FTSO MÜKEMMELLİK YOLCULUĞU’NA DEVAM EDİYOR - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FTSO MÜKEMMELLİK YOLCULUĞU’NA DEVAM EDİYOR

Haber Tarihi: 30.06.2015

2013 Yılında EFQM Mükemmellik Yolculuğu’na başlayan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, yolculuğunu kararlı adımlarla sürdürüyor.

FTSO, EFQM Mükemmellik Modeli temel kavramlarını hayata geçirmek üzere yaptığı faaliyetler sonucu başarılı oldu ve 13 Kasım 2013 tarihinde Avrupa Kalite Vakfı tarafından verilen  “Mükemmellikte Kararlılık” belgesini almaya hak kazandı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, EFQM Mükemmellik Modeli çalışmaları kapsamında 26-27 Haziran 2015 (Cuma-Cumartesi) tarihlerinde EFQM Temel Eğitimi ve Öz Değerlendirme Eğitimi düzenledi.

FTSO personeline yönelik düzenlenen eğitim, Ulusal Kalite Ödülü ve Avrupa Kalite Ödülü süreçlerinde “Baş Değerlendirici” ve “Değerlendirici” olarak görev alan KALDER Eğitmenlerinden Berker TELEK tarafından verildi.

Eğitimin ilk günü, FTSO çalışanlarına, EFQM temel kavramları, girdiler ve sonuçların değerlendirilmesi, RADAR sistemi hakkında teorik eğitim verildi. Eğitimin ikinci günü FTSO çalışanlarının RADAR sistemini daha iyi kavraması amacıyla RADAR uygulaması yapıldı. RADAR uygulaması ile mevcut durumun ve iyileştirilmeye açık alanların belirlenmesi sağlandı.

Odamız, Türkiye Oda/Borsalar arasında EFQM Modelini uygulayan ilk ve tek Ticaret ve Sanayi Odası olma özelliğini koruyor.

TOBB bünyesinde EFQM Modelini uygulayan diğer Oda ve Borsalar:

1.     ANKARA SANAYİ ODASI,

2.     EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI (EBSO),

3.     KOCAELİ SANAYİ ODASI,

4.     FETHİYE TİCARET VE SANAYİ ODASI,

EFQM Nedir?

EFQM (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı), “Avrupa’daki kuruluşların sürdürülebilir mükemmelliğini sağlayabilmek için itici güç olmak” amacıyla 1988 yılında 14 üye ile kuruldu.

EFQM, 1992 yılında “İş Mükemmelliği Modeli”ni geliştirdi. Bu model; müşteri tatmini, çalışanların tatmini ve toplum üzerindeki etki konularındaki başarının, politika ve stratejilerin, çalışanların, kaynakların ve süreçlerin uygun bir liderlik anlayışıyla yönlendirilmesi ile sağlanabileceğini ve böylece iş sonuçlarında mükemmelliğe ulaşılabileceğini vurguluyor.

Model’deki dokuz ana kriterde kuruluşun mükemmelliğe erişme yolunda göstereceği çabalara ilişkin değerlendirmeler bulunuyor.

Mükemmellik modelinin her bir kriteri, mükemmellik yolculuğunda organizasyonun uygulaması gereken özdeğerlendirme ve sürekli gelişme faaliyetlerinin yer aldığı alt kriterlerden oluşuyor.

EFQM Mükemmellik Modeli, geniş bir coğrafyada kuruluşların tercih ettikleri ve yaklaşık 40,000 kuruluş tarafından bu amaçla kullanılan pratik bir araçtır. Sürdürülebilir kurumsal başarıyı elde etmek isteyen kuruluşlar için bir çerçeve niteliğinde hazırlanan Mükemmellik Modeli birçok yönetim aracı ile birlikte kullanılabilmektedir.