Fethiye’de iş piyasasının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile özel sektör arasında sürdürülebilir işbirliği mekanizmasının kurulmasının amaçlandığı Meslek Lisesi İşinin Güvencesi Projesini başlatan imzalar atıldı.
12 ay sürecek Meslek Lisesi İş’inin Güvencesi Projesi için AB’den 240.914,57 avro katkı alınacak. Kısa adı Melig olan projenin ülke geneline örnek olabilecek nitelikte olduğuna dikkat çekiliyor.
Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri tarafından imzalanan proje ile İlçemizde işletmeler ile mesleki ve teknik eğitim veren okullar arasındaki bağın kurularak birçok sorunun ortadan kaldırılması hedefleniyor.
3 sene önce FTSO'da proje biriminin oluşturulmasının ardından peş peşe alınan hibe kredileri ile proje biriminin gerekliliği gözler önüne seriliyor.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan "Meslek Lisesi İşinin Güvencesi" Projesinde protokol imzalandı. İstanbul, İzmir gibi batı illerine verilen yaklaşık 20 projenin içinden olan Meslek Lisesi İş’inin Güvencesi Projesinin protokolünün imzalanması FTSO Yönetimini oldukça mutlu etti. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, üç sene önce oluşturulan birim tarafından hazırlanan 4 projenin kabul edilerek hayata geçtiğini belirterek birimi güçlendirerek daha fazla hibe kredi alarak çeşitli sorunların ortadan kaldırılması için çaba sarf edeceklerini söyledi.
Akif Arıcan proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdiği açıklamasında “Fethiye Turizm ve Otelcilik Okulunun mutfağına yaklaşık 30 bin Euro’luk demirbaş alınacak. Son sınıf öğrencileri Antalya’da yapılan uluslararası mutfak ve konaklama ekipmanları ihtisas fuarına götürülecek. Öğretmenler de mesleki ve teknik bilgilerinin yenilemesi amacıyla İstanbul’da bulunan mutfak sanatları akademisine götürülecek. Mesleki eğitime dikkat çekmek amacıyla bilboardlarda mesleki eğitim ile ilgili ilanlar, hazırlanan kamu spotları yerel televizyonlar ile sosyal medyada yayınlanacak, köylerde tiyatro oyunları sergilenecek, okullara afişler asılacak, farkındalık çalışması yoğun bir şekilde devam edecek” dedi.
Proje ile mesleki eğitim veren okullar ile piyasa arasında bağ kurulacağına işaret eden Arıcan “Üyelerimiz garson veya mutfak elemanına ihtiyacımız var diyor. Okullara bakıyoruz sekreterlik bölümü açmışlar. Okul yönetimi piyasanın ihtiyacına bakılmaksızın kendi arasında hangi bölümün açılacağına karar verip açıyor. Okulların özel sektörle bağı yok. Aslında karar verme sürecinde esnaf odası, ticaret odası gibi meslek kuruluşlarıyla beraber bir platform oluşturularak karar verilmesi gerekiyor. Öte yandan mesleki ve teknik eğitimin kalitesi yeterli değil, çok ciddi altyapı ve ekipman eksikliği var. Ailelerin mesleki ve teknik eğitime yaklaşımı olumlu değil. Hazırlanan projede öncelikle mesleki ve teknik eğitimin hem öğrenme ortamının iyileştirilmesi, hem öğretmenlerin ve müfredatın iyileştirilmesi, hem mesleki ve teknik eğitimin öğrenci açısından daha cazip hale getirilmesi, hem de özel sektör ile okullar arasında işbirliğinin sağlanması için çaba sarf edilecek” diye konuştu.
MELİG Projesinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının proje ortakları ise Fethiye Otelcilik Turizm ve Ticaret Meslek Lisesi ile Fethiye Rehberlik ve Araştırma Merkezi oldu.