Önceki günlerde tamamlanarak denize inen ve 21- 29 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak 32. Uluslar arası Boat Shov’da görücüye çıkacak olan Big Boss adlı tekne, yapılışında kullanılan kaliteli malzemeleri kadar işçiliğiyle de beğeni topluyor.
Fethiye’nin adını tekne imalatı konusunda da duyuran işadamı Veysel Cingöz’ü ziyaret eden FTSO yöneticileri, fuarda başarılar dilediler.
“Tersanelerin durumunun iyi olmaması nedeniyle yatırımcılar tekne yaptırmak için İlçemize gelmiyor.”
FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Başkan Yardımcısı Burhanettin Tuna, Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Eriz ve Deniz Somyürek, Ayna Tersanede yapılarak denize indirilen Big Boss adlı tekneyi ziyaret ederek işadamı Veysel Cingöz’e başarılar dilediler. Ayna Tersanenin sahibi FTSO 1. Nolu Meslek Komitesi üyesi Recep Sökmen’in de bulunduğu ziyarette FTSO yöneticileri, Fethiye’ye daha fazla yatırımcının gelmesi halinde ilçe ekonomisinin büyüyeceğine dikkat çekerek, tersanelerin ruhsatlı ve yatırım yapılabilecek bir alana taşınması için ilgili kurumlar nezdinde yapılan görüşmelerin hızlandırılmasını istediler.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İşadamı Veysel Cingöz, bir çok konuda yatırımcının yalnız bırakılmasına karşı FTSO yöneticilerinin ziyareti ve desteğinin kendisini mutlu ettiğini belirterek sektörde yaşanan sorunların aşılmasıyla Fethiye’ye daha fazla yatırımcının geleceğine işaret etti. İlk olarak tersanenin ya taşınması yada ruhsat verilerek yatırım yapılır hale gelmesi gerektiğini belirten Cingöz, “Yatırım yapılamadığı için tersanelerin şartları düzeltilemiyor. Ciddi risk altında iş yapmaya çalışıyoruz. Dışarıdan yatırımcı getirmek çok zor. Tanıyan kişiler geliyor. Tersaneler ya taşınmalı, yada ruhsat verilecek bir alana taşınmalı” dedi.
Türk bandıralı teknelere karşı yabancı bandıralı teknelerin daha avantajlı olduğunu belirten Cingöz, “Tekneye Türk bayrağı taktırdığımız için ciddi bürokratik işlemlerle uğraşmanın yanında oldukça yüksek vergiler veriyoruz. Her türlü şartı yerine getirmemize rağmen bürokratik işlemler çok sıkıntı yaşatıyor. Teknenin denize elverişliliğine İstanbul karar veriyor. Buradaki Liman başkanlığına neden verilmediği bilinmiyor. Tekneler loyd esaslarına göre yapılıyor ve kontrol ediliyor. Ayrıca İstanbul Liman Başkanlığının kontrolünden geçmesi gerekiyor. Ancak aynı şartlarda tekne yapan yabancı bayraklı teknelerden hiçbir şey istenmiyor. Tekne yapmaya başlarken 5.800 dolar veriyorsunuz, Amerika kıtasında bir şirket kuruluyor. Tekneyi şirket üzerine kayıt yaptırıp yabancı bayrak takıyorsunuz. Tekne yapılırken sadece projeye uygunluğu kontrol ediliyor. Başka hiçbir yükümlülükleri yok. Vergisi yok, harçları yok, mazotu indirimli alıyor. Türkiye’de ki 30 bin yattan 5 bini Türk bandıralı, diğerleri yabancı bandıralı. Anlayışın değişmesi lazım” dedi.
FTSO Yönetim Kurulu başkanı Akif Arıcan her şartta üyelerinin yanında olmak için çaba sarf ettiklerini belirterek “Üyelerimize destek vermek, yanlarında olduğumuzu onlara hissettirmek istiyoruz. Belirlediğimiz sorunları çözmek için ilgili kurumlara ileteceğiz. Bu yaşanan sorunlar sadece sizin ve bizim sorunumuz değil. Tüm Fethiye’nin hatta ülkemizin sorunu. İlçedeki tüm odalar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin ortak hareket etmesiyle sorunlar daha kısa sürede çözülür. FTSO olarak bu tür birliktelik için çaba sarf ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. Sizlerin karşılaştığı bürokratik sorunları da belirleyip çözümü için ilgili kurumlara ileteceğiz. Sorunlarınızın çözümü için destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
Akif Arıcan konuşmasında sektörün gelişmesi, daha çok yatırımcının ilçemize gelmesi için tersanelerin bir an önce taşınması gerektiğine inandıklarını belirterek “Tersanelerin taşınması için İlçemizde bir çalışma yürütülüyor. Milletvekillerimiz uğraşıyor. Henüz sonuçlanmadı. Devlet kurumları içinden bazı konular aşılamadı. Tersanelerin taşınması için ilgili devlet kurumlarına hem FTSO olarak hem de TOBB aracılığıyla başvuruda bulunduk. Bölgemize gelen bakanlara milletvekillerine, Ankara’da görüştüğümüz siyasilere durumu anlatıyor, tersanelerin taşınması gerektiğini belirtiyoruz. Tüm sivil toplum kuruluşları olarak bir araya gelerek sorunun çözülmesi için çalışmalıyız” dedi.