Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, ‘Sizin oraların nesi meşhur' sloganıyla bu yıl Antalya’da 10’uncusu düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’na (YÖREX) coğrafi işaret tescil çalışmalarını yürüttüğü ürünlerle katıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde TOBB’un desteğiyle ANFAŞ Fuar Merkezinde 27 Ekim tarihine kadar devam edecek Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX) 7 bölgeden 81 il, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 18 kalkınma ajansı, 150 oda ve borsa ile 647 katılımcı firma, yöresel ürünlerini ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Bu yıl 250 bin ziyaretçinin hedeflendiği YÖREX Fuarının 23 Ekim Çarşamba günü yapılan açılış törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, fuara katılan il ve ilçelerin belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile çok sayıda ziyaretçi katıldı. YÖREX’te Fethiye’yi Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İbrahim Erdem, Yönetim Kurulu üyeleri Fatih Tufan, Ramazan Dim, Şevket Süreyya Gürol, Halil İbrahim Öztürk, Emre Başaran FTSO Meclis üyeleri Aydın Ertemli, Erol Aksoy, Muhammet Kökten, Selamettin Yılmaz, Ramazan Sıktı Gümüşhan, Fikret Koyuncu, Ozan Altıok ile 1 Nolu Meslek Komitesi Başkanı Coşkun Seçim temsil etti.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da ziyaret ettiği Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası standında coğrafi işaret tescil çalışmalarını devam ettirdiği, Seydiler Kilimi, Fethiye Çifte Kavrulmuş Tahini, Fethiye Kaya İnciri ile yöresel ürünler olan Üzümlü Dastarı, zeytin ve zeytinyağı ile alabalık ürünlerini sergiledi.
Fuarın açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. Açılışta konuşan Bakan Varank, YÖREX'in yöresel ürünlerin markalaşması, ticarileşmesi ve korunması açısından sağladığı katkılarla bölgesel kalkınma politikalarına destek verdiğini söyledi. Yerel kalkınmanın önemine dikkat çeken Varank, "Coğrafi işaretler, bulundukları bölgeye, cezp edici ve merak uyandırıcı bir nitelik katıyor. Bugün itibarıyla 454 tescilli ürünümüz var. Tescile sahip olmayan hiçbir ilimiz bulunmuyor. İşlemleri halen devam eden 429 başvurunun yanı sıra ilk değerlendirmelere göre 2 bin 500 civarında potansiyel coğrafi işaretimizin olduğunu biliyoruz" diye konuştu. Varank, Avrupa Birliği'nde tescil için sırada bekleyen Türkiye'den 35 coğrafi işaretli ürün olduğunu söyledi.
Hisarcıklıoğlu: "YÖREX Markalaşmanın buluşma noktası"
YÖREX'in Türkiye'nin bir vitrini olduğu vurgulayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye'nin tüm renklerinin bir araya geldiğinin altını çizdi. Son 10 yılda coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40'ını, oda ve borsaların tescil ettirdiğini kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, "Onlar tarafından tescil edilen ürün sayısı 150'yi geçti. YÖREX, yöresel ürünlerin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda önemli bir buluşma noktası haline geldi. Her ilin, her ilçenin yöresel lezzetleri, coğrafi işaretli ürünleri burada sergileniyor. Bu sayede YÖREX; coğrafi işaretli ürünlerin, hem Türkiye, hem de dünya ile buluşmasını sağlıyor. Üreticilerle, perakendeciler, burada bir araya geliyor. İkili iş görüşmeleri yapıyorlar. Bu işi ülke geneli yaymak üzere, 7 Bölgede de YÖREX Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi düzenlemeye başladık" diye konuştu.
Çözüm Anadolu topraklarında
"Son dönemde yaşanan ekonomik çalkantıdan kurtulmanın çözümü de Anadolu topraklarında yatıyor" diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti.
"Zengin olmak istiyorsanız, bölgenizi zengin etmek istiyorsanız, kendi yöresel ürünlerinize sahip çıkın. Bakın peynire, bizde 200 çeşit peynir var. İtalya, Fransa, Hollanda, İsviçre'yi toplasan bu kadar çıkmaz. Ama ne yapmışlar, Rokfor, Çedar, Monterey, Mozeralla markalarını çıkarmışlar. Bunların her biri de, ismini o bölgeden, köyden almış, yerel ürün sonrasında İtalya, Fransa veya Hollanda yılda 3-4 milyar dolar peynir ihraç eder hale geliyor. Bizim ihracatımızda 100-200 milyon dolarlarda kalıyor." Hisarcıklıoğlu, coğrafi işarete sahip bir ürünün, Avrupa'da fiyatını ikiye katladığına değinerek, insanların, yerel olana, doğal olana daha fazla ilgi duyduğunu ve daha fazla para ödediğini kaydetti. Yöresel ürünü sadece yurt içinde tescil ettirmekle işin bitmediğine değinen Hisarcıkloğlu, TOBB olarak coğrafi işaretli ürünlere desteklerinin devam edeceğini bildirdi.
"81 ili kapsıyor"
Ev sahibi ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye'de 3 bine yakın yöresel ürün bulunduğunu belirterek, "Bu ürünlerimizin büyük bölümü, kıyada köşede kalmış, öz tüketimle sınırlanmış, ticari değeri azalmış ve yok olmaya yüz tutmuştu. Son 10 yılda epeyce yol aldık. Hedefimiz en az 2 milyar euroluk coğrafi işaretli ürün ihracatı" dedi.
Çıralı, “Yöresel ürünlerimizin kalite ve standartları AB normlarında olmalı”
Yöresel Ürünler Fuarı’nı (YÖREX) değerlendiren Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, fuara FTSO’nun caorafi işaret tescil çalışmalarını yürüttüğü Seydiler Kilimi, Fethiye Tahini ve Fethiye Kaya İnciri ile katıldığını kaydetti. Fuarın çok verimli geçtiğini vurgulayan Çıralı şunları söyledi:
“Fethiye ve Seydikemer gerek tarım gerekse kültürel ürünler açısından zengin değerlere sahip bir bölge. Bu zenginliklerimizi coğrafi işaret tescil çalışmalarımız ve YÖREX gibi fuarlarda yöresel ürünlerimizin tanıtımını yapmak suretiyle ön plana çıkartmak için çalışıyoruz. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da dikkat çektiği gibi güçlü ekonomi için yöresel ürünlere sarılmalıyız. Bu özel ürünleri yurt içinde tanıtmalı, bununla birlikte ürünlerimizin kalite ve standartlarını AB normlarına yoğun hale getirerek yurt dışı pazarlarını oluşturmalıyız.”
Fethiye ve Seydikemer yöresel ürünlerinin sergilendiği Fethiye Ticaret Odası standı fuar ziyaretçilerinden yoğun ilgi gördü. 10. YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı 27 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek.