Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) Fethiye’de spor turizminin geliştirilmesi amacıyla başlattığı ‘Fethiye’de Spor, Turizmde Rekor’ projesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) yüzde 100 hibe desteği almaya hak kazandı. Proje kapsamında Fethiye’de yapılabilecek spor turizmi türleri ile uygun cazibe merkezleri belirlenecek, ayrıca ilçenin spor turizmi haritası ve envanteri çıkarılacak. Proje kapsamında Fethiye’nin önemli bir turizm potansiyelini ön plana çıkarmayı hedeflediklerini belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre küresel turizm sektörü yıllık yüzde 3,5 civarında büyürken, spor turizmi yüzde 10’un üzerinde büyüyor. Bu potansiyeli ilçemizde canlandırmak için FTSO olarak önemli bir projeye imza attığımızı düşünüyorum.” dedi.
GEKA 2021 Teknik Destek Programı kapsamında yüzde 100 hibe almaya hak kazanan ‘Fethiye’de Spor, Turizmde Rekor’ projesi, ilçede etkin olarak yapılmayan ancak potansiyel taşıyan turistik spor aktivitelerinin yapılabilmesi için gerekli alt yapıların oluşturulması ve lokasyonların belirlenmesini hedefliyor. Proje kapsamında ilçede spor turizmi yönetim stratejisi geliştirme yolunda, kurumsal kapasiteyi geliştirmeye yönelik danışmanlık desteği alınacak. Ayrıca spor turizmine uygun alanların belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik bütünleşik yol haritası çıkarılacak. Saha çalışmaları, anketler ve yer tespit çalışmaları gerçekleştirilecek projenin sonunda ‘Fethiye Spor Turizmi Yönetim Stratejisi Geliştirme Raporu’ oluşturulacak. Raporun içeriği doğrultusunda, Fethiye'nin spor turizmi cazibe merkezleri ve türleri belirlenerek ilçenin spor turizmi haritası ve envanteri ortaya konmuş olacak. Spor turizmine uygun alanlara yönelik analizler yapılarak güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler gün yüzüne çıkarılacak.
Projenin bir başka amacı ise Fethiye’de spor turizminin geliştirilebilmesi için kısa, orta ve uzun dönem planları oluşturmak. Fırsat analizi yapılarak, yeni uygulama fikirleri, turizm unsurlarıyla entegrasyon önerileri, hedef pazar ve tanıtım önerileri ortaya koymak.
Başkan Çıralı, “Turizm sektörü yüzde 3,5 büyürken, spor turizmi yüzde 10 büyüyor”
Turizmi 12 aya yayma çabaları çerçevesinde alternatif turizm türlerine verilen önemin günden güne arttığını belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, paralel olarak ulusal ve uluslararası alanda spor turizmine yönelik ilgide de büyük artış yaşandığını söyledi. FTSO olarak Fethiye’de turizmin 12 aya yayılması planı çerçevesinde Babadağ Teleferik Projesi gibi dev yatırımları hayata geçirdiklerini anlatan Başkan Çıralı, spor turizminin geliştirilmesine yönelik çabalarında bu kapsamda ele alınabileceğini kaydetti. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre küresel turizm sektörü yıllık yüzde 3,5 civarında büyürken, spor turizminin yüzde 10’un üzerinde büyüdüğünün altını çizen Başkan Çıralı, “En çok turist ağırlayan ülkelerden biri olan ülkemize gelen turistlerin sadece yüzde 2’si spor turizmi için geliyor. Aktif spor turistleri, yüksek oranda eğitimli, gelir durumu ortalamanın üzerinde, harcama eğilimleri yüksek ve emekliliğinde de spor turizmine katılma potansiyeline sahip turistlerden oluşuyor. Aynı zamanda, bir defalık tatil yerine tekrar edilen aktivite peşindeler. Dolayısıyla projemizin çıktılarıyla Fethiye’nin spor turizminde ilgili hedef kitleye yoğunlaşması, hem turizmde sürdürülebilirliği, hem de yüksek gelirli kaliteli turistlerin bölgeye çekilmesini sağlayacak.” dedi.
Fethiye’de spor turizmine yönelik faaliyetlerin yoğunluğuyla hali hazırda belli bir yol kat edildiğini vurgulayan Başkan Çıralı, “Babadağ’ın yamaç paraşütünde marka haline gelmesi ile başlayan bu sürecimiz var. Çeşitli parkurlara ayrılmış dünyaca ünlü Likya Yolu’nun Fethiye’den başlaması, yürüyüş ve bisiklet gibi doğa sporlarında rota alternatiflerinin çokluğu, birçok su sporu için Fethiye Yarımadası ve Çalış- Koca Çalıs bölgesinin elverişliliği gibi diğer birçok fırsat ise elimizde bulunuyor. Fethiye bu anlamda bir cennet.” diye konuştu.
“Kamu kurumlarımız ve STK’larımız da rapordan yararlanacak”
FTSO’nun Fethiye'deki spor turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi, spor turizmi destinasyonlarımızın parlatılması ve tanıtılması, alternatif turizm kapsamında spor turistlerinin bölgeye çekilmesi anlamında önemli yatırımlara ve projelere imza atmaya devam edeceğini aktaran Başkan Çıralı sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Spor ve turizm kavramlarının etkileşimli bağının bilinci çerçevesinde, Fethiye'nin doğa sporları, hava sporları, su sporları ve bölgemizin essiz coğrafyasının mümkün kılacağı diğer spor dallarının geliştirilmesi için çaba gösteriyoruz. Pandeminin etkilerini saymazsak bölgemizde gerek sporun, gerekse turizmin bu denli büyük gelişimine karşılık, spor turizmine ilişkin çalışmalar eksik kalmış gözüküyor. Mevcut altyapımız spor turizminden pay alabilecek düzeyde. Çeşitli tanıtım faaliyetleri ile bölgenin spor turizmi için uygun olduğunun gösterilebilmesi adına, bölgemizin bu pastadan nasıl yararlanabileceğini belirlemek amacıyla bir yol haritası oluşturulması ve yönetim stratejisi geliştirilmesi ihtiyacı doğdu. Spor turizmi alanında sağlanacak danışmanlık desteği, mevcuttaki projelerimiz ve ileriki projeksiyonlarla üretilecek projeler için FTSO proje uzmanlarımıza da vizyon kazandıracak. Oluşturulacak plan ve sağlanacak vizyon çerçevesinde gelecekteki projelerin daha planlı bir şekilde hazırlanmasına, mevcuttaki projelerin ise etkin ve etkili bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacak. Zaten tüm toplantılarda bir araya geldiğimiz, sıkı diyaloglar içerisinde olduğumuz kamu kurumlarımız ve STK paydaşlarımız bu raporun çıktılarından fayda sağlayacak.”