Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2019 yılı ikinci Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı, 27 Eylül 2018 tarihinde FTSO hizmet binası Likya Salonu’nda meclis ve yönetim kurulu üyeleri ile meslek komitesi üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Müşterek toplantıda FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Oda’nın 2018 Nisan ayından bu yana gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi verdi. Bir önceki Meslek Komiteleri müşterek toplantının 31 Mart yerel seçimleri öncesinde 15 Mart 2019 tarihinde yapıldığını hatırlatan Osman Çıralı, “Yılda iki kez gerçekleştirdiğimiz Meslek Komiteleri Müşterek toplantılarımızın ilkinde Muğla, Fethiye ve Seydikemer’de görev yapan bürokratların yanı sıra, belediye başkan adayları ve milletvekillerimizin de katılımıyla Fethiyemizin ve ilçemizdeki sektörlerin sorunlarını ve çözüm önerilerini karar mercilerine tek elden ulaştırma imkanı bulmuştuk. 2019 yılının ikinci Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısında sizlere göreve geldiğimiz tarihten bu yana yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi vermek istiyorum. Odamız tarafından bölgesel kalkınma hedefiyle sürdürülen çalışmalarda yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılım önemli bir yer tutuyor. Bölgemizin başta tarım ve turizm sektörünü konu alan yurt içi ve yurt dışı fuarları yakından takip ediliyor, katılım ve organizasyon desteği veriliyoruz.” dedi.
“Tanıtım çalışmalarına önem veriyoruz”
Bölgemizdeki turizm faaliyetlerinin gelişmesi ve yeni pazarlara açılmamız için her platformda tanıtım çalışmaları yapıldığını kaydeden Osman Çıralı şöyle devam etti:
“Tanıtım çalışmaları kapsamında 29 Temmuz 2018 tarihinde Dünya Hava Sporları Federasyonu FAI’nin yetkililerini bölgemizde ağırladık. 2023’e ertelenen Dünya Hava Oyunları Türkiye’de yapılacak. Biz de bu organizasyonun bir ayağının Babadağ’da yapılması için lobi faaliyetleri yürüttük. Girişimlerimiz olumlu sonuçlandı.
Yine 2018 yılında Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte Çinli medya mensuplarını bölgemizde ağırladık. Çinli turistlerin beklentilerini aldık. 1-2 Eylül 2018 tarihlerinde Afyon’da gerçekleştirilen Dünya Motokros Şampiyonası’nda Fethiye Turizm Konseyi üyeleri ile beraber Fethiyemizin tanıtımını yaptık. Şampiyonayı takip eden 100 basın mensubu, 6 kıtada, toplam 180 farklı ülkede Eurosport, Foxsport, Beinsport gibi dünyaca ünlü spor kanallarından canlı yayınla 1 milyar 500 milyon izleyiciye ve 5 milyon sosyal medya kullanıcısına erişildi. Uluslararası tanıtımda, Fethiye canlı yayınlar sırasında her bir dakikada bir ekrana gelerek tüm dünyaya adını duyurmuş oldu.
Ayrıca Fethiyemizin mevcut potansiyelini en iyi şekilde yansıtan fotoğraf arşivi oluşturduk ve tanıtım filmleri hazırladık. Bölgemiz turizm bölgesi olduğu kadar tarım bölgesi. Ancak tarım bölgesi olduğumuz çok iyi bilinmiyor. Bölgemizin potansiyelini yansıtacak şekilde, turizm, mermer, domates ve alabalık sektörleri öncelikli olmak üzere sektörel tanıtım filmleri yaptırmak üzere çalışmalarımızı başlattık.”
Yunanistan vizesi için yeni başvuru tarihi 5 Ekim
FTSO’nun Haziran ayında başlayan Yunanistan vizesi başvuru hizmetinin yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Başkan Çıralı,“Odamızın mobil biyometri aracılığıyla Yunanistan’a Shengen vizesi hizmeti, 15 Haziran Cumartesi günü alınan ilk vize başvurularıyla start aldı. Bugüne kadar gerçekleştirilen 5 buluşmada toplam 120 kişi İzmir’e ya da Marmaris’e gitmeden vize başvurusunda bulundu. Yeni başvuru tarihi 5 Ekim Cumartesi günü” diye konuştu.
Konuşmasında meslek komitesi üyelerinin büyük çoğunluğunun toplantıya iştirak etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Çıralı, FTSO’nun verdiği hizmetlerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Üyelerimizin sektörleri ve kendilerini etkileyen yasal değişiklikler yakından takip edebilmesi için uzman isimlerle bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana 19 bilgilendirme toplantısı düzenledik. Yine sektörel ve bölgesel toplantılar düzenliyoruz. Seydikemer’de ve Karaçulha’da bölgesel toplantı düzenledik. Bugüne kadar 9 meslek grubumuz ile kahvaltılı buluşma gerçekleştirdik.
Diğer taraftan üyelerimizin dış ticaret hacminin, potansiyelinin gelişmesi, daha çok üyemizin ihracat yapabilir hale gelmesi için çalışıyoruz. Bunun için GEKA’ya projeler yazıyoruz. Son olarak yeni bir projemiz daha kabul oldu. Dış ticaret danışmanını bizzat üyelerimizin ayağına götürerek yerinde danışmanlık faaliyeti verilmesini sağlayacağız.
350 danışmanlık hizmeti verdik
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimizin KOSGEB desteklerinden yararlanıp işini geliştirmek isteyen üyelerimiz için temsilcilik hizmeti veriyoruz. Odamız tarafından göreve geldiğimiz tarihten bu yana KOSGEB ile ilgili konularda yaklaşık 350 danışmanlık hizmeti verildi. Yine Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından verilen hibelerle ilgili ise 20 danışmanlık hizmeti verildi.
Mesleki yeterlilik belgesi sınavları
İkinci el motorlu taşıt alım satım sektörüne yönelik olarak TOBB MEYBEM ile 5 kez düzenlediğimiz sınavlar sonunda toplam 181 kişi motorlu taşıt alım satım mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı. TOBB MEYBEM ile 4 kez düzenlediğimiz sorumlu emlak danışmanı seviye 5 ve emlak danışmanı seviye 4 sınavlarını sonunda başarılı olan 27 kişi mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı. Son olarak yapılan 4. sınava 22 aday girdi. Son sınavın sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Mesleki yeterlilik belgesi sınavlarını talepler doğrultusunda devam edecek.
Diğer taraftan Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu mesleğinin ölçme ve değerlendirmelerinin yapılacağı ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yetkilendireceği Sınav ve Belgelendirme Merkezi kurma çalışmaları devam ediyor.
Coğrafi işaret çalışmaları
Oda olarak yöremize özgü ürünlerin markalaşarak ön plana çıkartılmasını çok önemsiyoruz. Bu kapsamda bölgemize ait ürünlerle ilgili coğrafi işaret çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Şu anda Seydiler Kilimi ve Fethiye Tahini ve Kaya İnciri’nin coğrafi işaret tescili için çalışmalarımız sürüyor. Belediye nezdinde de Kaya Halısı ve Üzümlü Dastarı için çalışmalar sürüyor.
Odamızda kurumsal ve kişisel gelişim eğitimleri daha önce üyelerimize de ücret karşılığında veriliyordu. Göreve geldiğimizde yaptığımız ilk uygulama üyelerimizden eğitimler için ücret alınmasını kaldırmak oldu. Göreve geldiğimiz günden bu yana da 2018 yılında 16, bu yılın ilk 9 ayında da 12 olmak üzere 28 farklı eğitim düzenledik. Bu eğitimlere toplam 1.428 kişi katıldı.
Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar, üyelerimizin iş ve özel yaşamlarında ihtiyaç duydukları hizmetleri indirimli ve daha iyi koşullarda alabilmesi için bugüne kadar 15 protokol imzaladık.
Logomuzu değiştirdik
Odamızın Kurumsal Kimlik çalışmaları çerçevesinde logomouzu değiştirdik. 3 Temmuz tarihinden itibaren yeni logomozu sosyal medya hesaplarımızda kullanmaya başladık.
Odamızın 2019-2023 yılı stratejik planını hazırladık. Uygulamaya koyduk. Bölgemizin hangi alanlarda katkıya ihtiyacı olduğunu tespit ederek, bu konularda neler yapabileceğimizi belirledik. Bu doğrultuda kendimize bir 4 yıllık çalışma planı çıkardık.”
Meslek komiteleri müşterek toplantısında İngiliz turizm firması Thomas Cook’un iflasını açıklamasının ardından yaşanan gelişmeler değerlendirildi.