FTSO MİLLETVEKİLLERİNİ İLK KEZ BİR ARAYA GETİRDİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
Loading...
Haber Galerisi

FTSO MİLLETVEKİLLERİNİ İLK KEZ BİR ARAYA GETİRDİ

Haber Tarihi: 24.12.2015

FTSO tarafından düzenlenen yemekte ilk kez bir araya gelen Muğla Milletvekilleri bölgesel kalkınmaya katkıda bulunacak projelere sonuna kadar destek vereceklerini dile getirdiler. İktidar partisi milletvekili Hasan Özyer, bürokraside sıkışan tüm kanalların önünü açarız dedi.

FTSO heyeti, gündüz yapılan ziyaretlerin ardından akşam da Muğla milletvekilleriyle yemekte bir araya geldiler. 22 Aralık saat 19.30'da FTSO tarafından Rixos Otelde verilen yemekte bir araya gelen başta iktidar milletvekilleri olmak üzere tüm Muğla milletvekilleri FTSO Yöneticileri tarafından gündeme getirilerek destek istenen başta Babadağ Teleferik Projesi, Kaya Köyü'nün imarı ve Fethiye Üniversitesinin kurulması gibi projelerin sonuca ulaştırılması için destek vereceklerini dile getirdiler.

FTSO'nun organizasyonu, Muğla milletvekillerinin seçilmelerinin ardından ilk kez bir araya gelmelerini de sağladı.

FTSO tarafından bölgesel kalkınmaya katkıda bulunacak, İlçemize artı değer katacak üç temel projenin tamamlanması konusunda destek istenmesi amacıyla Ankara'da Muğla'nın milletvekilleri Ak Partili Hasan Özyer, Nihat Öztürk, CHP'li Ömer Süha Aldan, Nurettin Demir ve Akın Üstündağ ile MHP'li Mehmet Erdoğan, MUTSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, Orman Genel Müd. Ydr. Ahmet İpek,  Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Hizmetler Daire Başkanı Emin Şimdi'nin katıldığı yemek oldukça samimi bir atmosferde geçti. 

Milletvekilleri ile yapılan buluşmanın her yıl yapılması ve bölgemiz için yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunun görüşülmesi fikri kabul gördü.

Arıcan Destek İstedi

Yemekte bir konuşma yapan FTSO Başkanı Akif Arıcan, bölgesel kalkınmaya katkıda bulunacak projelerin sonuca ulaşması için çaba sarf ettiklerini belirterek Muğla milletvekillerinin desteğini beklediklerini söyledi. Oda olarak Fethiye İşletme Fakültesi binasının tamamlanması için daha önce 230 bin lira destek verdiklerini belirten Arıcan "Binayı bu konuma getirmek için ciddi mücadele verdik. Dekanımızı da yanımıza alarak işadamlarından bağış topladık. Bu noktaya kadar getirdik. Ancak daha çok ciddi desteğe ihtiyacımız var. Fakültenin bir an önce tam kapasiteyle eğitim öğretime başlamasını istiyoruz " dedi.

FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin Babadağ Teleferik projesiyle ilgili sunumunda, projenin geldiği nokta hakkında bilgi verdi. İlk alındığı dönemde bakanlık tarafından açılan ihaleden, ÖÇKK'nın Orman bakanlığından alınıp Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu olarak Çevre ve şehircilik bakanlığına verilmesinin Babadağ Teleferik Projesine getirdiği sıkıntılara kadar detaylı olarak bilgi veren Şahin, projenin tamamlanmasıyla bölgeye ciddi kazanımlarının olacağını söyledi.

Şehir Plancısı Ercan Çınaroğlu ise Kaya Köyünün imarı ve Fethiye Üniversitesinin kurulması ile ilgili yürütülen çalışmalar ve gelinen nokta konusunda sunum yaptı. Sunumların ardından kruvaziyer limanın yapılması hakkında bilgi verildi.

Sunumların ardından iktidar milletvekilleri başta olmak üzere tüm milletvekilleri FTSO Yöneticileri tarafından gündeme getirilerek destek istenen başta Babadağ Teleferik Projesi, Kaya Köyü'nün imarı ve Fethiye Üniversitesinin kurulması gibi projelerin sonuca ulaştırılması için destek vereceklerini dile getirdiler.

Ana Muhalefet Desteğe Hazır

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Fethiye'nin bugüne kadar devletten yeterli yatırımı alamadığını belirterek “Fethiye’nin bir çocuğu olmaktan gurur duyuyorum. Fethiye'miz 1953 yılından buna gelişme konusunda büyük gayretler içerisinde olmuş ama yeterince yatırım fırsatı yakalayamamıştır. Turizme de biraz geç başlamış; tarıma dayalı bir gelişme söz konusu olmuştur. Ticaret Odamızın başkanı ve yönetim kurulu üyeleri bu projeleri yürütmek için büyük bir çaba sarf ediyorlar. Yapılanları bölge milletvekili olarak yakınan izliyorum. Titiz bir şekilde, bir üzümlü dastarı dokur gibi ince ince çalışıyorlar. Bizler anamuhalefet partisi milletvekilliğinin ötesinde değerli milletvekili arkadaşlarımıza her türlü yardımı yapacağımızı söylüyorum. Gerekirse ilgili bakanlara birlikte gideriz. Ortak bir kamuoyunun oluşturulması da bu meseleye bir ivme katacaktır. Gerekirse bu konuyu genel kurulda da dile getiririz. Teşekkür de ederiz. Önemli olan bölgemize yatırımlar olsun. Fethiye üniversitesi projesi, Kaya Köy’ün imar konusu çok önemli. Kaya Köy ne kadar tedbir de alınca her sene mantar gibi yeni binalar çıkıyor. Biz bu konularda vekillerimizin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Ömer Süha Aldan milletvekillerinin FTSO sayesinde ilk kez bir araya geldiğini belirterek “Öncelikle Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının başkan ve yöneticilerine teşekkür ederiz çünkü seçildiğimiz günden bu yana Muğla milletvekilleri olarak ilk defa bir araya geldik. Buna vesile oldukları için teşekkür ederiz. Sayın başkanım ile önceki ziyaretlerimizde çok uzun uzadıya konuştuk bu konuları. Çevreye zarar vermediği sürece her türlü projenin elimizden geldiği kadar destekçisiyiz. Yeter ki çevre korunsun, çünkü Muğla'da tarım ve turizmin tek dostu sağlıklı bir çevre. Projelere dönersek burada daha çok iktidar partisi milletvekillerine düşlen görev var. Bize de bir baskı gurubu oluşturma konusunda görev düşer ise seve seve yapacağımızı belirtmek istiyorum” dedi.

Akın Üstündağ özellikle üniversite projesinin çok önemli olduğunu belirterek “Projeler güzel ve Fethiye için çok önemli projeler. Fethiye Üniversitesi projesi Fethiye için önemli bir proje çünkü üniversite olan yerde her zaman için çok ciddi sayıda öğrenci geliyor. Bu projelerle ilgili bizim üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Bizi davet ettiğiniz ve bilgilendirdiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Mehmet Erdoğan kruvaziyer limanın üzerine gidilmesi gerektiğine dikkat çekerek  “Öncelikle bu akşamki organizasyon için teşekkür ediyorum. Gerçekten bazı hususları biliyorduk biz de bundan sonra üzerimize düşen ne varsa, şimdiye kadar olduğu gibi yaparız. Projeler hepsi çok güzel. Fethiye’de bir üniversite olmadığı için gerekli finansman Muğla üniversitesi üzerinden yapılıyor. Muğla Üniversitesinin finansmanı yakın bir zamana kadar Sıtkı Koçman Vakfı tarafından oldu. Sıtkı Koçman’ın vefatının ardından Vakfın kaynaklarındaki azalma oldu. Fethiye Üniversitesinin hayata geçmesi için mutlaka Muğla Sıtkı Koçmam Üniversitesinin kaynakları arttırılmalı. Kruvaziyer liman yapımı üzerine gidilmesi gereken konulardan biri. Bu proje sadece Fethiye’yi değil tüm Muğla’ya katkı sağlayacak. Muğla sınırları içinde bu düzeyde bir liman yok. Ayda 5-10 geminin gelmesi sadece Fethiye değil; Ortaca, Dalaman, Köyceğiz’in de şeklini şemalini değiştirir. Turizm işinde bir konunun altını çizmek lazım. Çok yatak çok turizm değil. Yaptığımız yatağı en çok para kazanacak şekilde kullanmamız lazım. Turizmin sadece tesise değil bölgenin tamamına yayılmasını sağlamamız lazım.

Muğla tarımsal alanda da çok ciddi üretim yapıyor. Bunun gelecek günlerde teknoloji ile birlikte daha da ileri gitmesi mümkün amma velakin bugün Muğla’ya gelen bir vatandaşın Muğla markası ile ne zeytin alması mümkün, ne bal alması mümkün, ne yağ alması mümkün, ne domates alması mümkün. Portakalımızın üzerine Finike etiketi vuruluyor. Limonumuzun üzerine Mersin, domatesimizin üzerine Antalya etiketi vuruluyor. Muğla, Fethiye etiketi ile etiketlendirilecek yatırımları da mutlaka gerçekleştirmemiz lazım. Muğla’ya gelen turizm giderken çantasına bunlardan bir tane koysun geleceklere de önerebilsin" dedi..

Orman Genel Müd. Ydr. Ahmet İpek, müdürlük olarak her türlü yardıma hazır olduklarını belirterek “Babadağ teleferik projesinin bugün ne aşamada olduğunu öğrenmek için buraya geldik. Muğla'yı tanımadan Fethiye'yi tanımadan bölge hakkında bir şey söylemek mümkün olmaz. Ormancılık açısından Muğla çok önemli bir şehir. Yüzde 60ların üzerinde orman varlığına sahip. Bu bizim için çok önemli. Ormancılar olarak odunculuktan çıkıp daha farklı şeyler yapmak istiyoruz. Ekosistem ormancılığı gibi turizm sistemlere geçmek istiyoruz. Muğla bu konuda önemli bir yer. Orman genel müdürlüğü olarak elimizden ne geliyor ise her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.” dedi.

Hasan Özyer FTSO heyetine teşekkür ederek başladığı konuşmasında kruvaziyerden organize sanayi bölgesine kadar çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. FTSO'nun dile getirdiği projelere destek vereceklerini de dile getiren Özyer “Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak şimdiye kadar yaptığı çalışmalardan ötürü teşekkür ediyorum kendilerine. Ticaret odası olarak Fethiye'mizde Fethiye’nin ihtiyaç duyduğu kursları düzenlediler. Fethiye insanının daha fazla bilgi almasını sağladılar. Ben kendilerini bu konuda da tebrik ediyorum. Biz de risk alma yok. Bu nedenle projeler ilerlemiyor. Bu projelerden bir tek Fethiye üniversitesi para istiyor. Vali bey ile de görüştüm. Kruvaziyer liman için bir yatırımcı bulursa o şekilde faaliyete geçecek. Oradaki kara yollarının arazisi de ilave edilebilir. Kruvaziyer liman projesinin içine bir de yat limanı dâhil edildi. O şekilde daha verimli olunabilir diye düşünülüyor. Güzel bir bölgede yaşıyoruz. Kamu yararı nedir? Bizim ülke insanı olarak bu konuda değişime ihtiyacımız var. Bir fabrika kamu yararı mıdır, değil midir? Bir organize sanayi bölgesi kamu yararı mıdır, değil midir? Bir tesis kamu yararı mıdır değil midir, buna karar vermek lazım. Tarımcılarımızın ve hayvancılarımızın ürettiği ürünler işlenecek, nerede işlenecek? Kobilerde. Peki biz bunun için ne yaptık. 1999 da ilk vekil olduğumda sanayi bakanına gittim burada hiç organize sanayi bölgesi yok dedim. Muğla’ya organize sanayi mi olur dedi. Sizin düşündüğünüz gibi organize sanayi olmayacak, turizmde tüketilen ürünlerin işleneceği, hayvancılık ürünlerinin işleneceği bir organize sanayi olacak. Ankara’dan bakıldığı zaman her yer Marmaris, Bodrum, Fethiye gibi turizm bölgesi görülüyor ama öyle değil. Bir organize sanayi hayata geçirilmeli ama ormanı aşmak bir türlü mümkün olmadı. Ne oldu büyümedi, gelişmedi orada kaldı. Yabancıya konut satılıyor. Birkaç senede gelse ödemeyeceği parayı bir seferde veriyor. Her yıl para gönderiyor. Kendisi geliyor devamlı para birikiyor. İmar planlarımızı bir şekilde yapmamız lazım. En kötü plan plansızlıktan iyidir. Burada tüm belediyelere de görev düşüyor. Fethiye üniversitesi işlerini takip ediyoruz. Rektörümüzün Fethiyeli olması büyük avantaj. Şimdi sağlık bilimleri Meslek yüksek okulunu fakülteye çevirdi üniversitemiz. Bununla birlikte Fethiye’de 3 fakülte oluyor ve Fethiye Üniversitesinin yolu açılıyor. Kaş ve Kalkanda buluna Meslek Yüksek Okullarını da Fethiye Üniversitesine bağlarız. Fethiye gelişimine katkı sağlar. Bölge kalkınması için üniversite önemli.

İmar planları önemli. Fethiye’nin her tarafı orman ve fazla gelişme imkânı yok ama pek çok tesisi yapmak için Seydikemer önemli. Belediye başkanımıza da söyledim. Ne kadar bölge varsa planlayalım. Burada büyükşehire büyük görev düşüyor. İnsanların ihtiyacını karşılamak lazım. görevimiz bu, bunun için buradayız.

Nihat Öztürk her türlü desteği vereceklerini belirterek “Bu toplantının Fethiye’de ilk Kültür ve Turizm Müdürlüğü, belediyeler katılımı ile yapılırsa daha sonuç odaklı olacağını düşünüyorum.  Biz konuyu doğru anlatıp doğru muhataplarla bulaşabilirsek bu projelerin hepsini yapabiliriz ama sadece milletvekillerinin işi değil. Bu süreçlerin yeterince takip edilmesi lazım. Ticaret Odamız kendi enerjisi ile bize de enerji veriyor. Fethiye’nin menfaatleri konusunda emek harcıyor. Odamıza teşekkür ediyorum" dedi.

FTSO İl Odası Gibi Çalışıyor

MUTSO Başkanı Bülent Karakuş siyasilerin hep projeyle gelinmesini istediklerini hatırlatarak “Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, il odası gibi çalışan, önemli projeler üreten birkaç ticaret odasından birisi. Bize daha önceki dönemde vekillerimiz bize fizibilitesi yapılmış proje getirin biz hayata geçirelim demişti. Bu projelerin fizibilitesi tamam ama 5 yıl içinde ihale yapılması çok zor bir şey. Beş yıldır uğraşıp neler yaşadıklarını ben biliyorum. Bizde bürokrasi çok yavaş ve çelişki çok fazla. Bunun faturası da bizlerde patlıyor. Bunların hepsi turizmi uçuracak projeler. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının hazırladığı projelerin hepsi alternatif turizme katkı verecek projeler. Başbakana, Cumhurbaşkanına ulaşıyoruz ama bürokrasi bir türlü işlemiyor. Muğla olarak, turizmin içinde olan biri olarak sizin vekil olmanızı şans olarak gördük. Bakan olmanız için uğraştık. Yapamadık. MUTSO olarak 2016 yılını markalaşma yılı ilan ettik.çalışmalar yapıyoruz. Türk Patnet Enstitüsü ile TOBB arasında bir ortaklık kurduracağız. Muğla olarak daha çok ürünümüzü tescilletmek için uğraşalım.” diye konuştu.

FTSO Başkanı Akif Arıcan katkı ve destekleri için tüm konuklara teşekkür ettiği konuşmasında “Sayın konuklar katılımınız ve katkılarınız için teşekkür ediyorum. Demek ki daha sık bir araya gelip konuları mütalaa etmek, sizleri bilgilendirmek verimli olacak. Biz odalar olarak gönüllülük esasına dayalı çalışıyoruz. Bir şeylerin yapılması için vesile olmuş isek mutluluk duyarız. Hasan Özyer Beyin Fethiye iş camiasından geliyor olması da bizim için bir avantaj. Karadenizliler bir araya gelip işlerine sahip çıkıp o bölgenin gelişmesine çok ciddi katkı sağlıyorlar. Biz bölgemizde bunu başaramıyoruz. İnşallah bugünkü ortam bundan sonraki süreçler bir araya gelmemize vesile olur. Muğla’nın her köşesinin gelişmesini istiyoruz. Bugünkü bulaşmaya katıldığınız için teşekkür ediyor, buluşmalarımızın bundan sonra da bu şekilde devam etmesini diliyorum" dedi.

Haber Galerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) internet sitesinde, çerezler kullanılarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Kesinlikle gerekli çerezler, web sitemizin çalışması amacıyla kullanılmaktadır. Kesinlikle gerekli olmayanlar ise, açık rıza vermeniz halinde sitemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve kişiselleştirme (gizlilik tercihiniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak) amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılacaktır. Çerez tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetebilirsiniz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için web site gizlilik ve çerez politikasını , web sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlenecek kişisel verileriniz için ise web sitesi aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.