FTSO RİSKLERİ DE YÖNETECEK - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

FTSO RİSKLERİ DE YÖNETECEK

Haber Tarihi: 10.09.2012

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası personelinin değişen piyasa koşullarında bilgisini artırmak ve yaşanan gelişmelere hazırlıklı olması adına periyodik düzenlenen eğitim çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz Cumartesi günü FTSO personeli için "Kurumsal Risk Yönetimi" konulu bir eğitim gerçekleştirildi. Cumartesi gün boyu devam eden eğitim çalışmasında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi`nden Prof. Dr. Ramazan Aktaş FTSO personeline günümüz teknoloji dünyasında bir kurumun karşılaşacağı olası riskleri anlatarak, bu risklere karşı önceden izlenebilecek temel yol ve yöntemler konusunda bilgiler sundu.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası personeli için yıl içerisinde düzenlenen periyodik eğitim çalışmaları devam ediyor. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Aktaş geçtiğimiz Cumartesi günü Oda personeline bütün yönleri ile `Kurumsal Risk Yönetimi`ni anlattı. Türkiye`de şirketler, kurum ve kuruluşlar bazında henüz yeni tanışılan bir konu olan "Kurumsal Risk Yönetimi`nin doğal riskler, çevre riskleri ve piyasa risklerini bertaraf etme hedefinde bir yöntem olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ramazan Aktaş, konuya ilişkin FTSO bünyesinde atılan adımların örnek ve takdire şayan olduğunu vurguladı.

Slayt eşliğinde `Kurumsal Risk Yönetimi`ni gün boyu Oda personeline anlatan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Ramazan Aktaş, "Risk yönetimi geleceğe dönük yapılır. Denetim ise geçmişi ve geçmişte yapılanı kapsar. Risk planı kuruma özeldir. Bu riskler doğal afetler kaynaklı olabilir. Piyasalar kaynaklı olabilir. Bizim dışımızda çevresel kaynaklı olabilir. Riski karşılamaya hazırlıklı olmak çok önemlidir, bir o kadar önemli olan ise riski fırsata dönüştürmektir.

Türkiye kurumsal risk yönetimi ile henüz yeni tanışıyor. İnanın çok büyük şirketler hala geleneksel patrona bağlı anlayışla yönetilmeye devam ediyor. Bu da şirketlerin kurumsallaşamamasına ve çoğunun ilk 5-10 yılda yok olmasına neden oluyor. Burada kişiye bağlılık yoktur. Riski sadece patron ve üst yönetime havale etmek yoktur. Bu geleneksel anlayıştır.

Modern anlayışta  riskinde, yönetim planı oluşturulması ve uygulanması da paylaşılacaktır. Unutmayalım arşivi olan güçlüdür. Bir doğal afette ya da piyasa koşulları kaynaklı olayda büyük emeklerle, uzun uğraşlarla yapılan iş ve işlemler, birikimler  bir an da kaybedilebilir. İşte bunu engellemenin yolu Kurumsal Risk Yönetimi oluşturmaktan geçer" dedi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası için hazırlanacak  `Kurumsal Risk Yönetimi` planının görüşülmesi  ile devam eden FTSO personeli için düzenlenen eğitim kapsamında Ekim ayında bir toplantı daha gerçekleştirilerek plana son şeklinin verilmesi kararlaştırıldı.