FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Düzenlendi - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Düzenlendi

Haber Tarihi: 15.10.2009

ethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı 9 Ekim Cuma günü Fethiye Lykia World` de düzenlendi.

Muğla Vali Yardımcı Faruk Necmi Kurt, Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, Ak Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Onüş, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Halil Özçelik, belde belediye başkanlarının katıldığı toplantıda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komiteleri üyeleri, sivil toplum örgütleri başkan ve üyeleri, daire amirleri ve diğer davetliler yerlerini aldılar.

Dünya Gazetesi Taylan Erten` in yönetiminde geçen toplantı Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan` ın konuşmasıyla açıldı.

Meslek Komitesi Başkanları Fethiye Sorunlarını ve Çözüm Önerilerini Açıkladılar

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komiteleri` nce uzun soluklu çalışma ve araştırma sonucunda raporlanan Fethiye Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporu kitapçık halinde tüm katılımcılara dağıtılırken Meslek Komiteleri Başkanları ve tmsilcileri sektörlerine ilişkin sorunları ve çözüm önerilerini sunumları eşliğinde dile getirdiler.

İlk olarak söz alan Madencilik ve İmalat Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Bülent Taşan Fethiye`de Organize Sanayi Bölgesi Kurulması ve Fethiye`de Yat Çekek Yeri Kurulması sorunlarına değindi. Fethiye`de organize sanayi bölgesi kurulması kaçınılmaz hale geldiğini belirten Taşan, ilçemizde organize sanayi bölgesi kurulması amacıyla odamızca yer tespit çalışmaları yapıldığını, İl Özel İdaresinin 2010 bütçesine söz konusu yatırımla ilgili ödenek ayırması gerektiğini vurguladı. Bir turizm ilçesi olan Fethiye`de, deniz turizmi sektöründe son beş senede her biri milyon dolarla ifade edilen 70 yat imal edildiğini, bunların %20’sinin de ihraç edildiğini belirten Bülent Taşan, Fethiye`de yat imalat ve çekek işlerinin gelişigüzel, ilkel ve zor şartlar altında yapıldığını bu nedenle de Fethiye ve ülkemizin yat imalatı ve yat turizmi alanından yeteri kadar pay alamadığını vurguladı.

Araçlara Yapılan Plaka Masrafları ve Karayolları Trafik Kanunu’nda Araç Tanımları konularıyla kürsüye gelen Otomobiller ve Hafif Motorlu Taşıtların Satışı, Motorlu Taşıtların Parça ve Aksesuarları ile Akaryakıt Satışı Komitesi Üyesi Nuri Kıvrak, tapu işlemlerinde olduğu gibi, trafik tescil belgelerinin de ücretlerinin, aracın niteliğine ve piyasa değerine uygun olarak alınması gerektiğini, Karayolları Trafik Kanunu’nun ehliyeti düzenleyen hükümlerinde ve araç tanımlarından yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Yaş Sebze ve Meyve İle Gıda Maddeleri İmalatı ve Toptan ve Perakende Ticareti Komitesi Başkanı Uğur Çaçaron, bölgemizde kurulu zeytinyağı çıkarma tesislerinin düşük verimde çalıştığını, zeytinyağı çıkarma tesislerinin ham maddesi olan zeytinin her yıl hasat edilebilirse sorun büyük ölçüde ortadan kalkacağını bildirdi. İyi tarım uygulamalarının aklın gereği olduğu gibi, üreticilerin, onlara güvenerek ürünlerini alan tüketicilere karşı bir göreviolduğunu bildiren Çaçaron, çocuklarımız için, yaşanabilir bir dünya için, sürdürülebilir gelir kaynakları için iyi tarım uygulamalarının tüm yurt çapında yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Son günlerde Fethiye`nin gündeminde önemli bir yer tutan hallerin birleştirilmesi konusuna da değinen Uğur Çaçaron, ülke tarımının geleceği açısından çok önemli işlevleri yerine getireceği açık olan toptancı hallerinin birleşmesinin, orta ve uzun vadede bölgemizdeki yaş sebze ve meyve üretimi ve ticaretinin niteliğini değiştirecek bir adım olduğunun altını çizdi. Hal yönetimi için 11 kişilik bir kurul öneren Çaçaron konuyla ilgili olarak Fethiye, Karaçulha ve Çamköy belediyelerini göreve çağırdı.

Bilgisayar, Telekomünikasyon ve Ev Eşyaları Toptan ve Perakende Ticareti Grubu adına konuşan Bilgisayar, Telekomünikasyon ve Ev Eşyaları Toptan ve Perakende Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Arif Eray Eşençayı, temel ihtiyaç haline gelen beyaz eşyadan ÖTV alınmamasını ve KDV`nin de belirli bir oranda düşürülmesinin zaruret haline geldiğini bildirdi. Günümüz koşullarında lüks tüketim malı olmaktan çıkarak artık temel ihtiyaç haline gelen cep telefonlarında %20 ÖTV uygulamasının bile çok yüksek iken, alım düzeyi düşük tüketici gruplarını cezalandıran 40TL. maktu ÖTV uygulaması sıfıra indirilmesi gerektiğini vurgulayan Eşençayı, Çin malları konusunda ucuz olan malların halk sağlığını tehdit ettiğini, Çin mallarının önünün kesilmesi için en başta beyaz eşyada alınan ÖTV` nin kaldırılmasının ve Çin mallarının piyasa denetimlerinin etkin olarak yapılmasının gerektiğini belirtti.