GEKA’dan Turizme Mali Destek Geliyor - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

GEKA’dan Turizme Mali Destek Geliyor

Haber Tarihi: 06.08.2012

Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından turizm sektörüne  yönelik önümüzdeki aylarda açılması planlanan teklif çağrısında proje konularının ve önceliklerinin  belirlenmesi amacıyla  FTSO’nın ev sahipliğinde bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda, GEKA tarafından  turizm sektörüne  verilecek   mali desteklerde    spor ve kültür turizmi öne çıkarken, çok ortaklı projelerin daha şanslı olduğuna dikkat çekildi. FTSO Başkanı Akif Arıcan, turizm sektörü içinde destek verilecek konular belirlenirken, fiziki şartları nedeniyle çok düşük fiyata pazarlanabilen ve bölgemize ucuz imajını veren küçük otellerin iyileştirilmesi konusunun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Arıcan, küçük otellerin iyileştirilmesinin bölge turizmine ciddi katkı sağlayacağını, bu nedenle işletmecilere örnek olabilecek iyileştirmeler için destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

FTSO Başkanı Akif Arıcan, Genel Sekreter Füsun Şahin, Fethiye Belediyesini temsilen Recai Şeker, FETOB’dan Bülent Uysal, FETAB’dan Günsenin Günel, DTO’dan Fatma Sumur, Çalış-Der’den Selim Günday, FETAV’dan Dilek Dinçer, Naci Dinçer ve Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mümtaz Kökten’in katıldığı toplantıda, GEKA’dan Barış Kıyak ve Dilşad Akar, Güney Ege Kalkınma Ajansının destek kredileri için hazırlanacak projelerde nelere dikkat edildiği hususları ile önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.

Toplantıya katılmadan önce ilçemizdeki bazı kuruluşlardan bölge turizminin içinde bulunduğu sorunları öğrenen ve bu konuda sunum yapan GEKA görevlileri, toplantıda destek verilecek konularda ortak noktayı bulmayı hedeflediklerini dile getirdiler. GEKA olarak destek verilecek sektörlerde daha odak noktalara yöneldiklerini belirten Barış Kıyak, “Ekim ayı içerisinde bir turizm programı ilan etmeyi planlıyoruz ve bunun da çalışmalarına başladık. Turizm sektörünün içerisindeki öncelikleri belirlemek istiyoruz. Başvurulacak projeleri program içerisindeki önceliklerle kısıtlayacağız. Bu, kurumsal kısıtlama değil. Mümkün olduğunca çok kurumu başvuru sahibi yapmayı hedefliyoruz" diyerek önceliklerinin çok ortaklı projeler olacağını vurguladı. Konuyla ilgili bir de örnek veren Kıyak, "aynı ilçeden aynı konu için 4 proje geliyor. Birbirlerinden haberleri yok. Bu 4 projede kazanamıyor. Bir yerleşimde kurumların birlikte hareket ettiği projenin kazanma oranı daha yüksek." diyerek ekim ayında planladıkları turizm programından önce bazı merkezler belirlediklerini dile getirdi. Bunların; Fethiye, Marmaris, Bodrum, Didim, Denizli Karahayıt gibi merkezler olduğunu sözlerine ekleyen Barış Kıyak "bu merkezlerde toplantılar yaparak bilgiler toplayalım istedik” dedi.

Toplantıda, Fethiye’nin markalaşması da gündeme gelirken, GEKA üyelerine daha önce FTSO tarafından yapılan çalışmada gelinen nokta konusunda bilgiler verildi. Markalaşma konusunda tüm paydaşların uzlaşmasının altı çizilerek, yapılması gereken akademik çalışma konusunda GEKA’nın desteğine ihtiyaç olduğuna dikkat çekildi.

GEKA tarafından desteklenen projelerde, Fethiye’ye gelen turist sayısında ve yapılan harcama miktarlarında değişim yaşatacak niteliğin aranması gerektiğinin altını çizen FTSO Başkanı Akif Arıcan, fiziki koşulları nedeniyle sağlıklı bir şekilde işletilemeyerek, çok düşük  fiyatlarla pazarlanabilen, bu nedenle bölge turizminin ucuzluğu imajını veren küçük otellerin yenilenerek turizme kazandırılmasının bölge turizmine ciddi boyutta katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca Arıcan, destek verilecek konuların görüşülmesinde küçük otellerin revizyondan geçerek turizme kazandırılması konusunun göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, FTSO üyelerinin ciddi olarak buna ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Toplantıda öne çıkan proje önerileri şunlar;

Fethiye kalesinin restorasyonu, Likya Bisiklet Yolu ve yürüyüş yolları alt ve üst yapı çalışmaları, festivallerin desteklenmesi, motokros yarış alanının düzenlenip altyapı çalışmalarının tamamlanması, yamaç paraşütü eğitim pistlerinin açılması, halıcılık, dastar, şarapçılık, zeytinyağı gibi ürünlerde turizme yönelik  konsept mağazacılık projeleri.