmet üreten olacaksınız. İşte o zaman, proje üretmek isteyen, yatırım ve ihracat yapmak isteyen size gelir'' ifadelerini kullandı.

Halim Mete, akreditasyon sürecini anlattı

Törenin öğleden sonraki bölümünde gerçekleştirilen seminerde konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete de konuşmasında oda ve borsaların akredite olabilmesi için eğitimler, geliştirme ziyaretleri ve denetimler gibi 3 temel süreci yaşaması gerektiğini kaydetti. Sistemin etkinliğinin oda ve borsa üst yönetimlerinin sisteme yaklaşımları ile doğrudan ilgili olduğunu bildiren Mete, Avrupa standartlarında hizmet için yola çıktıklarını hatırlattı. Halim Mete, önemli olanın akredite belgesine sahip olmak değil, bu belgenin gerekliliklerini yaşatabilmek olduğunun altını çizdi.

-İlk sertifikalarını alan 9. dönem oda / borsalar

TOBB Birlik Merkezi’nde düzenlenen 9. Dönem Oda/Borsa Akreditasyonu Sertifika Töreni’nde ilk sertifikalarını alan 21 oda ve borsanın isimleri  şöyle:

Akhisar Ticaret Borsası, Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Batman Ticaret ve Sanayi Odası, Burdur Ticaret Borsası, Bursa Ticaret Borsası, Çorlu Ticaret Borsası, Erdek Ticaret Odası, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, Kastamonu Ticaret Borsası, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Manisa Ticaret Borsası, Menemen Ticaret Odası, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Of Ticaret ve Sanayi Odası, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus Ticaret Borsası, Tire Ticaret Odası, Turgutlu Ticaret Borsası, Ünye Ticaret Borsası, Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası.

-Yeniden sertifika alan oda/borsalar

Akreditasyon seviyelerini yükselterek yeniden akreditasyon sertifikası alan 36 oda ve borsanın isimleri  ise şunlar:

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Adana Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası, Aydın Ticaret Odası, Eskişehir Ticaret Borsası, Balıkesir Ticaret Odası, Bodrum Ticaret Odası, Giresun Ticaret Borsası, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, Isparta Ticaret Borsası, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Karacabey Ticaret Borsası, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Karaman Ticaret Borsası, Kocaeli Ticaret Odası, Karapınar Ticaret Borsası, Kayseri Ticaret Odası, Ereğli ( Konya )  Ticaret Borsası, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Kuşadası Ticaret Odası, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Deniz Ticaret Odası, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Çarşamba Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası, Kahramanmaraş Ticaret Borsası, Bandırma Ticaret Odası, Trabzon Ticaret Borsası, Biga Ticaret Borsası, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası.