Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Osman Göktaş ve İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Ahmet Bayramer, 16 Haziran Perşembe günü yapılan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantısına katılarak Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği alanında yeni bir düzenleme olan AR-GE reform paketi hakkında bilgi verdi.
İlk olarak İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Ahmet Bayramer konuşma yaptı. Bayramer, konuşmasında kısaca AR-GE reformunun amacını ve illerde nasıl yürütüldüğüm hakkında bilgi verdi. Ahmet Bayramer: “Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda gelişmişlik sıralamasında ilk 10 ekonomi arasına girmek ve yıllık 500 milyar dolar ihracat hedeflerini tutturabilmek amacıyla 26 Şubat 2016 tarihinde AR-Ge rfeform paketi yürürlüğe konulmuştur. AR-GE reform paketi ile ilgili sanayicilerimize verilen desteklerden bahsetmek için buradayız. AR-GE reform paketi, 10. Kalkınma planı ve Türkiye Sanayi Stratejisi planları doğrultusunda birbiri ile uyumlu bir şekilde hazırlanan, bakanlığımızın koordinasyonunda, ilgili bakanlıkların da katkıları ile hazırlanan Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği dediğimiz kısaca KÜSİ Strateji Eylem Planı hazırlanmıştır. Bakanlığımız bu doğrultuda her ile bir sanayi işbirliği temsilcisi aradı. Muğla Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği temsilcimiz de rektör yardımcımız Prof.Dr.Sayın Yusuf Ziya Erdil hocadır. KÜSİ temsilcimizin dışında, her ilde vali başkanlığında KÜSİ Planlama Geliştirme Kurulları oluşturuldu. İlimizde bulunan tüm sanayicilerimizi dolaşıp bilgi veriyoruz.” dedi.
Sanayi kaydı bulunan tüm işletmeler faydalanabilir
Sanayi işletmelerini tek tek ziyaret ederek AR-GE destekleri hakkında bilgiv erdiklerini kaydeden Bayramer, şunları söyledi: “Biz tespit ettiğimiz 5 ve üzeri mühendis çalıştıran işyerlerinden başladık. 5 ve üzeri mühendis çalıştıran işyerlerinin Muğla da çok fazla olmadığını tespit ettik. Bu işyerlerine uğradık. Bunun dışında bizde sanayici kaydı bulunan firmalara ziyaretlerde bulunuyoruz. Bunları firmalarda anlatmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız devam edecek. Bizlere bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum.”
Bizleri finanse eden işadamlarına katkı sunmak istiyoruz
KÜSİ Muğla Temsilcisi Prof.Dr.Yusuf Ziya Erdil’in katılamaması nedeniyle bilgilendirme sunumu Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Osman GÖKTAŞ tarafından yapıldı. Kendisinin de iş adamlığı geçmişi olduğunu belirten Osman GÖktaş, iş adamlığının değerli ve çileli bir meslek olduğunu söyledi. Göktaş, akademi olarak üretim, bilim yaparak katkı sunmak istediklerini söyledi. Göktaş, “Söyle bir düşüncemiz var. Bu millet bizi finanse etti, okuttuysa bu millete borcumuz var.” dedi.
Sanayi işletmelerine işbirliği çağrısında bulunan Göktaş, “İşyerlerine giderek şunu söylüyoruz: bir probleminiz ya da herhangi bir yenilik düşünceniz varsa biz bu düşüncelerinize projeye çevirebiliriz. Bu projeleri devletin birçok kademesine sunarak yüzde 80lere kadar hibe destekleri alarak size yardımcı olabiliriz. Nitekim kendi fakültemizde biz iki tane santes projesi alarak bunu gerçekleştirmiş durumdayız. Biz proje yapabiliriz. Sizden ricamız bir yenilik düşünceniz var ve buna para ayıramıyorsanız bunu proje kapsamında gerçekleştirebiliriz. Teknoloji fakültesi olarak biz yapamazsak üniversitemizin diğer bilimlerinde uygun arkadaşımız varsa onlarla irtibatı kurarak projenizin gerçekleşmesi için ne lazımsa bu konuda size yardımcı olacağız.” diye konuştu.
Göktaş, sunumunda 6676 sayılı AR-GE Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanuna ilişkin de bilgi verdi.