Su altı yaşamını korumak, Fethiye Körfezi’nin temizliğinin önemini vurgulamak, yasak avcılığın önüne geçmek ve dalış turizmini geliştirmek amacıyla Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ve Deniz Ticaret Odası (DTO) iş birliğinde bir takım etkinlikler düzenlenmiştir. Bu kapsamda Fırat Üniversitesi ve Muğla Üniversitesi’nin Su Ürünleri Fakültelerinden gelen öğretim üyeleri ile birlikte dalış okullarının sahipleri 16 Ekim 2011 tarihinde dalış bölgesindeki koyları ziyaret ettiler. Su altı yaşam filmi çekildi. 17 Ekim 2011 tarihinde ise “Öldürdüğünüz Orfozu Yaşatarak 100 Kere Satabilirsiniz” adlı panel düzenlendi.
Panele Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Bülent Şen, Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Başusta, Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Filiz, Fırat Doğa ve Su Altı Sporları Derneği Başkanı Yük. Müh. Tayfun Çökmez, FTSO 1 Nolu Meslek Komitesi Başkanı Bülent Taşan konuşmacı olarak katıldılar.
Panele FTSO 1 Nolu Meslek Komitesi Başkanı Bülent Taşan’ın açış konuşması ile başlandı. Taşan’ın konuşmasının ardından Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Bülent Şen açıklamada bulundu. Çevre planlamasından bahsederek körfezi tehdit eden unsurları başlıklar altında sıraladı. Şen, bu unsurları sıralarken teşhisin doğru konulup tedaviyi de uygularken sorunun bütünsel bir yaklaşımla ele alınılması gerektiğini söyledi. Su altı yaşamını korumak adına da çevreyi koruma bilincinin, avlanma bilincinin çok önemli olduğunu belirten Şen, eğitimin yanısıra denetimin de devreye girmesi gerektiğini vurgulayarak denetim mekanizmaların denetimiyle kaçak avcılığın önüne geçilebileceğini söyledi. Dalış turizminin de önemine değinip faydalarını anlattı.
Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Başusta Fethiye körfezinin mevcut balık potansiyelini ve dalış turizmine etkilerini anlattı. Yaklaşık 200’e yakın balık türü olduğunu söyleyen Nuri Başusta bazı balık türleri hakkında genel bilgiler verdi. Nuri Başusta bazı kaynaklardan aldıkları bilgilerle balık miktarının azalmasının nedenlerini; yasak zamanda balıkların avlanılması, yılın 12 ayı balık tezgahlarında orfoz ve lagos olduğu, denetim mekanizmasının fazla işlemediği, balıklara üreme şansı verilmediği, boy yasaklarına uyulmadığı ve yasal boyun altındaki balıkların avlanıldığı gibi ifadelerle açıkladı.
Deniz kirliliğinden ve denizde unutulan balık ağlarından bahseden Nuri Başusta dalış turizmi ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Fethiye’de dalış turizmine olan talebin diğer ülkelere göre daha az olmasının sebebinin tanıtım eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.
Alınacak önlemleri açıklayan Başusta denetim mekanizmasının hayata geçirilmesi, su kalitesi ve kirlilik unsurlarının izlenmesi ve yabancı ve yayılımcı türlerle ilgili detaylı araştırmaların yapılması gerektiğini vurguladı.
Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Filiz konuşmasında balık ve denizciliğin dünyadaki genel durumunu değerlendirerek balık yaşamını tehdit eden unsurları belirtti.
Verilen aradan sonra panel, Yük. Müh. Tayfun Çökmez’in çektiği fotoğrafların sunumuyla devam etti.
Sonuç olarak Bülent Şen panele katılanlardan öngördükleri önlemleri yazılı olarak FTSO’ya aktarmalarını istedi. Bu doğrultuda bir çalışma yapılabileceğinin altını çizdi.