FTSO, II. ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLER ZİRVESİNE KATILDI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FTSO, II. ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLER ZİRVESİNE KATILDI

Haber Tarihi: 20.09.2019

Ankara Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen II. Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi  19-21 Eylül tarihleri arasında Ankara ATO Congresium Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Zirveye Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ve FTSO Oda Muamelat Memuru Özge Ertürk Hakanoğlu katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Türkiye’de nice hazineler var. Herkes, bir yere gittiğinde yöreyle özdeşleşen, otantik değeri ve hikâyesi olan ürünleri tercih ediyor. Bir şehre gittiğimizde ‘nesi meşhur’ sorusunun karşılığı aslında coğrafi işaretlerdir. Biz bu ürünlerin tescili, markalaşması, üretimin arttırılması ve ürünlerin dünya sahnesine taşımakla görevliyiz. Anadolu’nun çeyiz sandığında nice iksir var. Kıymetini bilir, hak ettiği değeri verirsek bize nice kapıları açacaktır.” dedi.

Zirvenin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da “Bir yandan teknolojik ürünler hayatımızda yer alırken, diğer taraftan doğala dönme ihtiyacı içerisindeyiz. Bugün burada 446 adet tescilli ürün var. Ancak tescil tek başına bir önem ifade etmiyor. Önemli olan tescil sonrası markalaşıp ticarileşebilmektedir. Kalkınma ajansları coğrafi işaretli ürünlerden elde edilen geliri arttırmaya yönelik projeler sunuyor. Coğrafi işaretli ürünlerle yurtdışındaki pazarlarda bir adım öne çıkarak tescilli ürünlerimizi daha rahat pazarlama noktaları elde edebileceğimizi temenni ediyorum.” diye konuştu.

Zirveye ev sahipliği yapan Ankara Ticaret ve Sanayi Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise tüketimin fabrikasyondan yerel üretime doğru bir dönüş yaptığını belirterek, bu durumun kırsal kalkınmaya can verdiğinin altını çizdi. Gürsel Baran konuşmasına şöyle devam etti:

“Yerel kalkınmaya ivme kazandırarak artışın sağlandığı bugünlerde coğrafi işaretler sayesinde bilinirliği ve güvenirliliği arttırarak Anadolu topraklarından çıkan bereketi ekonomiye dönüştürmeyi hedefliyoruz.”

“Bölgesel değerlerimize sahip çıkıp, kazanca dönüşmesini sağlamalıyız”

Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi’nde Fethiye’yi temsil eden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı toplantı sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“II. Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi, tescili ürünlerin yerel ürünlerin tanıtımına katkı yapması açısından çok önemli bir zirve. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim de yöresel ve tarımsal ürünlerle ilgili coğrafi işaret çalışmaları yürütüyoruz.

Bu değerleri ön plana çıkartarak, üretimin arttırılmasına ve ekonomik değere dönmesine vesile olacak coğrafi işaretli ürünler, Türkiye’nin kırsal kalkınmasının en önemli dinamiklerinden birisi olacak görüşündeyiz. Dolayısıyla bölgemiz, coğrafi işaretli ürünlerine sahip çıkarak, üretimlerini desteklerse Fethiye ve Seydikemer için yepyeni bir ticaret dönemi başlamış olur. Bu ürünlerin üretiminin arttırılması ve korunması konusunda tüm bölge olarak el ele verip, bu değerlerin kazanca dönüşmesini sağlamalıyız.”