Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) 1 Nolu İmalatçılar Grubu, online video konferans yöntemiyle toplanarak imalat sektörünün sorunlarını konuştu. Markalaşma konusunda geride kaldıklarını belirten sektör temsilcileri, imal ettikleri ürünleri bölgeye özgü markalar yaratarak pazarlamaları gerektiğini belirtti. Fethiye ve Seydikemer’de arazi fiyatlarının çok yükseldiğini anlatan üyeler, tesislerini büyütecek alan bulamadıkları için üretim kapasitelerini arttıramadıklarını kaydetti.
FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya 21 meslek grubu üyesi katıldı. Üyelerin tek tek söz aldığı toplantıda, imalat sektöründe yaşanan sorunlar, beklentiler ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Toplantıda ilk olarak zeytinyağı ihracatı konusunda son gelişmeler konuşuldu. İhracatta büyük aşama kaydettiklerini, Fethiye zeytinyağını Almanya’ya ihraç ettiklerini belirten sektör temsilcileri, paketleme ürünlerinin temini ve kalifiye eleman eksikliğinden yakındı. Markalaşma konusunda çok zaman kaybettiklerini belirten üyeler, Fethiye ve Seydikemer’den alınan zeytinyağlarının İstanbul ve Ankara’da markalaştırılarak satıldığını anlattı.
Üretim için tesis kuracak alan bulamadıklarını vurgulayan imalat sektörü temsilcileri, bölgenin karma organize sanayi bölgesine ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Üyeler, arazi fiyatlarının çok yükseldiğini, tesis kuramadıkları için üretim yapmakta da zorlandıklarını söyledi. Birçok sanayi ürününü şehir dışından almak zorunda kaldıkları için ekstra nakliye gideri ödediklerini anlatan üyeler, karma organize sanayi bölgesinin Fethiye ve Seydikemer’in ekonomik gelişimine büyük katkılar sağlayabileceğini belirtti.
Tersanenin Karaota taşınmasını istediler
Diğer yandan tersanenin Karaota taşınma projesinin bir türlü gerçekleşemediğini dile getiren sektör temsilcileri, denizde teknelere bakım yapmak zorunda kaldıklarını, deniz suyunu kirletmemek için çok büyük çaba gösterdiklerini anlattı. Tersanede yer bulunamadığı için bakım maliyetlerinin de çok arttığını kaydeden üyeler, tersanenin Karaota taşınma projesinin bir kez daha yüksek tondan dile getirilmesini istedi.
Fethiye’de imal edilen ürünlerin markalaşması yolunda atılacak tüm adımları destekleyeceklerinin vurgulayan üyeler, FTSO’nun bu alandaki tüm adımlarını takdir ettiklerini sözlerine ekledi.
Başkan Çıralı, “Markalaşma yolunda desteğe hazırız.”
Talep, öneri ve şikâyetlerin tek tek not alındığını belirterek konuşmasına başlayan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise markalaşma yolunda tüm sektörlere destek vermeye hazır olduklarını vurguladı. Marka üretme konusunda coğrafi işaret tescillerinin büyük önem kazandığını anlatan Başkan Çıralı, “Zeytinyağımızın yurtdışına ihraç edilmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu alanda mutlaka bir coğrafi işaret tescilimiz olmalı. Üreticilerimizle bir araya gelerek önerileriniz doğrultusunda hareket etmeye hazırız.” dedi.
Bölgede karma organize sanayi bölgesi için girişimlerde bulunduklarını sözlerine ekleyen Başkan Çıralı, “Milas’ta kurulan organize sanayi bölgesinin yüzde 75 kapasitesi dolmadan bölgemize böyle bir talepte bulunamıyoruz. İl bazında bazı kısıtlamalar mevcut. Umarız bir an önce yüzde 75 kapasiteye ulaşırlar. Ancak şimdilik uzak gözüküyor. Üreticilerimizin yaşadığı sorunları biliyoruz. Fethiye Küçük Sanayi Sitesi’nin taşınmasıyla ilgili GEKA destekli fizibilite etüt çalışmamız sürüyor. Henüz küçük sanayi sitesinin taşınması için bile uygun bir arazi bulunamadı. Bu çalışmanın sonuçlarını tamamlanınca sizlerle paylaşacağız” diye konuştu.