GENÇLER İŞE FETHİYE YÜKSELİŞE - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

GENÇLER İŞE FETHİYE YÜKSELİŞE

Haber Tarihi: 13.03.2013

Kanal F' de her Çarşamba yayınlanan Dilek Taş'ın hazırlayıp sunduğu "Yeni Bir Gün, Yine Bir Gün" adlı canlı yayın programına Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan 13.03.2013’de  konuk oldu.

Bu haftaki programda Fethiye’deki işsizlik , kalifiye elaman yetersizliği ve bu konuda yapılan ve yapılması gereken konular konuşuldu. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan bu konularda FTSO olarak yapılan çalışmalardan bahsetti.FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan;

‘’FTSO üyelerinin  eleman sıkıntısı önemli bir sorun olarak odamıza yansıtılmıştır. İssizlik gençler arasında sorun olduğu kadar odamız üye işletmeleri de kalifiye eleman bulamamaktan şikayetçidir.Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin genel eğitime oranı % 43,9 dur. Fethiye’de bu oran, Türkiye ortalamasının üzerinde olup %51,10’dir.Ancak Avusturya'da orta öğretimden sonra öğrencilerin %70'i mesleki eğitimi tercih ediyor, bu oran Almanya'da da. %60'ın üzerinde varolan koşullarda Mesleki eğitimin kalitesi de   sorunludur. Mesleki eğitim aldığı halde iş bulamayan gençlerimiz de vardır. Bu nedenle FTSO olarak mesleki eğitim ve istihdam konusunda 3 projede öncülük ettik.

Bunlardan ilki Umem Beceri 10 projesidir. Bu proje hayata geçirilmiş ve şu an itibari ile sürmektedir. Bu proje ile işsiz gençlere nitelik kazandırılarak iş dünyasının talep ettiği kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Bu alanda dört farklı meslek eğitimi için kurs açtık katılanlara sigorta yapılmakta  ve günlük 20 TL harçlık verilmektedir.

Avrupa Birliği Destek programlarından  Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Mali Destek Programı ve Genç İstihdamının Desteklenmesi Mali Destek Programı’na proje gönderdik.  Projeler kabul edildiği takdirde Avrupa Birliği Fonlarından Fethiye’deki Mesleki Eğitim’e 475.000 euro yani 1.160.000 TL aktarılacak.Meslek Lisesi İş’inin Güvencesi Projesi’ne başlamadan yaptığımız tespite göre  verilen mesleki eğitim piyasa ihtiyaçlarını karşılamıyor. Örneğin ihtiyaçtan fazla muhasebe elemanı yetiştirirken, nitelikli satış elemanı eğitimi hiç verilmiyor. Verilen eğitim güncel olamadığı gibi teknik olanakları da yetersiz.

Meslek Lisesi İş’inin Güvencesi Projesi  ile yapmak istediklerimiz:Birçok meslek lisesi bölümü 2 yıllık yüksek eğitime sınavsız geçiş yapabiliyor. Aileler bu konularda bilgi sahibi olmadıklarından ve mesleki eğitiminin sunduğu fırsatları bilmediklerinden doğrudan üniversite eğitimini hedefliyor. Bu algıyı değiştirmek istiyoruz. Mesleki eğitimin kalitesini artırmak için çağdaş donanımlara sahip eğitim koşullarını yaratmak ,örneğin Turizm Meslek Lisesindeki eğitim verilen mutfağı  modern ekipmanlarla donatarak çağın gereklerini okula taşımak, istiyoruz.Aynı zamanda eğiticilerin de çağdaş değişikliklerden haberdar olması için İstanbul gibi verilen eğitimin en yüksek standartta uygulandığı yerlere gezi ve eğitim programları düzenlemeyi planlıyoruz.Meslek koçluğu kavramını eğitime getirerek seçeceği meslek hakkında fikir edinmek isteyen öğrencilere işi gerçekten layıkıyla yapan meslek koçlarının yanında 15 günlük stajlarla iş yaşamını birebir görme olanağı sağlayacağız.

Gençler İşe Fethiye Yükselişe Projesi;

Türkiye’de 15-24 yaş grubundaki genç nüfusun işsizlik oranı %18,5’tir.Muğla İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin %42’si 15-29 yaş aralığındadır.

Gençler İşe Fethiye Yükselişe Projesi ile yapmak istediklerimiz ise diğer projeden farklı olarak mesleki eğitim almamış gençlere iş dünyasının ihtiyacı olan meslek eğitimleri verilerek gençlerin işsizlik, çalışma hayatının da kalifiye eleman sorununu çözmektir.

Eğer bu proje kabul edilirse, Mesleki Eğitim Merkezi’ne tam donanımlı bir mutfak kurulacak ve  6 aylık  aşçılık eğitimi verilecek.Aşçılık eğitimi alan gençlere staj ve iş imkânı sağlanacak.Ayrıca kendi işini kurmak isteyenlere Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verilecek.Eğitime katılan gençlere KOSGEB’den hibe almaları için danışmanlık hizmeti sağlanacak. En fazla talep olan 3 meslekte toplam 60 kişiye mesleki eğitim verilecek ve talepte bulunan işletmelerde istihdamı sağlanacak. Proje süresince eğitim gören bütün kursiyerlere/katılımcılara günlük 10 € cep harçlığı verilecek’’dedi.