GEKA DESTEK PROGRAMLARINI BELİRLEMEK İÇİN TOPLANDI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

GEKA DESTEK PROGRAMLARINI BELİRLEMEK İÇİN TOPLANDI

Haber Tarihi: 23.06.2014

Aydın, Denizli ve Muğla illerini içine alan ve yerel potansiyelini harekete geçirmek suretiyle bölgesel gelişmeyi hızlandırmak amacıyla kurulan Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın 11. Olağan Kalkınma Kurulu toplantısı 19.06.2013 tarihinde Didim’de gerçekleştirildi.

Toplantıda, Ajansın Bölge kalkınmasına yön verecek gelecek dönem çalışmaları ile önümüzdeki dönem destek programlarına ışık tutacak proje önerileri ve öncelikleri Turizmin Geliştirilmesi, Sosyal Altyapının Geliştirilmesi, Yenilenebilir Enerjinin Yaygınlaştırılması, Üretim Altyapısının Geliştirilmesi başlıkları altında tartışıldı.

Toplantıya  Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan ile odamız AR-GE ve Uluslararası İlişkiler Biriminden Meltem Şimşek katıldı.

Tarım İl Müdürlükleri, Sanayi İl Müdürlükleri, OSB’ler, Ziraat Odaları ve İşadamları Derneklerinin üst düzey temsilcilerinin yer aldığı “Üretim Altyapısının Geliştirilmesi“ Komisyonunun Sözcüsü Halil Pekdemir, grup çalışmaları sonucunda organize sanayi bölgelerinde üretim ve çevre altyapısının geliştirilmesi, bölgede seracılığın yaygınlaştırılması, tarımsal üretimde don mücadelesinde rüzgar makinelerinin kullanımı, sanayiye yönelik ara eleman ve mesleki eğitimin geliştirilmesi gibi farklı alanlarda proje önerilerini kurul ile paylaştı.

Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri, Ticaret Odaları, İşadamları derneklerinin üst düzey  temsilcileri ve akademisyenlerin katılım gösterdiği Sosyal Gelişme Grubunun Sözcüsü İbrahim Akkaya; kıyı kesimlerde, yoğun göçle gelen düşük gelir seviyesine sahip çalışanların atıl çalışma dönemlerinde sosyal hayata entegrasyonlarını kolaylaştırıcı, engelli ailelerin istihdama katılımlarını artıracak projelerin Ajans tarafından desteklenmesini önerdi.

Turizmin Geliştirilmesi temalı grubun sözcüsü Feridun Ekmekçi; Kuşadası, Bodrum ve Fethiye’de tarihi ve yerel kültürle iç içe bulunan bazı noktaların restorasyon ve çevre düzenlemeleri ile turizme kazandırılması, Kuşadası Milli Parkı, Honaz Milli Parkı gibi alanların eko-turizme açılması gibi projelerin grup üyelerince çokça vurgulandığını belirtti. Ekmekçi; ayrıca eko-turizm ve agro-turizm için köy pansiyonculuğunun ve butik otelciliğin geliştirilmesinin, deniz kirliliğinin önlenmesinin ve turizmde işgücü kalitesinin artırılmasının önemini belirtti.

FTSO  Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan ile Meltem Şimşek turizm masasında katıldıkları toplantıda, Fethiye’deki tarihi değerlerin turizm ürünü olarak kullanılmasının alternatif turizm alanında bölgeye katma değer sağlayacağını ve bölgede turistik çekim alanı yaratacağını dile getirdiler. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, denizlerimizin hızla kirlenmesinin önüne geçilmesi için, teknelerden atık alımına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizerek bu sorunun çözümü için ivedilikle kıyı atık tesisleri oluşturulması gerektiğini vurguladılar.

Yenilenebilir enerji grubu sözcüsü Serdar Ekiz, Denizli ve Aydın illerinin kent ısıtmasının jeotermal kaynaklardan sağlanmasına dair etüd çalışması yapılması, güneş enerjisinden lisanssız elektrik üretimine yönelik projelerin, ve termik santrallerde enerji kayıplarının incelenmesine yönelik etüd çalışmalarının Ajans tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Grup çalışmaları sonuçları, grup sözcüleri tarafından sunularak kurul üyeleri ile paylaşıldıktan sonra görüş ve değerlendirmeler alındı. Gruplarda ortaya çıkan sonuçların bir sonraki toplantıya kadar Ajans tarafından değerlendirilerek gerçekleştirilebilecek faaliyetler ve projelere ilişkin öneriler hazırlamasına karar verilerek toplantı iyi dileklerle sonlandırıldı.