FTSO "MÜKEMMELLİK YOLU"NA İLK ADIMI GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI`NIN DESTEĞİYLE ATTI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Haber Tarihi: 13.06.2013

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası GEKA'nın desteği ile KalDer tarafından verilen "EFQM Mükemmellik Modeli" eğitimlerini almaya başladı.

Halihazırda ISO 9001 -2008 Standartlar sistemini kullanan ve TOBB'un geliştirdiği oda akreditasyon sistemine kayıtlı olup 5 yıldızlı oda unvanını elinde bulunduran FTSO yeni bir sistemi hayata geçiriyor.

2011 yılında (Kalite Derneği)KalDer'e üye olan FTSO, 28.03.2013 tarihinde KalDer'le "Ulusal Kalite Hareketi İyiniyet Birdirgesi" imzalayarak, mükemmelliğin temel kavramlarını FTSO'da benimseme hayata geçirme konusunda kararlı olduğunu ortaya koymuş ve "Mükemmellik Modeli"ni esas alarak özdeğerlendirmeyi sürekli bir gelişim aracı olarak kullanmaya karar vermiştir.

Bu kapsamda GEKA'nın( Güney Ege Kalkınma Ajansı) 2013 yılı Teknik Destek Programı'na "Mükemmellik Yolundayız"  isimli proje ile 30 Nisan 2013 tarihinde bir proje ile başvuran Odamız, projenin GEKA tarafından kabul edilmesi ile birlikte teknik desteğe hak kazanmış ve KalDer'den "EFQM Mükemmellik Modeli" konusunda alacağı eğitimleri GEKA desteği ile almaya başlamıştır.

İlki 11/06/2013 tarihinde başlayan 8 gün sürecek eğitimlerin toplamı 64 saattir. Böylece Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nda verilecek eğitim ile "Mükemmellik Modeli"nin uygulanması için ilk adımlar GEKA'nın da desteği ile atılmıştır. KalDer'den gelen eğitici Müjgan Kerman'ın yönetiminde FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burhanettin Tuna, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Uğur Çaçaron, Meclis Başkan Yardımcısı Ali Çelik ve oda personelinden 9 kişi eğitimi almaya başlamıştır.

Daha önce bazı büyük sanayi odalarının başvurduğu "EFQM Mükemmellik Modeli"ne,  ticaret ve sanayi odaları içerisinde ilk kez Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası başvurmuştur.

1988 yılında Bosch, BT, Ciba-Geigy, Dassault, Electrolux, Fiat,KLM,Nestle, Olivetti, Philips, Renault, Sulzer, Volkswagen tarafından kurulan EFQM ( Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı -  European Foundation for Quality Management ) 'in geliştirdiği mükemmellik modeli ülkemizde 1990 yılında kurulan KalDer ( Türkiye Kalite Derneği ) tarafından kuruluşlara sunulmaktadır. Mükemmellik Modeli  müşteri tatmini, çalışanların tatmini ve toplum üzerindeki etki konularındaki başarının, politika ve stratejilerin, çalışanların, kaynakların ve süreçlerin uygun bir liderlik anlayışıyla yönlendirilmesi ile sağlanabileceğini ve böylece iş sonuçlarında mükemmelliğe ulaşılabileceğini vurgulamaktadır. Modelde, 24’ü girdi ve 8’i sonuç olmak üzere toplam 32 alt kriter bulunmaktadır. Bu kriterlerin sürekli iyileştirilmesi ve sonuçların izlenmesi ile sürekli artan kalite anlayışı hedef alınmaktadır.

Anaokullarından büyük ölçekli sanayi kuruluşlarına kadar her türlü ürün ve hizmet üreten yapıya uygulanabilen mükemmellik modelini uygulayan kuruluşların zaman içinde karlılık, verimlilik ve nihai olarak kalite artışları sayısal veriler ile gözlenmektedir. İstanbul Sanayi Odası Türkiye'nin ilk 500 kuruluşu listesinde 145 üye Mükemmellik Modeli'ni uygulamaktadır.

Kalder tarafından 1993 yılından bu yana verilen Ulusal Kalite Ödülüne 2012 yılına kadar 246 kuruluş başvurmuştur. 27 Büyük Ödül, 45 başarı ödülü, 5 mükemmellikte süreklilik ödülü verilmiştir. 21 Kasım 2012 tarihinde düzenlenen 21. Kalite Kongresi'nde ise, iş dünyasının en prestijli ödüllerini özel sektörde BOYTAŞ, İSTİKBAL ve  PETKİM, kamu sektöründe ise  ŞANLIURFA ve TARSUS BELEDİYELERİ kazanmıştır.

Bu ödüllerin dışında Avrupa’nın kurumsal mükemmellik konusunda en saygın ödülü olan Avrupa Kalite Ödülleri 'Avrupa’da sürdürülebilir mükemmelliğin itici gücü olma’ misyonu ve ’Avrupalı kuruluşların mükemmelliğe eriştikleri bir dünya’ vizyonu ile kurulmuş olan EFQM-European Foundation For Quality Management (Avrupa Kalite Yönetim Vakfı) tarafından veriliyor. Bugüne kadar Türk kuruluşları tarafından 8’i ’Büyük Ödül’, 12’si ’Başarı Ödülü’ olmak üzere toplam 20 Avrupa Kalite Ödülü kazandı. Ülkemiz 2012 yılı itibari ile İngiltere'den sonra en çok kalite ödülü kazanan ülke durumundadır.